Uimitorul colugo, lemurul zburător care nu este ceea ce pare a fi

Denumirea de lemur zburător sau colugo se referă la două specii – lemurul zburător filipinez și lemurul zburător Sunda; ambele specii trăiesc în junglele din sud-estul Asiei. Acestea sunt singurele două specii supraviețuitoare din familia Cynocephalidae și ordinul Dermoptera.

Aceste mamifere frumoase și rare par „plăsmuiri absurde” ale regnului animal: deși se numesc lemuri, nu sunt lemuri; deși li se spune zburătoare, nu zboară.

Foto: Pinterest

Totuși, deși nu pot zbura, colugo sunt mamiferele care planează cel mai bine. Cutele uriașe ale pielii – numite patagium – se extind de la omoplați până la ghearele membrelor anterioare și de la picioarele din spate până la vârful cozii.

Chiar și spațiile dintre degete sunt conectate cu o membrană care le asigură o mai bună portanță.

Colugo își petrec zilele deplasându-se printre ramuri, atingând rareori solul. Un animal cu atât de multă piele în exces ar fi o gustare rapidă și ușoară pentru prădătorii care trăiesc la sol.

colugo-lemur-zburator-filipinez
Foto: Pinterest

Colugo urcă pe trunchiurile copacilor încet, cu precauție, ca să nu fie detectați și se arată în toată splendoarea lor abia când decid să se miște printre arbori. Un colugo poate plana fără efort cale de 100 de metri, pierzând doar 10 metri în altitudine.

Lemurii zburători filipinezi (Cynocephalus volans) trăiesc în pădurile primare, în timp ce lemurul zburător Sunda (Galeopterus variegatus), mai răspândit, își duce traiul în pădurile secundare, pe plantații de cauciuc și nuci de cocos, în livezi și prin grădini.

Colugo sunt vegetarieni și uneori pot fi observați lingând diferite plante pentru a aduna apă și minerale esențiale. Ca mamifere care trăiesc în copaci, lemurii zburători au dimensiuni relativ mari, ajungând la maturitate la lungimea de 35-40 de centimetri.

colugo-lemur-zburator-filipinez
Foto: Pinterest

Este de înțeles de ce, atunci când specia a fost descrisă pentru prima dată, au fost considerați rude ale liliecilor. De de atunci, însă, oamenii de știință au arătat că aceste ființe sunt mai strâns legate de primate.

O lucrare publicată în revista Science în 2007 pare să fi soluționat o dezbatere care trena de ani de zile în comunitatea biologilor evoluționiști: care este cea mai apropiată rudă a omului?

Să fie vorba despre ordinul Demptera (lemuri zburători) sau Scandentia (șopârlele asiatice)? Ani întregi, discuția a rămas aprinsă.

colugo-lemur-zburator-filipinez
Foto: Pinterest

Cercetătorii au analizat o bază de date prelevate de la două genuri de colugo, trei șopârle de copac și șase primate. Echipa a ajuns la concluzia că lemurii zburători asiatici sunt mai apropiați de primate decât „bătrânul” chițcan de copac.

Colugo sunt mamifere placentare, dar au unele trăsături de marsupiale; după fătare, în primele șase luni, puiul se agață de burta mamei sale și este protejat de faldurile gigantice ale „aripii”, care formează un compartiment asemănător marsupiului.

Se știu foarte puține despre comportamentul colugo. Traiul în coronamentul copacilor și deplasarea doar pe timp de noapte i-au ajutat să se sustragă cercetărilor vreme de ani de zile.

colugo-lemur-zburator-filipinez
Un pui de colugo protejat în „marsupiul” mamei sale. Foto: Pinterest

Lemurul zburător filipinez este considerat în pragul dispariției, în principal din cauza defrișărilor. Lemurii sunt principala pradă a vulturilor filipinezi, care sunt, și ei, grav periclitați și vor dispărea ca specie în curând, dacă lucrurile nu se schimbă în bine.

Arealul lemurului zburător filipinez este limitat la un petic de pădure din sudul Filipinelor, în timp ce lemurul zburător Sunda este mai răspândit în Indonezia, Thailanda, Malaezia, Brunei, Cambodgia, Laos și Singapore.

Defrișarea și creșterea plantațiilor de cauciuc par să-l afecteze negativ pe lemurul zburător Sunda, dar nu la fel de grav ca pe vărul său filipinez.

Iată alte două imagini cu aceste animale frumoase:

colugo-lemur-zburator-filipinez
O femelă colugo și puiul său. Foto: Pinterest
colugo-lemur-zburator-filipinez
Foto: Pinterest
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu