Un designer a creat cojoace pe care cresc ridichi, varză și căpșuni udate cu urina purtătorului

Designerul Aroussiak Gabrielian a creat o grădină de legume care poate fi purtată ca o haină și care poate susține zeci de recolte diferite, alimentate cu urina purtătorului.

Numit „Habitate postumane”, proiectul lui Gabrielian a fost inspirat de grădinile verticale fără sol ale botanistului francez Patrick Blanc. Este vorba despre un fel de cojoc acoperit de un strat de material ce reține umezeala, pe care sunt plantate semințele.

Vizitatorii de la Academia Americană din Roma gustă din produsele care au fost crescute pe vesta cu grădină ce poate fi purtată. Foto: Roma Altrosazio

Durează câteva săptămâni ca plantele să crească până la nivelul la care pot fi recoltate. Și cum plantele au nevoie de susținere pentru a crește, grădina purtabilă folosește urina celui care o poartă pentru irigații, după ce este tratată printr-un proces numit osmoză.

Aroussiak Gabrielian, profesor asistent de arhitectură la Universitatea Southern California, a afirmat că, până acum, a experimentat cu 22 recolte diferite, inclusiv cu varză, ridichi, căpșuni și alune.

Astfel a reușit să creeze un articol vestimentar colorat și înmiresmat care crește pe măsură ce este purtat. Proiectul a fost inspirat de întrebările sale privitoare la un viitor în care solul și sursele de apă vor dispărea și, odată cu ele, abilitatea noastră de a cultiva recolte.

Cum vom reuși să creștem plantele hrănitoare necesare pentru a susține populația aflată în creștere? Astfel, artista a găsit ideea grădinii care poate fi purtată și cea a folosirii corpurilor noastre drept îngrășământ și sursă de apă.

Costume de verdeață expuse la Academia Americană din Roma. Foto: Roma Altrosazio

„Ideea este că urina ta va fi captată de un cateter și filtrată printr-un proces numit osmoză – o tehnologie dezvoltată de NASA, care este în prezent folosită în spațiu – după care este folosită pentru a iriga recolta”, explică Gabrielian.

Ideea irigației este puțin „prea radicală” ca să poată fi implementată acum, însă designerul a purtat o astfel de grădină și spune că senzația este „unică”.

Este destul de greu de cărat după ce plantele și fructele încep să crească, însă inconvenientul cel mai mare este umezeala. Gabrielian spune că, deși a purtat un strat izolator, umezeala s-a făcut simțită, lucru pe care l-a descris ca fiind „straniu”.

Aroussiak Gabrielian, stânga, montează o grădină de îmbrăcat. Foto: Roma Altrosazio

„Habitate postumane” nu avea scopul de a oferi o soluție pentru problemele noastre cu mediul și sustenabilitatea alimentelor, însă designerul speră că, punând pe tapet aceste probleme, va reuși să determine oamenii să se gândească la ele cu mai multă seriozitate.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu