Tratamentul berber: 5 zile îngropat în nisipul fierbinte, în deșert

În fiecare an, din iulie până în septembrie, de-a lungul celor mai fierbinți luni, când temperatura ajunge la 37° Celsius la umbră, oameni din întregul Egipt se adună pentru tratament în Siwa, un oraș-oază situat în vestul țării.

Un pacient îngropat în nisipul fierbinte, cu fața protejată de soare, la umbră. Foto: Reuters

Cei care se adună aici sunt cufundați pe rând în nisip. Doctorii și cei care au trecut prin acest tratament spun că între trei și cinci zile de îmbăieri regulate în nisip pot vindeca reumatismul și artrita și chiar și infertilitatea sau impotența, potrivit Reuters.

Un angajat îi face un masaj unui pacient îngropat în nisip apăsând cu picioarele pe umerii săi. Foto: Reuters

Îmbăierile în nisip sunt un tratament tradițional dezvoltat de berberii din această așezare izolată de lângă Muntele Dakrror, aflat la aproximativ 50 de kilometri est de granița cu Libia și la 560 de kilometri de Cairo.

Angajații ajută la îngroparea unui pacient în nisip ca parte a tratamentului. Foto: Reuters

Tratamentul începe la amiază, când soarele este în punctul său cel mai înalt și aerul este cât se poate de fierbinte. Pacienții sunt duși într-un anumit loc din deșert, unde își scot hainele, iar un localnic cu experiență îi îngroapă în nisip.

Un pacient face grimase pe măsură ce un angajat îi acoperă corpul cu nisip fierbinte. Foto: Reuters

După 10-15 minute, sunt scoși din nisip și duși rapid într-un cort din apropiere, care a fost expus la soare și are rol de saună. După tratamentul din deșert, pacienții sunt duși într-o casă, pentru a se răcori și a-și schimba hainele înainte de cină.

Un angajat ajută pacienții, care sunt înfășurați într-o pătură, să iasă din cortul pentru „saună” după băile de nisip. Foto: Reuters

Tratamentul durează între trei și cinci zile, timp în care oamenii nu au voie să facă duș sau să permită aerului rece să intre în contact cu pielea. De asemenea, beau doar băuturi fierbinți și mănâncă doar mâncare caldă.

Un angajat ajută un pacient acoperit cu o pătură să intre într-un cort pentru saună după ce a fost scos din nisipul fierbinte. Foto: Reuters

În ultima zi a tratamentului, pacienții primesc un masaj relaxant cu ulei și oțet, pentru ca porii deschiși să se închidă. Tratamentul costă între 300 și 400 de lire egiptene (între 38 și 51 de dolari) pe zi, bani care includ cazarea și mâncarea.

Pacienții se relaxează într-un cort pentru saună după baia de nisip. Foto: Reuters

Înainte de revolta din 2011 care l-a detronat pe liderul Hosni Mubarak, mulți turiști străini veneau să facă băi în nisip, însă tulburările politice ulterioare și atacurile militanților islamiști au ținut mulți turiști departe de această țară.

Pacienții beau ceai fierbinte într-un cort pentru saună, relaxându-se după baia de nisip. Foto: Reuters
Un pacient stă într-o mașină înfășurat într-o pătură după tratamentul cu băi de nisip. Foto: Reuters
Pacienții se relaxează, după ce și-au terminat tratamentul cu băi de nisip, într-o zonă pentru odihnă unde își petrec noaptea. Foto: Reuters


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu