7 curiozități despre oase și scheletul uman

Cât de bine îți cunoști corpul, ținând cont de faptul că acesta se schimbă la fiecare zece ani? În cele ce urmează, îți prezentăm câteva curiozități despre oase și scheletul uman, cadrul fără de care nu am putea exista.

Poate crezi că scheletul este doar eșafodajul corpului tău, însă oasele fac mult mai mult decât să definească forma trupului. Oasele produc celule sanguine, ne reglează sistemul intern și ne păstrează în siguranță creierul, plămânii și inima – ca să numim doar câteva dintre funcții.

curiozități despre oase
Oase de om, desen anatomic. Imagine: Vecteezy

Știai că îți expui scheletul ori de câte ori zâmbești? Cât de bine îți cunoști corpul, ținând cont de faptul că acesta se regenerează la fiecare zece ani?

Scheletul tău îți permite să respiri, să stai în picioare, să ridici, să fugi și să supraviețuiești unui meci de fotbal sau unei boli. Pe lângă faptul că oferă cadrul intern al corpului, scheletul au niște funcții vitale pentru supraviețuirea „purtătorului”.

1. Iată prima informație de pe lista noastră cu curiozități despre oase. Celulele roșii și cele albe, de exemplu, se nasc în măduva oaselor.

Celule roșii duc oxigenul de la plămâni în restul corpului, iar celulele albe atacă celulele infectate și luptă cu virusurile și bacteriile. Însă echilibrul acestor sarcini importante nu este un lucru ușor, motiv pentru care sistemul scheletal este compus din atât de multe oase.

curiozități despre oase
Sânge de om văzut la microscop (mărit de 400 de ori). Foto: Storyblocks

2. În funcție de vârsta pe car o ai, pierzi o parte a acestor oase sau deja le-ai pierdut. Poți ghici de ce? Fiecare om se naște cu aproape 300 de oase în corp, însă la maturitate mai rămânem doar 206.

Asta, deoarece un copil are nevoie de o structură osoasă maleabilă și de mai mult cartilaj ca să iasă ușor prin canalul de naștere. După naștere, unele dintre oasele copilului se unesc, iar cartilajul se transformă în os.

Acest proces se numește „osificare”, începe la 13 săptămâni după concepere și durează până după vârsta de 20 de ani.

Aceste curiozități despre oase te vor ajuta să înțelegi mai bine ce complex corpul uman

3. Regenerarea oaselor este un proces care durează o viață întreagă. Este adevărat, oamenii se vindecă singuri. Oasele noastre se regenerează pentru a depozita calciu și pentru a-l oferi corpului, pe care îl mențin puternic și flexibil.

Durează aproximativ zece ani pentru ca toate celulele din oase să se regenereze. Așa că, dacă stai să te gândești, avem parte de un corp nou în fiecare deceniu.

curiozități despre oase
Un zâmbet perfect. Foto: Clipart-library.com

4. Înainte să te bucuri prea tare, ar trebui să afli că dinții sunt considerați parte a scheletului (chiar dacă nu sunt oase). Aceștia nu se regenerează, așa că e bine să ascultăm dentistul cu mai multă băgare de seamă atunci când spune „spală-te pe dinți de două ori pe zi și folosește ața dentară!”

5. Este ușor să-ți numeri dinții, însă poți ghici câte oase ai la mână? Cu tot cu încheietură, răspunsul este 54. Asta înseamnă că cele două mâini conțin jumătate din oasele corpului. Picioarele conțin un sfert; avem 26 de oase la fiecare picior.

6. Unele dintre aceste curiozități despre oase pot părea incredibile. Oasele sunt cele care îți oferă abilitatea de a auzi. Osul numit „scărița”, care are 2.5 mm și se află în ureche, este cel mai mic os din corp, însă are sarcina importantă de a transmite vibrațiile auditive la urechea interioară. Ceea ce îți permite să auzi.

7. Senzația de gâdilat pe care o simți când te lovești la cot vine de la nervul ulnar, care este cel mai mare nerv neprotejat din corpul uman și se află deasupra osului din partea superioară a brațului, numit „humerus”.

Fractura de olecran. Foto: Lectia de Ortopedie


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu