7 curiozități despre oase și scheletul uman

Cât de bine îți cunoști corpul, ținând cont de faptul că acesta se schimbă la fiecare zece ani? În cele ce urmează, îți prezentăm câteva curiozități despre oase și scheletul uman, cadrul fără de care nu am putea exista.

Poate crezi că scheletul este doar eșafodajul corpului uman, însă oasele fac mult mai mult decât să definească forma trupului. Oasele produc celule sanguine, reglează sistemul intern și păstrează în siguranță creierul, plămânii și inima – ca să numim doar câteva dintre funcții.

curiozități despre oase
Oase de om, desen anatomic. Foto: Vecteezy

Scheletul ne permite să respirăm, să stăm în picioare, să ridicăm obiecte, să fugim și să facem sport sau să supraviețuim bolilor.

1. Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre oase. Celulele roșii și cele albe, de exemplu, se nasc în măduva oaselor.

Celule roșii transportă oxigenul de la plămâni în restul corpului, iar celulele albe atacă celulele infectate și luptă cu virusurile și bacteriile.

curiozități despre oase
Sânge de om văzut la microscop (mărit de 400 de ori). Foto: Storyblocks

Însă echilibrul acestor sarcini importante nu este un lucru ușor, motiv pentru care sistemul scheletic este compus din atât de multe oase.

2. În funcție de vârstă pe care o ai, pierzi o parte a acestor oase sau deja le-ai pierdut. Poți ghici de ce? Ne naștem cu aproape 300 de oase în corp, însă la maturitate mai rămânem doar 206.

Asta, deoarece un copil are nevoie de o structură osoasă maleabilă și de mai mult cartilaj, ca să iasă ușor prin canalul de naștere. După naștere, unele dintre oasele copilului se unesc, iar cartilajul se transformă în os.

Acest proces se numește „osificare”, începe la 13 săptămâni după concepere și durează până după vârsta de 20 de ani.

Aceste curiozități despre oase te vor ajuta să înțelegi mai bine cât de complex este corpul uman

3. Regenerarea oaselor este un proces care durează o viață întreagă. Oasele noastre se regenerează pentru a depozita calciu și pentru a-l oferi corpului, pe care îl mențin puternic și flexibil.

Durează aproximativ zece ani pentru ca toate celulele din oase să se regenereze. Așa că, dacă stai să te gândești, avem parte de un corp nou în fiecare deceniu.

curiozități despre oase
Un zâmbet perfect. Foto: Clipart Library

4. Dinții sunt considerați parte a scheletului (chiar dacă nu sunt oase).

5. Este ușor să-ți numeri dinții, însă poți ghici câte oase ai la mână? Cu tot cu încheietură, răspunsul este 54. Asta înseamnă că cele două mâini conțin jumătate din oasele corpului. Picioarele conțin un sfert; avem 26 de oase la fiecare picior.

6. Unele dintre aceste curiozități despre oase pot părea incredibile. Spre exemplu, faptul că oasele ne oferă abilitatea de a auzi. Osul numit „scărița”, care are 2.5 milimetri și se află în ureche, este cel mai mic os din corp, însă are sarcina importantă de a transmite vibrațiile auditive la urechea interioară.

7. Senzația de gâdilat pe care o simțim când ne lovim la cot vine de la nervul ulnar, care este cel mai mare nerv neprotejat din corpul uman și se află deasupra osului din partea superioară a brațului, numit „humerus”.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>