Corleone, orașul de unde mafia și-a întins tentaculele în întreaga lume

Literatura și cinematografia imortalizează adesea orașe, sate și repere geografice reale, ducând imaginația spectatorilor și a cititorilor mult dincolo de granițele ficțiunii.

Este și cazul orășelului italian Corleone („Inimă de leu”, în dialectul sicilian), situat în extremitatea vestică a insulei Sicilia și asociat de mai bine de o jumătate de secol cu ​​lumea violentă a mafiei grație faimoasei trilogii „Nașul”.

Foto: Pinterest

Conform poveștii spuse de scriitorul Mario Puzo în cartea „Nașul” (disponibilă aici), pe care regizorul Francis Ford Coppola o va transpune în film pentru prima dată în 1972, orașul sicilian Corleone a fost locul de origine al familiei lui Vito Andolini, viitorul naș mafiot.

Vito, așa cum se arată în filmul „Nașul II” (1974), rămâne orfan de mic după ce oamenii lui Don Ciccio, un cap al mafiei din Corleone, îi ucid părinții și fratele mai mare.

Căutat de Don Ciccio, micul Vito este ascuns în Corleone și trimis în secret în Statele Unite. Acolo, după ce ajunge pe Insula Ellis, un ofițer îi confundă locul de origine cu numele de familie, înregistrându-l legal sub numele de Vito Corleone.

Scenă din filmul „Nașul II”. Foto: Paramount Pictures

Datorită impactului cultural al trilogiei cinematografice „Nașul”, Corleone, un orășel cu o populație de doar 11.000 de oameni, va deveni faimos la nivel planetar, rămânând pentru totdeauna asociat cu istoria mafiei.

Acest trist renume se întinde peste întreaga insulă a Siciliei, însă de-a lungul secolului XX nicio localitate nu a fost mai marcată de trecutul său și de relația cu mafia decât Corleone.

Dar chiar așa stau lucrurile? Poate fi considerat orașul Corleone leagănul mafiei?

Orașul Corleone s-a ridicat pe umerii grecilor

Foto: Pinterest

Străvechiul oraș Corleone se găsește în provincia Palermo, pe insula Sicilia. Situat la 542 metri deasupra nivelului mării, are aproape 23.000 de hectare, fiind înconjurat de peisaje montane.

Construit pe rămășițele vechii cetăți grecești Schera (grecii au fost primii coloniști și stăpâni ai Siciliei), Corleone este astăzi dominat de case vechi și înguste, cu alei de piatră, unde nu există o configurație urbană clară.

După ce a trecut pe sub stăpânirile succesive ale grecilor, romanilor, bizantinilor, arabilor, normanzilor și aragonezilor, Corleone a devenit un fel de punct de sprijin în numeroasele războaie ale sicilienilor, datorită amplasării sale strategice (într-o depresiune protejată de un mini-lanț muntos cu stânci calcaroase).

Foto: Pinterest

În secolul XX, sărăcia generalizată în care se zbăteau locuitorii din Corleone, cei mai mulți dintre ei fiind țărani, a dus la emigrarea lor masivă în Statele Unite.

Totuși, în Corleone existau gangsteri cu mult înainte de apariția celebrei cărți a lui Mario Puzo. Mafia începuse să-și întindă umbra peste acest colț al Italiei încă de la sfârșitul secolului XIX.

În secolul XX, Corleone va continua să fie asociat cu mafia siciliană, fiind refugiul unor șefi mafioți notorii precum Michele Navarra (1905-1958), Luciano Leggio (1925-1993), Leoluca Bagarella (1942) și Bernardo Provenzano ( 1933-2016).

Acesta din urmă era cunoscut drept „Tractorul” („U tratturi”) pentru hotărârea sa de a trage cu arma și de a ucide.

Bernardo Provenzano, care și-a început cariera criminală în anii ‘50 ca locotenent al marelui șef al mafiei corleoneze Luciano Leggio, a fost acuzat de comiterea a 127 de crime, fiind condamnat în contumacie la închisoare pe viață.

Autoritățile nu știau nici măcar cum arăta (singura sa fotografie cunoscută fusese realizată în 1958), așa că Provenzano a reușit să stea ascuns în Sicilia timp de 43 de ani.

Salvatore „Toto” Riina (1939-2017), cunoscut drept „Bestia”. Foto: Pinterest

În cele din urmă, Provenzano a fost arestat la 11 aprilie 2006, în orașul său natal, Corleone, și acuzat de comiterea a aproximativ 50 de crime în „al doilea război mafiot”, între 1981 și 1991.

A murit pe 13 iulie 2016, în spitalul milanez San Paolo, din cauza unei infecții pulmonare.

Mulți alți mafioți originari din Corleone au emigrat în Statele Unite și s-au stabilit cu precădere în zona New York și New Jersey.

Un alt personaj celebru născut în Corleone a fost infamul șef mafiot Salvatore „Toto” Riina (1930-2017), cunoscut sub diferite porecle, printre care „Bestia” („La Belva”), pentru brutalitatea sa, și „Scurtul” („’U Curtu”), pentru că era scund.

Se estimează că, de-a lungul carierei sale criminale, „Toto” Riina a ucis personal aproximativ 40 de persoane și a ordonat moartea altor 110.

În anii ’80-‘90, Riina și familia sa mafiotă, Corleonesi (grupul sicilian care a dominat Cosa Nostra), a declanșat o campanie violentă atât împotriva clanurilor mafiote rivale, cât și contra statului italian, asasinând judecători, procurori și carabinieri.

Politica terorii a culminat cu asasinarea judecătorilor antimafie Giovanni Falcone și Paolo Borsellino (citește articolul Enigmele asasinării lui Aldo Moro, un moment de șoc din istoria Italiei pentru mai multe detalii).

Aceste crime au scandalizat populația în toată Italia, ducând la un raid masiv din partea autorităților, soldat cu prinderea și întemnițarea lui Riina și a unora dintre complicii săi. „Toto” Riina a murit 17 noiembrie 2017, în Parma, la 87 de ani.

Scenă din trilogia „Nașul”. Foto: Paramount Pictures

În Corleone, mai ales în anii ‘50 și ‘60, ciocnirile dintre bandele mafiote rivale se soldau cu morți omenești aproape în fiecare zi: împușcați în mijlocul străzii, aruncați în prăpăstii sau făcuți să dispară.

Acest lucru este bine ilustrat într-o scenă din filmul „Nașul I”, când personajul lui Michael Corleone, refugiat în Sicilia și plimbându-se pe străzile pustii din Corleone, îl întreabă pe Calo, bodyguard-ul său, de ce nu vede tineri pe stradă.

Calo îi răspunde că aproape toți au murit din cauza vendetei.

După Al Doilea Război Mondial și căderea dictatorului italian Benito Mussolini, mafia siciliană a căpătat forțe proaspete, de care a profitat pentru a recâștiga controlul asupra întregii insule siciliene.

Datorită originii lor în Corleone, un oraș relativ mic, Corleonesi au avut în anii ’50 o pondere nesemnificativă în mafia siciliană, în comparație cu familiile mafiote din Palermo, capitala regiunii.

De fapt, șefii gangsterilor din Palermo, subestimându-i pe Corleonesi, obișnuiau să-i numească – în mod disprețuitor – „i viddani” („țăranii”).

Cu toate acestea, Corleonesi, care au acceptat în rândurile lor și „oameni de onoare” care nu proveneau neapărat din orașul Corleone, au reușit în anii ’70 și ’80 să preia controlul asupra mafiei siciliene și să impună în Cosa Nostra un sistem aproape dictatorial.

Corleone și stigmatul asocierii cu mafia

Foto: Pinterest

Bântuit de asocierea cu crima, orășelul Corleone încearcă de zeci de ani să se scuture de stigmatul de a fi considerat leagănul mafiei și orașul natal al gangsterilor din trilogia lui Francis Ford Coppola.

În pofida acestui fapt, în fiecare an, turiștii iau cu asalt Corleone pentru a se fotografia cu panoul de la intrarea în oraș, încercând să găsească asemănări între locurile din oraș și scenele din film.

Deocamdată, locuitorii din Corleone preferă să creadă că orașul lor are alte atracții turistice de oferit vizitatorilor, cum ar fi bisericile sale antice și impresionante (Corleone este cunoscut sub numele de „orașul celor o sută de biserici”).

Castello Soprano, cu vedere la orașul Corleone. Foto: Pinterest

Dacă ar putea ignora asocierea cu filmul, probabil că turiștii ar aprecia la justa lor valoare Museo Civico Comprensoriale „Pippo Rizzo”, Palatul Provenzano, Rezervația Naturală Boregata Ficuzza (fost teren de vânătoare al regelui Ferdinand de Bourbon), castelul medieval al franciscanilor, Cascata delle Due Rocche (Cascada celor Două Stânci) și faimosul castel Soprano, rămășițele unui vechi castel sarazin construit în secolul XI sau XII pe stâncile de la marginea orașului Corleone.

Deocamdată, prezența Cosa Nostra este încă foarte puternică în Sicilia, într-o asemenea măsură, încât guvernul lui Matteo Renzi a dizolvat în 2016 consiliul local al orașului Corleone din cauza legăturilor cu Mafia.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Mafia (Mafiile). Pe urmele societăților criminale”

Organizațiile mafiote sunt fascinante, captivante, seducătoare, dar cine sunt ele cu adevarat și de ce sunt capabile? Această carte sparge legea tăcerii. De la Yakuza la cartelurile sud-americane, de la Cosa Nostra la clanurile din Orientul Mijlociu, de la prohibiție la personalitatea lui Pablo Escobar, cartea face o incursiune în istorie și un tur al lumii pentru a descrie evenimentele și pentru a ne ajuta să înțelegem cum funcționează organizațiile criminale.

Cartea „Mafia (Mafiile). Pe urmele societăților criminale” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu