9 lucruri interesante despre Insulele Feroe, locul unde plouă 75% din an

Situate în Atlanticul de Nord, între Islanda și Norvegia, Insulele Feroe sunt o regiune autonomă a Regatului Danemarcei. Acest arhipelag îndepărtat, format din 18 insule, este un teritoriu fascinant, care merită vizitat măcar odată în viață. Pentru a te convinge, iată nouă curiozități despre Insulele Feroe.

1

Multe case au iarbă pe acoperișuri

Curiozitati despre Insulele Feroe - Case
Fermecătoarele case ale feroezilor. Foto: Pinterest

În Insulele Feroe plouă aproximativ 210 de zile pe an. Acoperișurile cu iarbă protejează locuințele de acțiunea constantă a apei și asigură o izolare eficientă.

2

Nu există copaci originari din Insulele Feroe

Din cauza vânturilor foarte puternice și a furtunilor frecvente, în Insulele Feroe există foarte puțini copaci, iar cei ce reușesc totuși să prindă rădăcini aici provin din alte părți.

Majoritatea au fost aduși din Alaska și din America de Sud, din Țara de Foc, regiuni care au climatul asemănător cu cel din Insulele Feroe. Pentru a fi protejați de intemperii, acești copaci sunt grupați în mici plantații.

3

Curiozități despre Insulele Feroe: Au fost independente timp de 11 zile

Insulele Feroe
Portul din Torshavn, capitala Insulelor Feroe. Foto: Along Rusty Roads

După ce au fost guvernate, secole de-a rândul, de Norvegia, Insulele Feroe au fost preluate de danezi în secolul XIX. Însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziștii au ocupat Danemarca, în timp ce Insulele Feroe au ajuns sub control britanic.

După terminarea războiului, feroezii au început să se gândească la independență. Pe 14 septembrie 1946, alegătorii au fost chemați la urne pentru a lua o decizie cu privire la chestiunea independenței.

Rezultatul a fost strâns: 50.7% au votat pentru independență, iar 49.3% au votat să rămână alături de Danemarca. Apoi, pe 18 septembrie, președintele Løgting – parlamentul unicameral al insulelor – a declarat oficial independența teritoriului.

Dar guvernul danez a anulat această declarație pe 20 septembrie, pe motiv că referendumul avusese caracter pur consultativ.

Pentru a se asigura că regiunea rămâne sub controlul danez, regele Christian al X-lea al Danemarcei a dizolvat Løgting la 25 septembrie.

Câteva luni mai târziu, alegerile parlamentare au înlocuit Løgting cu un parlament a cărui majoritate favoriza unirea cu Danemarca.

4

Restaurantele fast-food, aproape inexistente

Iată una dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Insulele Feroe. Amatorii de mâncare tip fast food nu sunt prea fericiți când vizitează aceste teritorii.

Asta, deoarece în întreg arhipelagul există doar două restaurante de acest gen, ambele în capitală, în Tórshavn.

5

Mai mulți bărbați decât femei

Curiozitati despre Insulele Feroe - Sotii
Pentru că numărul femeilor feroeze este tot mai mic, bărbații s-au reorientat și își aduc „soții de import”. Foto: BBC

Deși în majoritatea țărilor numărul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților, în Insulele Feroe lucrurile stau diferit. În 2019, în arhipelag locuiau 19.988 de bărbați și doar 18.502 femei.

Diferența se datorează faptului că multe femei feroeze au plecat la studii în străinătate și nu s-au mai întors acasă. Pentru a compensa, bărbații feroezi au început să-și caute partenere altundeva, în mediul online.

Astfel, multe femei din Thailanda și Filipine au ales să imigreze în Insulele Feroe pentru a se căsători cu localnici. Astăzi, în arhipelag trăiesc peste 300 de thailandeze și filipineze, acestea formând cea mai importantă minoritate etnică.

6

Curiozități despre Insulele Feroe: Mai mulți papagali de mare și mai multe oi decât oameni

Papagali de mare
Papagali de mare. Foto: Expedia

Papagalii de mare (Fratercula arctica) și oile depășesc numeric populația umană din arhipelag. În Insulele Feroe trăiesc 50.000 de oameni, în timp ce oile ajung la 70.000, iar efectivul de papagali de mare se situează la aproximativ 500.000, potrivit Faroe Islands.

7

O singură închisoare, cu condiții de lux

Criminalitatea este atât de redusă încât în Insulele Feroe există o singură închisoare, cu 12 celule, situată pe Insula Streymoy. Fiecare deținut de aici stă singur în celulă (echipată cu televizor) și poate folosi terenul de minigolf al penitenciarului.

Însă aici pot fi „cazați” doar infractorii nonviolenți, care execută pedepse de cel mult 18 luni. Cei care comit infracțiuni mai grave sau primesc pedepse mai lungi sunt trimiși la închisoare în Danemarca.

8

Doar trei semafoare

Curiozitati despre Insulele Feroe - Semafoare
Unul dintre cele trei semafoare din Tórshavn. Foto: iStock

În întregul arhipelag există doar trei semafoare, toate în capitala Tórshavn, care are aproximativ 21.000 de locuitori.

9

Natalitatea și speranța de viață sunt foarte ridicate

Copii
Foto: FaroeIslands.fo

Spre deosebire de restul europenilor, feroezii au o natalitate ridicată. Copiilor li se oferă multă libertate de explorare, probabil datorită ratei scăzute a criminalității și a culturii puternic centrate pe familie.

De asemenea, speranța de viață de aici este foarte ridicată – 80.5 ani pentru bărbați și 84.7 ani pentru femei, conform Statista.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu