Observațiile și analizele efectuate asupra capacității cognitive în diferite țări sugerează că există diferențe în ceea ce privește scorurile medii ale IQ-ului de la o populație la alta.
Aceste diferențe pot fi legate, în linii mari, de diverși factori, cum ar fi cultura, economia (accesul la alimente de calitate, niveluri de stres mai scăzute), clima și speranța medie de viață, printre altele.

La nivel mondial, IQ-ul mediu este de 100. În aceste condiții, este posibil ca nivelul coeficientului de inteligență să înregistreze valori mai mici de 50? Istoria ne oferă un răspuns afirmativ.
Există mai multe cazuri documentate, iar unul dintre cele mai impresionante este cel al lui Joseph Arridy.
Născut la începutul secolului trecut în Statele Unite, Arridy a fost testat de trei psihologi și s-a constatat că avea un IQ de doar 46, așa că a ajuns la o școală pentru copii cu handicap mintal.
Arridy a devenit faimos după ce a fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o, fiind influențat de poliție să mărturisească, astfel că a fost condamnat la moarte și executat la vârsta de 23 de ani.
A fost vorba de atacarea și violarea a două fete minore (de 12 și 15 ani), surprinse în somn, una dintre ele murind.
Arridy nu a înțeles nici crima de care era acuzat, nici mărturia pe care a dat-o, nici execuția în sine. Din cauza intelectului său redus, nu a înțeles nici măcar dacă faptele de care a fost acuzat erau „bune” sau „rele”.
La acel moment, principalul suspect, Frank Aquilar, era deja arestat. În ciuda acestui fapt, pe baza recunoașterii comiterii crimei, Arridy a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în camera de gazare.
A devenit cunoscut drept „cel mai fericit condamnat la moarte” tocmai pentru că nu era conștient de gravitatea a ceea ce urma să i se întâmple. Chiar și atunci când a fost informat că va fi ucis, a spus: „Nu, nu, Joe nu va muri”.
A intrat în camera de gazare zâmbind, fiind incapabil să înțeleagă realitatea.
În 2011, guvernatorul statului Colorado, Bill Ritter, l-a grațiat oficial pe Arridy, după ce s-a dovedit că tânărul nici măcar nu se afla în oraș în momentul comiterii crimei.