De ce atât de puțini copii mici se îmbolnăvesc de coronavirus?

De obicei, sugarii, persoanele de vârstă înaintată și cele cu sistem imunitar slăbit sunt cele mai vulnerabile la boli. Noul coronavirus nu este diferit, cu o singură excepție. Din motive încă neînțelese, sugarii nu se îmbolnăvesc, iar oamenii de știință încă nu pot explica de ce.

Cercetările efectuate în China asupra pacienților infectați de coronavirus au relevat că au fost înregistrate doar nouă cazuri de copii cu vârsta de până la un an care au fost spitalizați.

Situația persoanelor infectate de coronavirus în România (date actualizate la 16 martie 2020). Foto: Institutul Național de Sănătate Publică din România

Este uimitor, având în vedere că, în China, fuseseră infectate peste 65.000 de persoane până la vremea realizării studiului. Nici unul dintre aceste nouă cazuri nu a dezvoltat complicații severe, fiind observate doar febră ușoară și unele simptome respiratorii, relatează Science News.

Raportul se bazează pe studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea Northwestern, care nu au găsit nicio dovadă că noul coronavirus (ce provoacă maladia numită oficial COVID-19) poate fi transmis de o femeie gravidă fătului său.

Acest studiu a analizat, de asemenea, sânge prelevat din cordonul ombilical și mostre de lapte matern, virusul nefiind detectat.

Medicii nu au testat dacă virusul s-ar putea transmite prin naștere naturală, deși, având în vedere că niciun spital nu a raportat astfel de cazuri, se poate afirma că această cale de contagiune fie este extrem de rară, fie nu se manifestă deloc.

Ce protejează copiii împotriva coronavirusului?

Mecanismele datorită cărora sugarii par să reziste foarte bine în fața coronavirusului sunt încă necunoscute. Foto: CNN

Aceasta ar putea însemna că bebelușii sunt mai rezistenți în fața noului virus, ceea ce ar putea oferi indicii cu privire la modul în care funcționează coronavirusul și la felul în care personalul medical ar putea să-i trateze pe bolnavi.

Deocamdată, nu este clar de ce copiii mici prezintă un risc atât de scăzut, dar este posibil ca virusul pur și simplu să influențeze diferit sugarii, similar modului în care copiii infectați cu virusul varicelei prezintă simptome mai ușoare decât adulții.

Oficialii notează că, deși au putut identifica foarte puține cazuri de sugari cu coronavirus spitalizați, acest lucru nu înseamnă că nou-născuții sunt feriți de pericole.

De fapt, o analiză mai recentă a peste 72.000 de cazuri, efectuată de autoritățile sanitare din China, a arătat că 416 dintre aceștia erau ale unor copii cu vârste de sub zece ani. Aceste numere sunt încă uimitor de mici, dar generează noi teorii.

Mostrele prelevate din sângele din cordoanele ombilicale ale femeilor însărcinate infectate nu au relevat prezența coronavirusului. Foto: Getty Images

Este posibil ca acești copii să contracteze virusul ca orice altă persoană și chiar să-l răspândească, dar fără a prezenta simptome severe. Toți copiii avuseseră cel puțin un membru al familiei infectat și s-au îmbolnăvit doar după ce rudele lor au fost infectate.

Interesant este că și în timpul epidemiilor anterioare (de SARS și MERS, care sunt tipuri de coronavirusuri similare cu cel ce generează boala COVID-19) s-au raportat rate scăzute de spitalizare infantilă.

Ce rol joacă citokinele?

Una dintre complicațiile cele mai alarmante ale COVID-19 este sindromul respirator acut, un tip de răspuns autoimun numit „furtună de citokine”, iar acest detaliu ar putea furniza indicii cu privire la imunitatea copiilor, potrivit New Scientist.

Citokinele sunt proteine ​​care ajută la acumularea celulelor imune în regiunea unei răni sau a unei infecții, dar această „misiune benefică” poate merge prost atunci când se acumulează prea mult timp, în concentrații prea mari.

Pentru unii, coronavirusul s-a dovedit mortal, însă un grup de obicei vulnerabil – cel al copiilor mici – fost cruțat. Foto: CDC

Când intră în „supraproducție”, așa cum se întâmplă într-o „furtună de citokine”, aceste celule au efectul opus, crescând inflamația și sporind riscul de a genera un spectru larg de boli.

Copiii mici nu au acest răspuns la noul coronavirus, deși pot fi afectați de „furtuna de citokine” în cazurile acute de gripă. Această variație a comportamentului le poate oferi unele indicii cercetătorilor.

Deși motivele pentru care copiii mici par rezistenți în fața noului coronavirus rămân învăluite în mister, această constatare este o veste binevenită în cazul unei boli care s-a dovedit fatală pentru alte segmente vulnerabile ale populației.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu