10 curiozități despre Norvegia, țara unde toate veniturile sunt publice

Fiordurile, munții și peisajele uimitoare ale Norvegiei sunt cunoscute în întreaga lume. La fel și faptul că această țară este una dintre cele mai civilizate de pe planetă. Dar, în afară de ceea ce este evident, cât de multe cunoști despre această țară scandinavă? Iată zece curiozități despre Norvegia, aspecte pe care probabil că nu le știai.

1

Japonezii mănâncă sushi cu somon datorită norvegienilor

Sushi cu somon
Foto: Pinterest

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Norvegia. Japonezii prepară și mănâncă sushi cu somon datorită norvegienilor. Până în anii ’80, japonezii nu importau deloc somon și nici nu foloseau acest pește la prepararea sushi.

Totul s-a schimbat odată cu vizita unei delegații norvegiene în țara asiatică. La acel moment, din cauza resurselor tot mai puține, Japonia avea nevoie să importe pește de undeva.

Norvegienii s-au oferit să exporte somon în Japonia și, deși inițial au privit oferta cu scepticism, asiaticii au decis să semneze acordul comercial. Acest acord a schimbat pentru totdeauna bucătăria japoneză, iar pentru Norvegia a fost o afacere extrem de profitabilă.

2

Închisoarea cu saună și terenuri de tenis

Inchisoarea Bastoy
Inchisoarea Bastoy. Foto: Pulizer Center

Norvegia are o insulă-închisoare de minimă securitate, unde deținuții sunt liberi să facă aproape tot ce își doresc.

În închisoarea Bastoy, deținuții locuiesc în căsuțe, au hrană de cea mai bună calitate, preparată de bucătari pricepuți și își pot petrece timpul făcând saună, jucând tenis sau călărind.

Deținuții, care trec printr-un proces riguros de selecție înainte de a fi trimiși pe insula Bastoy, trăiesc pașnic împreună, colaborează și depind unul de celălalt pentru resurse.

Deși deținuții de pe insula Bastoy sunt printre cei mai periculoși din țară, ei au cea mai mare rată de reabilitare din Europa.

3

Orașul în care este „interzis” să mori

Cimitir
Cimitirul din mica așezare norvegiană nu mai primește „oaspeți”. Foto: Ice People

Una dintre cele mai interesante curiozități despre Norvegia este faptul că în orașul Longyearbyen, din Insulele Svalbard, este „interzis” să mori.

Acum 70 de ani, autoritățile au decis să nu mai îngroape pe nimeni în cimitirul orașului, după ce au descoperit că permafrostul împiedică descompunerea cadavrelor și permite supraviețuirea virusurilor.

Analizând cadavrul intact al unui bărbat care a murit în 1918, cercetătorii au descoperit că acesta conținea încă o tulpină vie a virusului gripei spaniole, care a cauzat o pandemie în 1918-1919.

În ziua de azi, muribunzii din Longyearbyen sunt transportați cu avionul pe continent.

4

Concediu de paternitate de 15 săptămâni

Tata
Foto: Eu Watchdog

Pentru a încuraja bărbații să se implice mai mult în creșterea copiilor, statul norvegian prevede că 15 săptămâni din concediul pentru creșterea copilului sunt rezervate taților.

Aceste săptămâni de concediu sunt netransferabile și, dacă nu sunt folosite de către tați, sunt pierdute.

5

Nils Olav, pinguinul cavaler

Curiozitati despre Norvegia - pinguin
Pinguinul Nils Olav inspectând trupele. Foto: Bird in Flight

Unele curiozități despre Norvegia sunt de-a dreptul amuzante. În 2008, Norvegia a „uns” cavaler un pinguin. Este vorba de Nils Olav, un pinguin medaliat de multe ori de-a lungul timpului pentru serviciile aduse gărzii regelui Norvegiei.

Pasărea este al treilea pinguin care servește în garda Norvegiei sub numele de Nils Olav.

6

Ursul polar făcut cadou

Curiozitati despre Norvegia - Urs polar
O statuie a ursului polar primit de Regele Henric al III-lea, situată în Turnul Londrei. Foto: Flickr

În 1251, Henric al III-lea al Angliei a primit cadou un urs polar de la Regele Norvegiei. Henric al III-lea a ținut animalul în Turnul Londrei, legat cu un lanț lung, astfel încât să poată înota și pescui în Tamisa.

7

Criza de unt din 2011

Curiozitati despre Norvegia - Unt
Foto: Reader’s Digest

În 2011, Norvegia a trecut printr-o criză de unt la nivel național. În acea perioadă, un pachet de unt vândut de contrabandiști pe sub mână sau la licitație pe internet ajunsese să coste aproape 70 de euro.

8

Toate veniturile sunt publice

Bani
Foto: Investing Cube

În Norvegia, veniturile și averea fiecărui cetățean sunt publice și pot fi consultate pe internet.

9

Apă de la robinet vândută ca apă de izvor

Apa Voss
Foto: Jestet Times

În 2010, canalul de televiziune norvegian TV 2 a dezvăluit că apa îmbuteliată Voss (care se vinde și în supermarketurile din România la prețuri destul de piperate) este doar apă de la robinet, provenind din localitatea Iveland.

10

Legătura dintre Ikea și Norvegia

Hemnes
Acest pat, comercializat de Ikea, poartă numele localității Hemnes, din Norvegia. Foto: Ikea

Am ajuns și la capătul listei noastre de curiozități despre Norvegia. IKEA numește canapelele, măsuțele de cafea, rafturile de cărți și obiectele de depozitare după locuri din Suedia.

Paturile, dulapurile și mobilierul pentru holuri poartă numele unor locuri din Norvegia. Covoarele sunt denumite după locuri din Danemarca, iar mesele și scaunele – după locuri din Finlanda.


Ți-a plăcut acest articol? Află și cum reușește Norvegia să recicleze 97% din gunoiul de plastic, iar apoi descoperă povestea orașului norvegian care are nevoie de oglinzi pentru a vedea Soarele iarna.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „10 curiozități despre Norvegia, țara unde toate veniturile sunt publice”

Lasă un comentariu