Animale și plante matusalemice: 7 locuri unde le poți vedea cu ochii tăi

Un trandafir care a supraviețuit bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial, un copac care își are originile la începuturile religiei budiste, un organism unic, care se întinde pe zeci de hectare: acestea, alături de alte plante și animale cu vârste venerabile, nu sunt povești desprinse din cărți, ci ființe pe care chiar le poți vedea.

Unde se află ele? Parcurge acest articol și vei afla care sunt locurile care ascund aceste comori.

1

Insula Sfânta Elena - țestoasa de 188 de ani

Jonathan
Foto: sthelenatourism.com

Jonathan, cel mai iubit rezident al insulei Sfânta Elena, din Atlanticul de Sud, s-a născut în jurul anului 1832. Nu s-a întâlnit niciodată celălalt rezident celebru al insulei, Napoleon Bonaparte, întrucât împăratul francez a murit în exil pe Sfânta Elena 1821.

Reptila blândă și uriașă provine din Insulele Seychelles, din Oceanul Indian, și a ajuns pe Sfânta Elena în 1882, fiind primită în dar de guvernatorul insulei de la vremea respectivă.

De atunci, se plimbă pe fosta moșie a guvernatorului, unde se bucură de compania altor trei țestoase uriașe și de vizitele câtorva turiști.

2

Germania: trandafirul de 1.200 de ani

Trandafirul
Foto: Pinterest

Potrivit istoricilor, această tufă de trandafir din Germania, supranumită „Trandafirul de o mie de ani”, a fost plantată de regele Ludovic cel Pios în anul 815.

Tufa crește în apropierea catedralei catolice din Hildesheim, un sat medieval cunoscut pentru bisericile sale foarte vechi. Pe lângă frumusețe și vârstă, planta are o rezistență remarcabilă.

Bombardamentele Aliaților din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au lăsat catedrala în ruine, dar trandafirul a reușit să supraviețuiască, a înflorit și acum crește la peste 30 de metri înălțime.

Cea mai bună perioadă pentru a admira frumoasa plantă este cuprinsă între sfârșitul lunii mai și jumătatea lunii iunie, când florile roz sunt înflorite.

3

Sri Lanka: cel mai bătrân copac plantat de om

Smochin
Foto: Pinterest

Smochinul sub care și-a găsit iluminarea Gauthama Siddhartha, fondatorul budismului, a dispărut de mult.

Dar un vlăstar al acestui copac, transportat de un credincios în Sri Lanka în jurul anului 250 î.e.n., devenit într-unul dintre cei mai venerați arbori din lumea budistă și cel mai vechi copac plantat cunoscut.

De atunci, copacul este vizitat în fiecare an de credincioși, precum și de curioși din întreaga lume. Pelerinii îi aduc ofrande în special în zilele cu Lună plină (poya). Copacul se află în grădinile Mahamewna din Anuradhapura, Sri Lanka.

4

Munții Anzi: Arbuștii bizari de 3.000 de ani

Yareta
Foto: Pinterest

Yareta sau llareta (Azorella compacta în termeni științifici) seamănă cu niște bolovani acoperiți cu mușchi, dar este, de fapt, un arbust înflorit perfect conceput pentru a rezista la altitudinile mari ale Munților Anzi din Peru, Bolivia, nordul Chile și vestul Argentinei.

Vântul, temperaturile foarte și seceta nu reușesc să distrugă această plantă, o rudă sălbatică a pătrunjelului și a feniculului, care crește lent, cu până la un metru pe secol.

Calculând ritmul de creștere al acestei plante, specialiștii au concluzionat că cele mai vechi exemplare ale Azorella compacta au aproximativ 3.000 de ani.

Datorită ritmului de creștere lent, cei mai mari arbuști au o vechime de aproximativ 3.000 de ani. Având în vedere densitatea plantei – un arbust poate suporta cu ușurință greutatea unui om – Azorella compacta a fost folosită în trecut pe post de turbă. Din fericire, astăzi planta este protejată de lege.

5

Antarctica: bureți de 10.000 de ani

Bureti vulcanici
Foto: eol.org

„Bureții vulcanici” din Antarctica, cunoscuți sub denumirea științifică de Anoxycalyx joubini, sunt niște pete albicioase care seamănă cu niște vulcani în miniatură. Trăiesc în apele reci din jurul strâmtorii McMurdo Sound.

Potrivit oamenilor de știință, cele mai bătrâne exemplare de Anoxycalyx joubini au aproximativ 10.000 de ani. Prosperă la adâncimi de la 50 până la 500 de metri, unde nu pot fi văzute decât de cei mai bine antrenați și echipați scufundători.

6

Pădurea Națională Fishlake, Utah: o pădure de 80.000 de ani

Pando
Foto: Wikimedia

În ținuturile statul american Utah se află o pădure unică în lume. Cei aproape 50.000 de copaci care o alcătuiesc par să fie separați, însă cu toții împart, de fapt, aceeași rădăcină.

Pădurea, supranumită Pando sau „Uriașul care Tremură”, este situată în Pădurea Națională Fishlake. Are 43 de hectare și este formată din aproximativ 47.000 de plopi care au aceeași structură genetică.

Experții au estimat că vârsta organismului este de aproximativ 80.000 de ani. Astfel, „Uriașul care Tremură” este și una dintre cele mai bătrâne forme de viață de pe Pământ.

7

Insula Formentera: cel mai vechi organism de pe Terra

Formentera
Foto: Ibiza Prestige

Potrivit oamenilor de știință, o pajiște subacvatică, ce se întinde pe o lungime de 16 kilometri în largul coastei spaniei, este cel mai vechi organism cunoscut de pe Pământ.

Posidonia oceanica sau „iarba lui Neptun” este endemică în Marea Mediterană. Pajiștea de lângă insula Formentera, o structură auto-clonată, iese în evidență datorită vârstei sale, estimată la 200.000 de ani.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu