5 legende interesante și mistere neelucidate din Veneția de demult

Veneția, cunoscută și ca „orașul plutitor”, a fost fondată în secolul V. Construită după prăbușirea Imperiului Roman, a devenit capitala mondială a comerțului.

Veneția este complet înconjurată de apă. Oamenii folosesc bărcile drept mijloc principal de transport, deoarece orașul este alcătuit din multe insulițe.

Oriunde ai privi, poți admira clădiri superbe. Însă trebuie să privești mai îndeaproape pentru a descoperi secretele seculare ale „orașului plutitor”. Iată câteva dintre ele.

1

Fantoma din Palazzo Grassi

Foto: Didier Descouens

De-a lungul Grand Canal se află mai multe palate mari, inclusiv Palazzo Grassi. Mulți spun că palatul este bântuit de fantoma unei fete, care s-a aruncat (sau a fost aruncată) de la balcon după ce a fost bătută.

Unii dintre cei care au vizitat palatul de-a lungul timpului au afirmat că auziseră o voce strigându-i pe nume sau șoptindu-le în urechi cuvinte de neînțeles. Când clădirea a fost restaurată, în anii ’80, s-a întâmplat ceva cu adevărat ciudat.

Potrivit Veneto Inside, un paznic se plimba prin palat când a auzit o voce care i-a cerut să se oprească. Bărbatul nu a găsit niciun indiciu că vreo persoană s-ar fi aflat în preajma sa.

Însă și-a dat seama că, în momentul în care a auzit vocea, se afla la mai puțin de jumătate de metru distanță de o gaură în podea lăsată în urmă de muncitori. Dacă vocea nu l-ar fi avertizat, ar fi putut să-și piardă viața.

2

Statuia femeii care a văzut moartea

Foto: Veneto Inside

La sfârșitul secolului XIII, Jacopo Tiepolo a construit o biserică în cartierul venețian Castello. Considerată cea mai celebră biserică din Veneția, clădirea a devenit locul de odihnă veșnică pentru mulți venețieni influenți.

În jurul bisericii s-a țesut o legendă legată de sculptura unei femei cu aspect trist. Potrivit legendei, frumoasa femeie s-a uitat într-o zi în oglindă și a văzut o bătrână „veștejită”, aflată în ceasul morții. Și-a dat seama că aceea era soarta ei și a murit pe loc, din cauza șocului.

3

Ceasul deșteptător al vrăjitoarei

Foto: Veneto World

Lângă muzeul Accademia din Cartierul Dorsoduro, pe una dintre laturile unei clădiri vechi, se află un obiect ciudat. Este vorba de un ceas deșteptător ruginit, agățat de o țeavă.

Au apărut nenumărate teorii referitoare la motivul pentru care dispozitivul se află acolo, însă niciuna nu a fost general acceptată. Legenda spune că o vrăjitoare bătrână a folosit ceasul ca să marcheze termenele până la care trebuiau plătite facturile.

După ce vrăjitoarea a murit, casa a stat mulți ani închisă, deoarece nimeni nu a dorit să locuiască în ea. Ceasul agățat astăzi de clădire nu este ceasul original, folosit de vrăjitoare, dispozitivul fiind schimbat de trei ori de-a lungul timpului.

La mulți ani după moartea vrăjitoarei, un negustor care locuia în apropiere le-a cerut muncitorilor să atârne un ceas vechi de clădire, în spirit de glumă.

După câțiva ani, când ceasul a fost coborât, au început să se întâmple diverse lucruri ciudate. Oamenii au început să aibă vedenii și să audă sunete stranii în timpul nopții. De îndată ce ceasul a fost pus înapoi, lucrurile au revenit la normal.

După câțiva ani, ceasul a fost îndepărtat din nou. Întâmplările stranii au reapărut.

Ceasul a fost pus din nou la locul lui, iar fenomenele bizare au încetat. De atunci, ceasul a rămas agățat de clădire și poate fi găsit pe una dintre laturile casei de pe strada Calle della Toletta din Veneția.

4

Masonii din Veneția

Foto: Godromil

La mijlocul secolului XVIII, Veneția era un centru foarte important pentru Francmasonerie. Printre masoni se numărau numeroși oameni celebri, precum marele explorator Giacomo Casanova.

Frăția masonilor era atât de bogată și de puternică, încât aceștia au construit o biserică conform convingerilor lor. Este vorba de Biserica Sfânta Maria Magdalena din Cannaregio.

Deasupra ușii bisericii este gravat un simbol format dintr-o piramidă cu un ochi în centru. Sub simbol se află inscripția: SAPIENTIA EDIFICAVIT SIBI DOMUM. Este o referință la cultul științei divine, baza ideologiei masonice.

În biserică sunt îngropați mulți masoni. Toate sicriele lor sunt inscripționate cu simbolul compasului și al echerului, deoarece masonii se considerau niște constructori.

La un moment dat, masonii au dispărut din Veneția, iar stăpânirea lor asupra orașului a luat sfârșit. Nu se știe exact ce s-a întâmplat cu frăția masonilor din oraș, dar este posibil ca dispariția să aibă de-a face cu prigoana declanșată de Vatican împotriva organizației.

5

Masca folosită pentru a speria diavolul

Foto: Milazzi

Cele mai multe biserici din Veneția au câte un turn cu clopot. În trecut, sunetul clopotului marca începutul sau sfârșitul zilei de muncă.

În unele cazuri, deasupra ușilor acestor turnuri au fost sculptate figuri grotești, menite să împiedice diavolul să intre în turn și să tragă clopotul.

Cea mai înfricoșătoare dintre aceste figuri se află la biserica Santa Maria Formosa Castello. Turnul lăcașului de cult are peste 40 de metri înălțime și a fost reconstruit în 1678. Figura care îl „păzește” a fost concepută de preotul Federico Zucconi și era celebră la vremea sa.

În jurul ei s-au țesut mai multe legende. Unii spun că masca urlă pe timp de noapte, atunci când se apropie diavolul. Alții spun că figura a fost cândva un demon care s-a transformat în piatră și a fost pus deasupra ușii turnului pentru a-i speria pe ceilalți demoni.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu