Mauritania este o țară slab populată din Africa de Vest. Se învecinează cu Sahara Occidentală la nord, cu Algeria la nord-est, cu Mali la est și la sud și cu Senegal la sud-vest. În plus, are și o coastă de-a lungul Oceanului Atlantic, la vest.
Mauritania a fost explorată pentru prima dată de portughezi în secolul al XV-lea, dar francezii au preluat controlul în secolul al XIX-lea, când a devenit colonie franceză. În acest articol vom explora mai multe curiozități despre Mauritania:

1. În deșertul din Mauritania există o structură circulară imensă, asemănătoare unui ochi, vizibilă din spațiu. Cunoscută sub numele de Structura lui Richat, are diametrul de aproximativ 40 de kilometri și arată ca o țintă. Modul în care s-a format este încă necunoscut, dar se crede că structura a apărut din cauza eroziunii continue a rocilor.
2. Deșertul Sahara acoperă mai mult de 75% din teritoriul Mauritaniei, iar tendința este ca acest procent să crească pe măsură ce crește frecvența secetelor în regiune.
3. Deși teritoriul Mauritaniei este aproape în întregime ocupat de deșert, în regiune există o faună fascinantă. De exemplu, Parcul Național Banca Arguim este unul dintre cele mai bune locuri de observare a păsărilor din Africa.
Parcul are dune de nisip, mlaștini de coastă, insule mici și ape de coastă puțin adânci, ceea ce îl face să aibă o biodiversitate impresionantă. În Mauritania se găsesc, de asemenea, două specii endemice de rozătoare și șase specii endemice de scorpioni.
4. Calea ferată națională a Mauritaniei, cunoscută sub numele popular de „Trenul deșertului”, este una dintre cele mai lungi linii de cale ferată din deșert din lume. Inaugurată în 1963, acesta operează un serviciu zilnic care transportă fier (și pasageri curajoși) pe o distanță de 704 kilometri prin deșertul Sahara.
Trenul este format din trei sau patru locomotive și câteva vagoane de călători și de marfă. Fiecare vagon poate transporta până la 84 de tone de fier și întreaga călătorie durează aproximativ 20 de ore.

5. Mauritania a fost ultima țară din lume care a abolit sclavia. Deși legile de abolire a sclaviei au fost adoptate în 1981, în practică, folosirea sclavilor a devenit o infracțiune abia în 2007. Potrivit The Guardian, se estimează că există încă peste 90.000 de sclavi în țară, aproximativ 10-20% din populație trăind într-o formă sau alta de regim de sclavie.
6. În anii 1850-1860, Franța a preluat controlul asupra părților sudice ale țării. În 1904, Franța a făcut din această țară un teritoriu colonial francez. Țara a obținut independența deplină în 1960.
7. Te-ai gândit vreodată unde ajung navele la la sfârșitul ciclului lor de funcționare? Dezmembrarea navelor mari este costisitoare, așa că unii dintre cei mai lipsiți de scrupule proprietari au găsit o soluție mai ușoară și mai ieftină: Golful Nouadhibou din Mauritania.
Acest loc a devenit cel mai mare cimitir de nave din lume, de la bărci de pescuit la nave de marfă uriașe. Politicienii mauritani au permis ca navele să fie aruncate acolo după ce au fost mituiți.

8. Mauritania este bogată în resurse minerale, în special în fier și minereu. De fapt, cel mai înalt munte al său, Muntele Kediet ej Jill, este făcut aproape în întregime din minereu de fier.
9. Capitala Mauritaniei, Nouakchott, provine probabil din cuvântul berber „nawakshut”, care înseamnă „locul vânturilor”.
10. Drapelul național al Mauritaniei are un fundal verde, cu o stea și o semilună în zona centrală. În plus, există și dungi roșii în partea de sus și de jos.
Steaua și semiluna reprezintă rădăcinile musulmane ale țării, în timp ce roșul semnifică vărsarea de sânge care a avut loc în timpul luptei pentru independența față de Franța.

11. Potrivit Băncii Mondiale, Mauritania este una dintre cele mai slab populate țări din lume, cu o densitate de mai puțin de 4 oameni pe kilometru pătrat de teren.
12. În 2001, compania australiană Woodside Petroleum a descoperit perimetrul petrolifer Chinguetti, în largul coastei Mauritaniei. Se crede că regiunea ar deține rezerve potențiale de aproximativ 120 de milioane de barili de petrol. De fapt, „aurul negru” este unul dintre principalele exporturi ale țării.