5 dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume

Probabil că multă lume se întreabă ce preparate deosebite mănâncă oamenii cu adevărat bogați, care sunt cele mai scumpe mâncăruri din lume sau la ce preț poate ajunge o masă de lux.

Dar, chiar dacă la celebrul caviar Almas ar sta lumea la coadă, probabil că nu mulți s-ar înghesui să guste o ceașcă de cafea Kopi Luwak…

Dacă te tentează astfel de gastro-aventuri, va trebui să scoți bani grei din buzunar. Îți prezentăm câteva dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume și trecem în revistă și motivele pentru care costă atât de mult.

1

Cele mai scumpe mâncăruri din lume - Vita Wagyu

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Vita Wagyu
Foto: Crosscast System

Wagyu este cea mai scumpă carne de vită din lume. Un kilogram de carne costă aproximativ 800 de euro, iar o porție de coaste costă 2.800 de euro la restaurant. De ce este prețul atât de mare?

Carnea provine de la o specie de vacă din Japonia și are un conținut foarte mare de grăsimi nesaturate. Vacile Waygu sunt crescute în medii extrem de curate și nu sunt supuse stresului.

În Europa, un kilogram de carne de vită Wagyu se vinde chiar și cu 600 de euro.

2

Cafeaua Kopi Luwak

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Kopi Luwak
Foto: Live Trading News

Nu oricine își permite să bea o ceașcă din faimoasa cafea Kopi Luwak. 250 de grame din acest soi de cafea costă aproape 90 de euro. Cafeaua este foarte rară și apreciată datorită modalității de producere.

Fructele de cafea sunt înghițite de civeta de palmier, un mamifer asiatic. Enzimele din sistemul digestiv al animalului acționează asupra boabelor și le modifică din punct de vedere chimic.

Animalul nu digeră boabele, ci le elimină intacte. Cei care lucrează pe plantația de cafea culeg excrementele, le spală, le dezinfectează și le lasă la uscat la soare.

După ce sunt uscate, boabele sunt prăjite și devin numai bune pentru consum. Consumatorii de Kopi Luwak apreciază această cafea pentru aroma ei deosebită.

3

Șofranul, aurul roșu

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Sofran
Foto: NDTV

Printre cele mai scumpe mâncăruri din lume se numără și cele care conțin cu condiment rar: șofranul. Supranumit „aurul roșu”, șofranul este folosit în mâncăruri celebre, precum paella spaniolă și specialitatea franceză bouillabaise.

Prețul șofranului este atât de mare deoarece pentru 1 kilogram de condiment este nevoie de 170.000 de flori. Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mâna și apoi uscate.

Mai mult, florile înfloresc doar o singură dată pe an. Un kilogram de șofran se vinde cu 8.000 de euro, iar 90% din producția globală provine din Iran.

4

Trufele, printre cele mai scumpe mâncăruri din lume

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Trufe
Foto: captură YouTube

Trufele sunt cele mai scumpe ingrediente din lume. Sunt foarte gustoase și extrem de apreciate de gurmanzi.

Prețul trufelor variază în funcție de sortiment, însă un lucru este sigur: nu oricine și le permite. Un kilogram de trufe albe costă 1.250 de euro, în timp ce un kilogram de trufe negre Perigord poate ajunge și la 1.800 de euro.

Unul dintre motivele pentru care trufele sunt atât de scumpe este faptul că ele sunt un produs natural, care nu poate fi cultivat sau controlat artificial. Fermierii au încercat în repetate rânduri să cultive aceste ciuperci, dar fără succes.

Din această cauză, trufele sunt în continuare căutate și culese după metoda tradițională, cu ajutorul câinilor. Odată colectate, trufele trebuie livrate în cel mai scurt timp restaurantelor, deoarece încep să se deshidrateze la scurt timp de la cules.

5

Caviarul Almas

Almas Caviar
Foto: Luxatic

Când vine vorba de cele mai scumpe mâncăruri din lume, caviarul Almas este campionul. Acest tip de icre este foarte rar și este denumit „aurul negru”.

Caviarul provine de la un tip de sturion care crește în special în Marea Caspică și căruia îi ia cel puțin 20 de ani să ajungă la maturitate. Un kilogram de caviar Almas costă peste 35.000 de euro.


Dacă aceste alimente sunt obținute cu cea mai mare grijă și atenție, la polul opus stau mâncărurile pe care majoritatea oamenilor le cumpără în mod frecvent. Jamie Oliver ne arată cât de dăunătoare a devenit hrana în ultimul secol, într-un videoclip informativ foarte interesant: Jamie Oliver – Cum ne otrăvim cu mâncare


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „5 dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume”

Lasă un comentariu