5 legende interesante și mistere neelucidate din Veneția de demult

Veneția, cunoscută și ca „orașul plutitor”, a fost fondată în secolul V. Construită după prăbușirea Imperiului Roman, a devenit capitala mondială a comerțului.

Veneția este complet înconjurată de apă. Oamenii folosesc bărcile drept mijloc principal de transport, deoarece orașul este alcătuit din multe insulițe. Oriunde ai privi, poți admira clădiri superbe.

În fiecare an, aproximativ 25 de milioane de oameni vizitează Veneția. Foto: Reuters

Însă trebuie să privești mai îndeaproape pentru a descoperi secretele seculare care se ascund în zidurile și fundațiile „orașului plutitor”.

Veneția este celebră pentru balurile sale mascate și paradele elegante, însă mai puțin cunoscute sunt misterele, legendele și evenimentele inexplicabile care au avut loc aici.

Aceste mistere și legende sunt neelucidate până în ziua de azi și s-ar putea să nu fie explicate niciodată.

1

Fantoma din Palazzo Grassi

Foto: Didier Descouens

De-a lungul Grand Canal se află mai multe palate mari, inclusiv Palazzo Grassi. Mulți spun că palatul este bântuit de fantoma unei fete, care s-a aruncat (sau a fost aruncată) de la balcon după ce a fost bătută.

Unii locuitori ai palatului au afirmat că au auzit o voce strigându-i pe nume sau șoptindu-le în urechi cuvinte de neînțeles. Când clădirea a fost restaurată, în anii ’80, s-a întâmplat ceva cu adevărat ciudat.

Un paznic se plimba prin palat când a auzit o voce care i-a cerut să se oprească. Bărbatul nu a găsit niciun indiciu că vreo persoană s-ar fi aflat în preajma sa.

Însă și-a dat seama că, în momentul în care a auzit vocea se afla la mai puțin de jumătate de metru distanță de o gaură în podea lăsată în urmă de muncitori. Dacă vocea nu l-ar fi avertizat, ar fi putut să-și piardă viața.

2

Statuia femeii care a văzut moartea

Foto: Veneto Inside

La sfârșitul secolului XIII, Jacopo Tiepolo a construit o biserică în cartierul venețian Castello. Considerată cea mai celebră biserică din Veneția, clădirea a devenit locul de odihnă veșnică pentru mulți venețieni influenți.

În jurul bisericii s-a țesut o legendă legată de sculptura unei femei cu aspect trist. Potrivit legendei, frumoasa femeie s-a uitat într-o zi în oglindă și a văzut o bătrână „veștejită”, aflată în ceasul morții.

Și-a dat seama că aceea era soarta ei și a murit pe loc, din cauza șocului. Totul rămâne învăluit în mister, fiindcă nimeni nu a putut explica originea statuii.

3

Ceasul deșteptător al vrăjitoarei

Foto: venetoworld.com

Lângă muzeul Accademia din Cartierul Dorsoduro, pe una dintre laturile unei clădiri vechi, se află un obiect ciudat. Este vorba de un ceas deșteptător foarte vechi.

Au apărut nenumărate teorii referitoare la motivul pentru care dispozitivul se află acolo, însă niciuna nu a fost general acceptată. Legenda spune că o vrăjitoare bătrână a folosit ceasul ca să marcheze termenele până la care trebuiau plătite facturile.

După ce vrăjitoarea a murit, casa a stat mulți ani închisă, deoarece nimeni nu a dorit să locuiască în ea.

Ceasul agățat astăzi de clădire nu este ceasul original, folosit de vrăjitoare, dispozitivul fiind schimbat de trei ori de-a lungul timpului.

La mulți ani după moartea vrăjitoarei, un negustor care locuia în apropiere le-a cerut muncitorilor să atârne un ceas vechi de clădire, în spirit de glumă.

După câțiva ani, când ceasul a fost coborât, au început să se întâmple tot felul de lucruri ciudate. Oamenii au început să aibă vedenii și să audă sunete stranii în timpul nopții. De îndată ce ceasul a fost pus înapoi, lucrurile au revenit la normal.

După câțiva ani, ceasul a fost îndepărtat din nou. Întâmplările stranii au continuat, inclusiv dispariția inexplicabilă a unor obiecte și diverse accidente.

Ceasul a fost pus din nou la locul lui, iar fenomenele bizare au încetat. De atunci, ceasul a rămas agățat de clădire și poate fi găsit pe una dintre laturile casei de pe strada Calle della Toletta din Veneția.

4

Masonii din Veneția

Foto: Godromil

La mijlocul secolului XVIII, Veneția era un centru foarte important pentru Francmasonerie. Printre masoni se numărau numeroși oameni celebri, precum marele explorator Giacomo Casanova.

Frăția masonilor era atât de bogată și de puternică, încât masonii au construit o biserică conform convingerilor lor. Este vorba de Biserica Sfânta Maria Magdalena din Cannaregio.

Deasupra ușii bisericii este gravat un simbol format dintr-o piramidă cu un ochi în centru. Sub simbol se află inscripția: SAPIENTIA EDIFICAVIT SIBI DOMUM. Este o referință la cultul științei divine, baza ideologiei masonice.

În biserică sunt îngropați mulți masoni. Toate sicriele lor sunt inscripționate cu simbolul compasului și al echerului, deoarece masonii se considerau niște constructori.

La un moment dat, masonii au dispărut din Veneția și stăpânirea lor asupra orașului a luat sfârșit. Nu se știe exact ce s-a întâmplat cu frăția masonilor din oraș, dar e posibil ca dispariția să aibă de-a face cu prigoana declanșată de Vatican împotriva organizației.

5

Masca folosită pentru a speria diavolul

Foto: Milazzi

Cele mai multe biserici din Veneția au câte un turn cu clopot. Sunetul clopotului marca începutul sau sfârșitul zilei de muncă.

Adeseori, deasupra ușilor acestor turnuri era sculptată o figură. Însă în unele cazuri au fost folosite figuri mai grotești, menite să „alunge diavolul” care voia să intre în turn și să tragă clopotul.

Cea mai grotescă mască se află la biserica Santa Maria Formosa Castello. Turnul are o înălțime de peste 40 de metri și a fost reconstruit în 1678. Figura a fost proiectată de preotul Federico Zucconi și era celebră la vremea sa.

În jurul măștii s-au țesut mai multe mistere. Unii spun că masca urlă pe timp de noapte, atunci când se apropie diavolul. Alții spun că figura a fost cândva un demon care s-a transformat în piatră și a fost pus deasupra ușii turnului pentru a-i speria pe ceilalți demoni.

Mulți localnici spun că au văzut cum ochii măștii se mișcă, însă ar putea fi vorba doar de efectul vinului băut noaptea târziu.


În continuare, vezi cine este omul care pilotează un Ferrari de lemn pe canalele din Veneția.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>