Este posibil să ai un IQ sub 50? Cazul tulburător al „celui mai fericit condamnat la moarte”

Observațiile și analizele efectuate asupra capacității cognitive în diferite țări sugerează că există diferențe în ceea ce privește scorurile medii ale IQ-ului de la o populație la alta.

Aceste diferențe pot fi legate, în linii mari, de diverși factori, cum ar fi cultura, economia (accesul la alimente de calitate, niveluri de stres mai scăzute), clima și speranța medie de viață, printre altele.

Joseph Arridy (stânga), cu IQ de 46, omul pe care presa vremii l-a numit „cel mai fericit condamnat la moarte”. Foto: Wikimedia

La nivel mondial, IQ-ul mediu este de 100. În aceste condiții, este posibil ca nivelul coeficientului de inteligență să înregistreze valori mai mici de 50? Istoria ne oferă un răspuns afirmativ.

Există mai multe cazuri documentate, iar unul dintre cele mai impresionante este cel al lui Joseph Arridy.

Născut la începutul secolului trecut în Statele Unite, Arridy a fost testat de trei psihologi și s-a constatat că avea un IQ de doar 46, așa că a ajuns la o școală pentru copii cu handicap mintal.

Arridy a devenit faimos după ce a fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o, fiind influențat de poliție să mărturisească, astfel că a fost condamnat la moarte și executat la vârsta de 23 de ani.

A fost vorba de atacarea și violarea a două fete minore (de 12 și 15 ani), surprinse în somn, una dintre ele murind.

Arridy nu a înțeles nici crima de care era acuzat, nici mărturia pe care a dat-o, nici execuția în sine. Din cauza intelectului său redus, nu a înțeles nici măcar dacă faptele de care a fost acuzat erau „bune” sau „rele”.

La acel moment, principalul suspect, Frank Aquilar, era deja arestat. În ciuda acestui fapt, pe baza recunoașterii comiterii crimei, Arridy a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în camera de gazare.

A devenit cunoscut drept „cel mai fericit condamnat la moarte” tocmai pentru că nu era conștient de gravitatea a ceea ce urma să i se întâmple. Chiar și atunci când a fost informat că va fi ucis, a spus: „Nu, nu, Joe nu va muri”.

A intrat în camera de gazare zâmbind, fiind incapabil să înțeleagă realitatea.

În 2011, guvernatorul statului Colorado, Bill Ritter, l-a grațiat oficial pe Arridy, după ce s-a dovedit că tânărul nici măcar nu se afla în oraș în momentul comiterii crimei.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu