25 de curiozități despre elefanți, uriașii inteligenți și sociabili ai sălbăticiei

Elefantul este cel mai mare animal terestru și este una dintre cele mai inteligente ființe. Cu toate acestea, în afară de cele menționate mai sus – probabil cele mai cunoscute atribute ale lor – există o multitudine de alte curiozități despre elefanți, aspecte interesante pe care, probabil, nu le știai.

De aceea, îți prezentăm 25 de curiozități despre elefanți, acești giganți inteligenți și sociabili din lumea animalelor.

curiozități despre elefanți
Curiozități despre elefanți: un adult face o baie de praf

1. Sub soarele puternic, elefanții își acoperă pielea cu un strat de noroi și praf, la fel cum noi folism cremă de protecție solară.

2. Aproximativ 30.000 de elefanți mor în fiecare an din cauza vânătorii ilegale practicate pentru obținerea fildeșului.

3. În medie, elefanții dorm între 2 și 4 ore pe zi, dar pot trece chiar și două zile fără ca un elefant să adoarmă. Când dorm, de obicei rămân în picioare.

4. Elefanții își răcesc temperatura corpului mişcându-şi urechile. Când le este foarte cald, îşi flutură urechile, iar sângele circulă prin mai multe vene şi se răceşte cu până nouă grade Celsius. Se folosesc de urechi şi atunci când vor să-şi arate furia: le aduc în faţă şi le înfoaie.

5. Elefanții manifestă semne de suferință atunci când un membru al grupului moare și, uneori, pun frunze pe trupurile elefanților decedați.

curiozități despre elefanți
Curiozități despre elefanți: stânca Heimaey

6. În Heimaey, Islanda, există o stâncă ce seamănă cu profilul feței unui elefant.

7. Elefanții sunt capabili să distingă sexul și vârsta oamenilor după voce.

8. Se tem de albine și fug de îndată ce le aud. Pachidermelor le este foarte frică mai ales de înțepăturile în trompă.

9. Elefanții pot detecta ploaia la aproximativ 250 de kilometri distanță.

10. Elefantul este singurul animal care are patru „genunchi” (încheieturi spre partea din față a animalului; toate celelalte patrupede au două încheieturi spre față și două spre spate – impropriu spus „genunchi” și „coate”). În același timp, elefantul este și singurul mamifer care nu poate sări.

curiozități despre elefanți

11. Știai că există elefanți „roz”? Aceștia sunt elefanți cu o formă de albinism sau depigmentare mai ușoară și sunt cunoscuți sub numele de elefanți albi. Pielea lor devine roz atunci când este udă.

12. Elefanții petrec 16 ore pe zi mâncând și căutând hrană.

13. Elefanții mănâncă iarbă, scoarță de copaci și fructe. Adulții consumă între 100 și 250 de kilograme de vegetație pe zi.

14. Se estimează că un elefant adult trebuie să bea 125-150 litri de apă pe zi.

15. În mod obișnuit, creierul elefantului cântărește aproximativ 5 kilograme și are de trei ori mai mulți neuroni decât au oamenii.

curiozități despre elefanți

16. Perioada de gestație la elefanți durează 22-24 de luni. Este cea mai lungă perioadă de gestație din lumea mamiferelor.

17. Trompa elefanților conține aproximativ 100.000 de mușchi. Așadar, este un organ incredibil de complex și nu este de mirare că puii au nevoie de câțiva ani pentru a o stăpâni la adevărata sa capacitate.

18. Folosindu-se de trompă, un elefant adult poate ridica greutăți de până la 270 de kilograme.

19. Trompa însăși poate ajunge să cântărească 140 de kilograme (la maturitate) și poate crește până la 2 metri lungime.

20. Un elefant poate ține aproximativ 10-15 litri de apă în trompă.

curiozități despre elefanți

21. De fapt, trompa este un nas foarte lung, care servește pentru miros, respirație, băut apă (ca „recipient”) și apucat lucruri.

22. Elefanții comunică prin vibrații. Produc unde de joasă frecvență, care se transmit la suprafața pământului la o distanță de câțiva kilometri.

23. Elefanții se pot recunoaște în oglindă.

24. În habitatul lor natural, elefanții trăiesc aproximativ 50-60 de ani.

25. La naștere, puii de elefant cântăresc aproximativ 90-100 de kilograme și măsoară un metru înălțime.


În continuare, citește 10 curiozități despre pisici, companionii noștri capricioși, apoi descoperă 5 curiozități despre leneși, experți în trândăvitul în junglă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu