Prima injecție anticoncepțională pentru bărbați ar putea fi disponibilă în șase luni

Anticoncepționalul așteaptă să fie aprobat în India. Produsul se injectează lângă testicule și are efecte pe o perioadă de până la 13 ani. Testele clinice au arătat că procedura are o rată de succes de peste 97% în prevenirea sarcinilor.

A durat mult, însă primul anticoncepțional injectabil pentru bărbați ar putea apărea pe piață la jumătatea anului 2020. Potrivit Live Science, cercetătorii din India tocmai au anunțat că testele clinice pentru RISUG („Inhibiția Spermatozoizilor Reversibilă și sub Supraveghere”) au luat sfârșit.

Testele clinice au arătat că produsul are o rată de succes mai mare de 97% în prevenirea sarcinilor. Foto: Pixabay

„Produsul este gata și așteaptă aprobarea”, a afirmat R. S. Sharma, om de știință, membru în Consiliul Indian de Cercetare Medicală, unde s-au desfășurat testele.

Pentru acest proces riguros a fost nevoie de peste 300 de bărbați. Rezultatul a fost promițător: rata de succes de prevenire a sarcinilor este de 97%. Probabil că multe femei se bucură la gândul că responsabilitatea va fi împărțită cu bărbații în mod egal, însă există și un obstacol.

Procedura RISUG cere ca un polimer să fie injectat în vas deferens, adică în canalul care transportă spermatozoizii din testicul. Injecția cu gel împiedică lichidul seminal să iasă din testicul prin acest tub.

O altă injecție poate inversa cu ușurință acest proces, dacă se dorește acest lucru. Cercetătorii spun că efectul substanței se întinde pe o perioadă de 13 ani.

Gelul RISUG se injectează în ductul deferent, blocându-l pentru o perioadă de până la 13 ani. Foto: Pinterest

Această injecție este făcută cu anestezie locală în zona genitală, însă nu toată lumea este încântată de noua procedură. Potrivit VICE, pomparea unui produs nou lângă testicule nu este o perspectivă prea atrăgătoare pentru unii bărbați.

Un sondaj făcut printre câțiva indieni aruncă mai multă lumină asupra acestei probleme.

„Această metodă de contracepție care necesită o injecție în testicule este prea crudă. Testiculele noastre sunt ca bijuteriile familiei, așa că, dacă trebuie să folosesc un anticoncepțional, o să aleg pilula”, spune Abhay, în vârstă de 33 de ani.

În momentul de față, substanța așteaptă decizia autorității indiene de control asupra medicamentelor, care va stabili dacă RISUG primește sau nu aprobarea pentru comercializare. Oficialii indieni estimează că acest proces va dura între șase și șapte luni.

Între timp, SUA încearcă să dezvolte propria varietate de gel injectabil. Însă Vasalgel mai are mult până când să poată face concurență substanței dezvoltate de indieni.

În 2017, cercetătorii americani au publicat un studiu care a dovedit că substanța lor putea preveni sarcinile în rândul maimuțelor. Încă nu s-au făcut teste pe oameni.

Vasectomiile sunt destul de populare printre bărbații care încearcă să prevină sarcinile, însă reacția inițială față de RISUG nu este tocmai călduroasă. Și asta în ciuda faptului că vasectomia necesită cauterizarea, tăierea sau legarea vas deferens – în timp ce procedura RISUG cere numai injectarea unui gel în canal.

Potrivit Mayo Clinic, anularea efectelor vasectomiei este, de asemenea, mult mai complicată decât în cazul unei injecții RISUG. Experții indieni care au dezvoltat această metodă alternativă nouă plănuiesc să publice mai multe date despre procedura de revenire la stadiul inițial.

Însă unii dintre indienii intervievați de VICE par a fi descurajați de ideea unei injecții, oricât de ușoară ar fi procedura de revenire la stadiul inițial.

„Nu știu cât de veche este această tehnologie și toate detaliile sunt încă relativ necunoscute, așa că prefer prezervativele convenționale. Nu îmi surâde ideea de a-mi injecta sau de a consuma substanțe despre care nu știu mare lucru”, a spus Neelaksh, un comediant de stand-up în vârstă de 22 de ani.

Unii dintre bărbații chestionați nu se arată prea încântați de noua procedură. Foto: Pixabay

Dar nu toată lumea este refractară. Unii bărbați cred că este de datoria lor să-și asume responsabilitatea în mod egal cu femeile.

„Aș fi dispus să încerc acest anticoncepțional, fiindcă răspunderea aparține întotdeauna femeilor, care sunt oricum cele care suportă efectele negative ale unei sarcini nedorite sau ale unui avort. Femeile sunt destul de împovărate, așa că bărbații le pot ajuta prin această metodă”, a afirmat Shreyas, un scriitor în vârstă de 24 de ani.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Prima injecție anticoncepțională pentru bărbați ar putea fi disponibilă în șase luni”

  1. Vai, ce se tem barbatii de o injectie, sau de niste pilule… Si cat au de tras femeile?! De la avorturi ilegale si ucigatoare prin implicatiile si problmele juridice, religioase. si schiloditoare ale psihicului si soldate uneori cu moarte, pana la pilulele care, de-a lungul vremii, au distrus sanatatea a milioane de femei…pana la nasterea de copii nedoriti si aruncati prin spitale si orfelinate… barbatii, draga doamne nu vor sa se expuna unei „crude injectii” O injectie de dilatare nu vor sa incerece? Urat de tot…

    Răspunde
  2. Cred că nu vă dați seama de gravitatea faptului că sperma nu poate fi evacuată și unde ar putea duce o astfel de metodă decât la o mărire a prostatei ce necesită un tratament cu multiple medicamente însă, agravânduse situația poate duce la cancer de prostată. Așa ceva nu trebuie să ajungă pe piață și lăsați metodele clasice pentru cuplurile ce nu-și doresc un copil.

    Răspunde

Lasă un comentariu