Un creier artificial plutitor este noul coleg al astronauților de pe Stația Spațială

Echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI) va ura în curând bun venit unui nou membru. Creatorii săi îl descriu ca fiind „un creier artificial plutitor”.

Obiectul a fost denumit CIMON, prescurtarea de la „Crew Interactive Mobile Companion” (Companion Mobil Interactiv al Echipajului). El a fost construit de compania de design aerospațial Airbus, în colaborare cu IBM.

cimon creier artificial 2_compressed
„Creierul artificial” CIMON va avea rolul de asistent artificial la bordul SSI

CIMON este un robot dotat cu inteligență artificială (AI) și cu un corp autonom și sferic care va pluti pe lângă astronauți, în mediul cu microgravitație al stației spațiale. El dispune de un ecran care va afișa diferite informații pentru astronauți sau va prezenta pur și simplu imaginea unei fețe prietenoase.

De asemenea, acest „creier artificial” este dotat cu voce sintetică, realizată cu tehnologia AI a IBM. Sarcina robotului este să ajute astronauții de pe SSI.

„Robotul CIMON este un fel de asistent, liber să zboare unde dorește. Este primul program bazat pe inteligență artificială care este desfășurat la bordul SSI”, au afirmat într-un comunicat de presă reprezentanții Airbus.

Rolul de „mașină inteligentă” al lui CIMON este să ajute echipajul de pe SSI să rezolve probleme pe durata activității lor de rutină. El va face asta procesând și afișând informații de diagnosticare.

cimon creier artificial 3_compressed
Rețeaua neuronală a lui CIMON învață să recunoască fețele astronauților în imponderabilitate

Dar robotul dispune de o rețea neuronală, un sistem computerizat care funcționează precum creierul uman. Aceasta îi va permite se meargă un pas mai departe și să interacționeze cu astronauții din calitatea de „coleg”, potrivit comunicatului.

CIMON cântărește aproximativ cinci kilograme. El este antrenat deja de un astronaut. Este vorba de Alexander Gerst, care a fost reprezentantul Agenției Spațiale Europene (ASE) pe SSI din mai până în noiembrie 2014.

CIMON, un creier artificial care „se antrenează” de câțiva ani

Gerst se va întoarce pe SSI, unde va sta din iunie până în octombrie 2018, în cadrul misiunii Horizon (Orizont) a ASE. El îl va aduce și pe CIMON la bordul Stației.

Începând cu 2016, o echipă de 50 de tehnicieni lucrează pentru a pregăti robotul cu AI pentru călătoria sa în spațiu. Aceștia îi introduc date legate de SSI și se asigură că robotul se poate orienta și mișca liber.

CIMON învață despre dispunerea SSI și, în același timp, se familiarizează cu figura colegului său astronaut Gerst. Robotul îndeplinește această sarcină analizând fotografii și mostre ale vocii lui Gerst.

După ce CIMON va ajunge în spațiu, astronauții și robotul vor colabora la o serie de sarcini care includ manipularea cristalelor, rezolvarea unui cub Rubik și desfășurarea unui experiment medical în cadrul căruia CIMON va servi drept cameră de filmat interactivă, au mai arătat reprezentanții Airbus în comunicat.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu