Thuggees din India, prima bandă de asasini organizată din lume

India de astăzi este o țară pașnică. Poate tocmai de aceea e greu de crezut că a dat naștere primei bande de asasini organizată din lume.

Tâlharii erau numiți Thuggees. Au fost activi timp de șase secole și au fost responsabili de asasinarea a peste două milioane de oameni, potrivit unei ediții a Cărții Recordurilor Guinness.

Thuggees din India - Prima bandă de asasini organizată din lume
Considerați a fi prima organizație de tip mafiot din lume, Thuggees au fost activi în India timp de peste 600 de ani. Foto: Wikimedia

Numărul victimelor este încă dezbătut, fiindcă nu există surse de informare de încredere. În ziua de azi, acești asasini sunt creditați cu titlul de „prima mafie din lume”.

Organizația a luat ființă cândva în secolul XIII și a fost activă până în secolul XIX. Această bandă a devenit celebră fiindcă asasina oameni în numele lui Kali, zeița hindusă a distrugerii și a reînnoirii.

Erau fanatici religioși, foarte bine organizați și aparțineau unei frății cu un jargon și semnale de comunicare specifice (Ramasi). Fiindcă o venerau pe Kali, erau de părere că, ucigând oameni, o ajutau pe zeiță în sarcina ei de a menține echilibrul lumii.

Thuggees din India - Prima bandă de asasini organizată din lume
Desen ce înfățișează Thuggees întemnițați, publicat de Illustrated London News în 1857. Foto: Wikimedia

Acționau în grupuri, cu precizie extremă și o coordonare fără egal. Metoda lor de a ucide nu implica vărsarea de sânge. Foloseau lațuri sau eșarfe ca să-și stranguleze victimele. Aleseseră această metodă fiindcă era silențioasă și rapidă.

Urmau întotdeauna un set de reguli și evitau să ucidă:

  • Brahmani, fiindcă erau considerați puri;
  • Bolnavi, fiindcă erau considerați „sacrificii nedemne”;
  • Femei, fiindcă erau considerate încarnări ale zeiței Kali.

Nu s-au păstrat suficiente informații ca să știm dacă ucideau sau nu copii. Cel mai probabil este că nu comiteau astfel de crime.

Copiii de sex feminin erau cruțați întotdeauna, însă copiii de sex masculin ai celor pe care îi ucideau erau adeseori luați de către frăție și antrenați să devină viitori Thuggees.

Adoptând acești copii, se fereau de suspiciuni deoarece oamenii aveau tendința să creadă că, dacă într-un grup se aflau copii, membrii grupului nu puteau fi Thuggees.

În ceea ce privește recrutarea asasinilor, aceasta se făcea în mare parte pe criterii ereditare. De obicei, tații lăsau această ocupație drept moștenire fiilor lor.

În plus, existau anumiți „guru” care antrenau recruții noi (care nu ajunseseră în organizație pe cale ereditară). Existau și oameni care copiau acțiunile Thuggees, sperând că vor fi observați și recrutați.

Thuggees din India - Prima bandă de asasini organizată din lume
Reprezentare a lui Kali, zeița distrugerii și a reînnoirii. Foto: Wikimedia

În ceea ce privește metoda de asasinare, acționau întotdeauna în grup. Se împrieteneau cu călătorii care nu bănuiau nimic și, când condițiile erau potrivite, îi ucideau silențios, îi îngropau și le furau bunurile.

Fiecare membru al grupului avea o anumită sarcină. Unii aveau sarcina de a se împrieteni cu oamenii, alții aveau sarcina de a le distrage atenția, iar restul se ocupau cu asasinarea propriu-zisă.

Dovezile istorice arată că acești Thuggees erau uniți prin ritualuri și superstiții comune. De aceea, erau considerați o sectă. Semnele și jargonul lor special le permiteau să identifice orice membru al frăției, oriunde pe teritoriul Indiei.

Thuggees în acțiune: câțiva complici îi distrag victimei atenția, în timp ce un altul se pregătește să o stranguleze. Foto: Wikimedia

Cei mai mulți erau hinduși, însă existau și membri musulmani. De fapt, organizația își are originea în Cele Șapte Triburi Musulmane, iar cea mai timpurie consemnare a Thuggees poate fi întâlnită în Istoria lui Firuz Shah a lui Ziya’-ud-Din Barni, scrisă în jurul anului 1356.

În această carte, Thuggees erau numiți „o frăție”. Thuggees au dispărut în anii ’30 ai secolului XIX, după ce Compania Britanică a Indiilor de Est a adoptat și implementat o lege care avea scopul de a controla și de a suprima organizația.

Thuggees acționând la adăpostul întunericului: un tâlhar strangulează un drumeț al cărui tovarăș de drum zace pe jos, mort. Foto: Wikimedia

Legea era cunoscută drept „Legea de suprimare a tâlhăriei și banditismului”. Potrivit legii, cel care era dovedit a fi un Thuggee în interiorul sau în afara teritoriilor Companiei Indiilor de Est era pedepsit cu muncă silnică și închisoare pe viață.

Oamenii obișnuiți erau informați despre comportamentul și modul de operare al Thuggees. Celor care erau prinși li se promiteau avantaje mari dacă îi trădau pe ceilalți membri ai grupului.

Astfel, printr-o serie de stratageme, Thuggees au fost, până la urmă, stârpiți, însă reputația lor a supraviețuit. Astăzi, infractorii tineri care sunt violenți și agresivi sunt numiți Thuggees.

Cuvintele „Thuggees” și „Thugs” sunt de origine sanscrită și au intrat în limba engleză în timpul supremației britanice din India, fiind larg folosite în ziua de azi, cu înțelesul de „tâlhari”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu