13 curiozități despre sare: De la sarea-n asfalt, la sarea-n bucate

A fost folosită ca monedă și descrisă ca fiind când un dar de la Dumnezeu, când un pericol pentru sănătate, dar sarea ascunde multe alte secrete.

De la sarea-n asfalt, la sarea-n bucate, iată 13 curiozități despre sare, probabil singura substanță la care ne gândim obsesiv atunci când lipsește la ora mesei.

1

Sarea a fost folosită drept monedă

curiozități despre sare
„E zi de salariu!” Foto: Southcoastsun.co.za

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre sare. Sarea era atât de valoroasă în Roma Antică, încât soldați erau uneori plătiți cu sare. De fapt, cuvântul „salariu” vine din latinescul „sal”, adică „sare”.

2

Sarea este foarte valoroasă și în ziua de azi

Sarea „Amethyst Bamboo 9X”, care costă aproape 400 de dolari kilogramul, este probabil cea mai scumpă sare din lume.

Este nevoie de mult timp și de un proces elaborat pentru a o produce: este prăjită de nouă ori într-un stâlp de bambus, la temperaturi de peste 760 de grade Celsius.

3

Sarea era o marfă de import foarte căutată

curiozități despre sare
Foto: Hairem/Shutterstock

În istorie, valoarea sării era dată de faptul că putea conserva mâncarea. Orașul Veneția, din Italia, este celebru pentru canalele sale, însă, până la sfârșitul secolului XIII, importul de sare a fost motivul pentru care acest oraș a devenit o putere economică influentă.

4

Sarea avea și o mare valoare simbolică

Acesta este motivul pentru care este menționată de atâtea ori în Biblie („sarea pământului”, „un stâlp de sare”, „un legământ de sare”). Proprietățile sale de conservare făceau ca sarea să fie o metaforă potrivită pentru permanență și convingere.

5

Nu este ușor să renunți la sare

Iată una dintre cele mai îngrijorătoare curiozități despre sare. Cei mai mulți oameni cunosc riscurile la adresa sănătății asociate cu sodiul, însă nu este întotdeauna ușor să reduci cantitatea de sare pe care o consumi.

Iată și câteva date interesante despre sare: peste 75% din sodiul pe care îl consumăm provine din mâncărurile procesate: pâinea, mezelurile și supa la plic sau la conservă sunt în vârful listei.

Chiar și mâncărurile care nu au un gust sărat pot conține sare. Sosurile pentru grătar, cerealele și sandvișurile sunt printre cele mai sărate produse pe care le putem găsi în magazine.

6

Cartofii prăjiți nu conțin neapărat cea mai mare cantitate de sare

Studiile care au examinat nivelurile de sare ale mâncărurilor tip fast-food din mai multe țări au descoperit că pizza și hamburgerii conțin mai mult sodiu decât cartofii prăjiți, fiindcă sunt servite în porții mai mari.

curiozități despre sare
Cartofii prăjiți nu sunt cel mai sărat preparat fast-food. Foto: Natasha Breen/Shutterstock
7

În carne poate rămâne sare chiar dacă gătești acasă și ai multă grijă

Aproximativ 60% dintre produsele din carne sunt injectate sunt ținute în soluții saline. Cuvintele „marinat” sau „îmbunătățit” de pe ambalaj pot indica prezența sării.

8

Sarea marină nu este mai sănătoasă decât sarea obișnuită

Poate crezi că este mai sănătoasă decât sarea de masă, însă conține cam aceeași proporție de sodiu – aproximativ 40%. Dacă ești în căutarea unei asezonări fără sare, încearcă usturoiul, piperul, oregano, salvia, rozmarinul și alte ierburi (de exemplu, mărarul).

9

Încearcă întotdeauna să reduci consumul de sare

Chiar dacă nu suferi de hipertensiune, este o idee bună să reduci consumul de sare pentru a reduce tensiunea arterială, potrivit unei statistici din 2017 care ia în considerare 185 de studii.

curiozități despre sare
Uneori, durerile de caps unt insuportabile. Foto: Boris Zațerkovni/Shutterstock
10

Poate cauza dureri de cap

Pentru cei vârstnici, în special, consumul exagerat de sare poate cauza dureri de cap. Un studiu făcut pe 975 de oameni cu hipertensiune și cu vârste între 60 și 80 de ani a arătat că reducerea consumului de sare însemna scăderea riscului de apariție a durerilor de cap.

11

Totuși, avem nevoie de puțină sare

Sarea facilitează transportul nutrimentelor și al oxigenului, permite nervilor să transmită mesaje și ajută la funcționarea mușchilor. Corpul unui adult de 50 de kilograme conține aproximativ 200 de grame de sare; cam 40 de lingurițe sau câteva solnițe pline.

12

Era folosită pentru a trata gușa

În anii ’20, sarea a devenit o unealtă principală în lupta împotriva gușei, o boală tiroidiană cauzată de deficiența de iod.

Foto: 279photo Studio/Shutterstock

Sarea iodată este prezentă în multe bucătării, iar cazurile de apariție a gușei au dispărut aproape în totalitate. Astăzi, doar 53% din sarea vândută în magazine la nivel global este iodată.

13

Cea mai mare parte este folosită pe șosele

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre sare. Cea mai răspândită utilizare a sării nu are nimic de-a face cu bucătăria.

Aproximativ 44% din sare este folosită pentru dezghețarea șoselelor (și se pare că facem rău mediului împrăștiind sare peste tot) și doar 3% pentru agricultură și procesarea alimentelor.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu