10 curiozități despre corpul uman, cel mai misterios sistem din lume

Corpul uman este unic. Este complicat, elaborat în cele mai mici detalii și uneori pare să aibă mai multe necunoscute decât universul. Dar, oricum ar fi, îți propunem să descoperi limitele posibilităților noastre, pentru a înțelege mai bine de ce suntem în stare. Iată zece curiozități despre corpul uman care îți vor demonstra că suntem cu toții capabili de lucruri uimitoare.

1

Curiozități despre corpul uman - Creierul, un „USB” gigantic

curiozități despre corpul uman
Foto: NASA

Creierului uman are un volum de stocare echivalent cu aproximativ 2.5 milioane Gb de date. Asta ar însemna aproximativ 300 de ani de înregistrări video depozitate în creier.

Apogeul dezvoltării memoriei este la 25 de ani, iar declinul începe în jurul vârstei de 50 de ani. Acest lucru se poate întâmpla mai ales oamenii care nu-și antrenează deloc memoria.

2

Corpul te protejează în caz de înec

curiozități despre corpul uman
Foto: Medium

Se numește „reflex de imersie”. Când creierul primește semnale că plămânii se umplu cu apă, trimite comenzi pentru a reduce ritmul cardiac și pentru a redirecționa sângele de la extremități către cele mai importante organe.

Prin urmare, nevoia de oxigen este redusă. Cu cât un om stă mai mult sub apă, cu atât mai mult inima își va încetini ritmul.

3

Copiii au o superputere

Foto: Pinterest

Bebelușii sunt incredibil de puternici pentru greutatea și dimensiunea lor. Poți „prinde” un nou-născut de o bară, iar acesta va rămâne agățat mult timp, fără a obosi.

Este un reflex arhaic de prindere, observat și la primate. Datorită acestuia, puii rămân agățați de părul mamei. La trei luni de la naștere, copilul își pierde această capacitate.

4

Curiozități despre corpul uman - Capilarele fără de sfârșit...

curiozități despre corpul uman
Foto: Pinterest

Corpul uman are aproximativ 100 de mii de kilometri de vase capilare. Adică, suficient cât să înfășurăm Pământul de două ori și jumătate.

Pe toată durata vieții, inima pompează, în medie, 5,7 milioane de litri de sânge. Volumul este suficient pentru a umple câteva piscine olimpice.

5

Și bărbații pot produce lapte

Foto: RTL.de

Toți oamenii, indiferent de sex, au glande mamare, canale pentru lapte și sfârcuri. Pieptul unui bărbat poate fi stimulat să producă lapte.

Acest lucru se poate întâmpla mai ales din cauza tulburărilor hormonale, provocate de condiții de stres extrem de ridicat.

6

Culoarea viselor depinde de televiziune

curiozități despre corpul uman
Foto: captură video

Programele TV pe care le-ai văzut în copilărie pot influența semnificativ culoarea viselor tale. Studiile arată că oamenii care au vizionat mai ales filme alb-negru au adesea vise în aceste două culori.

Oamenii care s-au născut după dezvoltarea televiziunii color au, în majoritatea cazurilor, vise colorate.

7

Curiozități despre corpul uman - Mușchii tăi sunt capabili să ridice tone

curiozități despre corpul uman
Foto: Pinterest

În 1982, Angela Cavallo, a ridicat cu propriile mâini un automobil Chevrolet Impala. Cazul său este celebru in îistoria medicinei.

Mașina a căzut de pe remorca de tractare și l-a prins la mijloc pe fiul său, Tony. De una singură, femeia a ridicat mașina folosindu-și doar mâinile și a ținut-o așa până când doi vecini l-au scos pe Tony. Această capacitate neobișnuită este cunoscută sub numele de „forță isterică”.

Acesta nu este singurul caz în care o ființă umană aflată sub efectul stresului și al adrenalinei a reușit imposibilul. Corpul nostru are 640 mușchi ale căror limite sunt deocamdată necunoscute.

8

Suntem mașini de produs mucus

Foto: Pinterest

În medie, corpul uman produce 1.5 litri de mucus pe zi. Înghițim cea mai mare parte a acestuia, fără să ne dăm seama. În plus, corpul produce zilnic 3 litri de acid în stomac, 3.5 litri de sucuri intestinale și aproximativ 1 litru de lichid biliar.

9

Din creier, prin nas, afară

curiozități despre corpul uman
Foto: Pinterest

Substanța care se scurge din nas poate fi lichid cefalorahidian. Acest lichid învăluie creierul și măduva spinării. Uneori, se poate infiltra în cantități mici prin orificiile din sinusuri. În astfel de cazuri, se prezintă ca un șuvoi subțire de lichid incolor.

10

Curiozități despre corpul uman - Este o „fortificație” excelent apărată

curiozități despre corpul uman
Foto: The Express

Imaginează-ți o celulă albă care vânează bacteriile, ajunge la ele și le mănâncă. Acestea sunt „bărbații în negru” ai organismului nostru, sistemul care ne protejează de „extratereștrii” răi.

Organismul îndepărtează de unul singur celulele moarte. De exemplu, aproximativ 22 de milioane de celule au murit în timp ce ai citit această frază.

Un adevărat genocid, nu-i așa? Iar statistica distractivă continuă: în următoarele 30 de secunde, vei produce aproximativ 72 de milioane de globule roșii și vei elimina circa 174.000 de celule epiteliale moarte.


Dacă ți-a plăcut articolul, descoperă și 5 curiozități despre corpul uman pe care știința nu le poate explica, apoi citește 20 de lucruri extraordinare pe care nu le știai despre corpul uman.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu