Arena din Pula, cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume

Istria este o regiune care se întinde de-a lungul a 430 de kilometri de coastă din Croația, iar în nord ocupă și o parte din Slovenia.

Clima blândă și poziționarea excelentă – la intersecția rutelor comerciale estice și vestice – au transformat-o într-un loc important din punct de vedere strategic și așa au văzut-o și romanii, care au stăpânit cândva regiunea.

Vedere aeriană asupra Arenei din Pula. Foto: Shutterstock

Desigur, și alte culturi și popoare trecuseră anterior pe acolo, cum ar fi Hallstatt sau înșiși istrienii, care i-au și dat numele, iar mai târziu, Sfântul Imperiu Romano-German și venețienii, care au dominat, la rândul lor, regiunea.

Dar, cu siguranță, Roma a lăsat cea mai profundă amprentă asupra regiunii, mai ales în cea mai importantă (dar nu și cea mai mare) așezare a regiunii: orașul Pula.

Centrul istoric al acestui oraș întins pe șapte coline păstrează încă multe vestigii romane, de la Arcul Sergius până la Poarta lui Hercule, trecând prin Teatru și Poarta Gemina.

Arena s-a păstrat cu zidurile aproape intacte, oferindu-le cercetătorilor posibilitatea de a realiza studii ample asupra arhitecturii antice. Foto: Wikimedia

La acestea se adaugă numeroase piese mai mici (mozaicuri, pietre funerare, statui și altele asemenea, multe dintre ele din vechiul Nesactium, un alt oraș roman învecinat) care sunt păstrate în Muzeul Arheologic.

Însă, dacă există un monument care iese cu adevărat în evidență, acesta este impresionantul amfiteatru, cunoscut sub numele de Arena din Pula, unul dintre cele mai mari din lume.

O simplă privire asupra fotografiilor este de ajuns pentru a observa remarcabila asemănare a Arenei cu Colosseum-ul din Roma. La urma urmei, sunt din aceeași perioadă, deoarece ambele au fost comandate de împăratul Vespasian în secolul I.

Arena este un simbol național al Croației și apare și pe bancnota de 10 kune. Foto: allnumis.ro

Amfiteatrul din Pula a fost ridicat pe locul celui comandat de Claudius, care, la rândul său, fusese construit în locul unuia din lemn din perioada lui Augustus.

De formă eliptică și având lungimea de 132 de metri, lățimea de 105 metri și înălțimea de 32 de metri, amfiteatrul din Pula este construit din calcar, are 72 de arcade și capacitatea de 23.000 de spectatori. În epoca romană, localnicii participau cu entuziasm la luptele gladiatorilor.

Fiecare dintre cele patru turnuri ale amfiteatrului avea câte două rezervoare, care erau umplute cu apă parfumată ce alimenta o fântână.

Amfiteatrul din Pula, vedere din exterior. Foto: Wikimedia

Amfiteatrul putea fi acoperit cu velaria (pânze mari), protejând spectatorii de soare sau de ploaie (după cum atestă unele elemente ale construcției).

Acest amfiteatru, prin conservarea sa remarcabilă, a servit drept exemplu excelent pentru studiul tehnicilor de construcție antice.

Interesant este faptul că, în Evul Mediu, amfiteatrul nu și-a schimbat utilizarea, așa cum s-a întâmplat cu altele, cel puțin nu în totalitate, deoarece a fost folosit pentru a organiza turniruri pentru Cavalerii de Malta. Ce-i drept, și vitele au păscut aici o vreme.

Astăzi, amfiteatrul are alte întrebuințări, mai puțin violente. Este folosit în scopuri culturale, mai precis.

Amfore antice expuse în galeriile de sub Arena din Pula. Foto: Wikimedia

În vreme ce la suprafață sunt organizate spectacole muzicale și de film (cel mai important festival de film din țară), pasajele subterane – prin care umblau cândva luptătorii și fiarele – sunt acum galeriile unei expoziții permanente despre cultura viței de vie și producția de vin și măsline, două dintre sursele de bogăție locală moștenite din antichitate.

Amfiteatrul roman nu este singura moștenire dintr-o altă epocă.

Cu mult înaintea romanilor, găsim originea mitologică a orașului Pula într-o legendă conform căreia așezarea a fost fondată de niște războinici care, după ce l-au urmărit în zadar pe Iason ca să recupereze Lâna de Aur, nu au mai îndrăznit să se întoarcă la Colchida și au ales să se stabilească aici.

Ca să știi mai mult

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

Comandă cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>