5 cele mai ciudate experimente științifice din zilele noastre

Îți prezentăm cinci dintre cele mai ciudate experimente științifice realizate în ultimele decenii, care implică atât subiecți umani, cât și membri ai regnului animal.

Atunci când știința funcționează așa cum ar trebui, experimentele sunt bine gândite, desfășurate conform eticii și proiectate pentru a răspunde la întrebări importante. Însă atunci când știința o ia razna, rezultatele variază de la testicule grefate și șoareci cu celule de om la capre-păianjen obținute prin modificări genetice.

1

Transplanturile testiculare ale doctorului Stanley

Cele mai ciudate experimente
Închisoarea San Quentin. Foto: RebelCircus

Iată primul dintre cele mai ciudate experimente de pe lista noastră. Ai putea crede că cel mai rău lucru la o închisoare este mâncarea oribilă și atenția nedorită a tovarășilor de celulă.

Însă cei care au fost închiși în închisoarea San Quentin din SUA între 1910 și 1950 erau la mila chirurgului-șef Leo Stanley, un fanatic al eugeniei, care voia să sterilizeze pușcăriași violenți și să-i „întinerească” folosind surse proaspete de testosteron.

La început, Stanley grefa testiculele unor pușcăriași mai tineri, recent executați, la bărbați mult mai bătrâni (și adesea senili), care aveau de executat condamnări pe viață.

Doctorul Leo Stanley inspectează un pacient. Foto: MarinLibrary.org

Apoi, când a rămas fără resurse de gonade umane, a luat testiculele de țap, porc și cerb și le-a transformat într-o pastă pe care o injecta în abdomenele pușcăriașilor.

Unii dintre ei susțineau că se simțeau mai sănătoși și mai plini de energie după acest „tratament” bizar, însă, în lipsa rigorii experimentale, nu este clar dacă știința a câștigat ceva pe termen lung din toate acestea.

Uimitor este că, după ce s-a retras de la San Quentin, Stanley a lucrat ca doctor pe un vas de croazieră, unde, din fericire, s-a limitat la a le oferi pacienților aspirină.

2

Ce obții când încrucișezi un păianjen și o capră?

Cele mai ciudate experimente
Foto: Business Insider

Iată un proiect care merită cu prisosință să figureze pe o listă cu cele mai ciudate experimente științifice. Nimic nu este atât de obositor ca recoltarea pânzei de păianjen.

În primul rând, cei mai mulți păianjeni sunt foarte mici, așa că un singur tehnician de laborator ar trebui să „mulgă” mii de indivizi ca să umple o eprubetă. În al doilea rând, păianjenii sunt animale foarte teritoriale, așa că fiecare individ ar trebui izolat de ceilalți.

Ce e de făcut? Transferă gena responsabilă cu producerea pânzei la un animal mai convenabil, cum este, de exemplu, capra! Exact asta au făcut cercetătorii de la Universitatea din Wyoming în 2010.

Experimentul a avut drept rezultat o populație de capre care secretau lapte cu o proteină specifică păianjenilor, care permite transformarea laptelui în fire extrem de rezistente.

Cele mai ciudate experimente te fac să pui la îndoială probitatea unor oameni de știință.

3

Proiectul Artichoke și MK-ULTRA

Cele mai ciudate experimente
Foto: SLife.org

„Putem controla un individ până la punctul în care acesta va face ceea ce îi cerem împotriva voinței sale, și chiar și împotriva legilor fundamentale ale naturii, cum ar fi legea autoconservării?”

Aceasta este o frază dintr-un raport CIA, scris în 1952, care discută ideea de a folosi droguri, hipnoză, agenți patogeni, izolare pe termen lung și alte asemenea mijloace pentru a obține informații de la agenții inamici și de la prizonierii intransigenți.

La vremea când a fost scris acest raport, proiectul Artichoke – numit, cel mai probabil, după un mafiot din SUA, cunoscut ca „Regele Artichoke” („anghinare”) –  era deja activ de un an, iar subiecții tehnicilor sale abuzive includeau homosexuali, minorități rasiale și prizonieri militari.

În 1953, proiectul s-a transformat în mult mai sinistrul MK-ULTRA, care adăuga LSD-ul în arsenalul de influențare a minții.

Din păcate, cele mai multe documente legate de acest experiment au fost distruse de directorul CIA, Richard Helms, în 1973, când scandalul Watergate a dat naștere posibilității ca detaliile despre MK-ULTRA să devină publice.

4

Studiul Tuskegee asupra sifilisului

Cele mai ciudate experimente
Foto: The Imperfective

În pofida reputației oribile de acum, studiul Tuskegee a demarat în 1932 cu cele mai bune intenții. În acel an, Serviciul Public de Sănătate din SUA și-a unit forțele cu Universitatea Tuskegee, o instituție „de culoare”, pentru a studia și a trata bărbații afro-americani infectați cu sifilis.

Problemele au început din cauza Marii Crize Economice, proiectul pierzându-și finanțarea. În loc să se oprească, cercetătorii au continuat să observe (dar nu și să trateze) subiecții infectați în următoarele decenii.

Mai mult, acestor subiecți nu li s-a oferit penicilină nici măcar după ce s-a dovedit că acest antibiotic era un remediu eficient.

Fiind o încălcare flagrantă a eticii științifice și medicale, studiul Tuskegee se află la rădăcinile neîncrederii a generații întregi de afro-americani în sistemul de sănătate din SUA.

Totodată, acest episod explică de ce unii activiști încă cred că virusul SIDA a fost dezvoltat de CIA pentru a infecta populațiile minoritare.

5

Șoarecii cu creier parțial uman

Cele mai ciudate experimente
Foto: Legal Noodle

Iată și ultimul dintre cele mai ciudate experimente de pe lista noastră. În buna tradiție a caprei-păianjen descrise mai sus, cercetătorii de la Universitatea Rochester au ajuns la știri după ce au transplantat celule gliale de om (care izolează și protejează neuronii) în creierele șoarecilor.

Celulele s-au multiplicat rapid și s-au transformat în astrocite, celule sub formă de stea care întăresc legăturile neuronale. Diferența este că astrocitele umane sunt mult mai mari decât astrocitele șoarecilor și au de sute de ori mai multe conexiuni.

Nu, șoarecii nu s-au apucat brusc să studieze istoria Imperiului Roman, însă au dat dovadă de memorie și abilități cognitive îmbunătățite, iar șobolanii (care sunt mai inteligenți decât șoarecii) au fost aleși drept ținte pentru următoarea rundă de cercetări.


În continuare, citește despre aceste 3 experimente medicale sinistre pe oameni, cu urmări devastatoare, iar apoi descoperă povestea delfinului care s-a sinucis pentru o femeie, în cel mai tulburător experiment NASA din istorie.


Distribuie:

Citește în continuare

>