Experimentele ilegale desfășurate de CIA pentru controlul minții

La începutul anilor ’50, CIA a demarat proiectul MK-ULTRA, prin care a ajuns să investigheze dacă LSD, unul dintre cele mai puternice droguri de pe planetă, putea fi folosit pentru controlul minții.

Existența programului MK-ULTRA este astăzi cunoscută, dar puțini știu cât de departe a mers spionajul american cu experimentele. Agenții CIA au făcut teste grotești pentru a studia efectul LSD-ului asupra oamenilor.

În acest articol trecem în revistă șapte dintre cele mai dubioase experimente efectuate de CIA asupra oamenilor care habar nu aveau ce li se întâmplă.

1

Spionii CIA își administrau unul altuia LSD pe ascuns

LSD in bautura
Foto: Pinterest

În primii ani ai proiectului MK-ULTRA, drogul era testat în mare parte pe agenți voluntari, care luau doze mici, iar apoi consemnau în scris efectele pe care le simțeau. Dar, în timp, situația a scăpat de sub control.

Agenții au ajuns să pună LSD în băuturile colegilor, astfel că a nimeri la birou o cafea „îmbunătățită” cu LSD devenise un risc al meseriei.

Lucrurile au mers atât de departe, încât, cu ocazia unei petreceri a CIA din 1954, angajații au primit o informare internă în care erau rugați să nu pună LSD în băuturi.

Chiar și așa, agenții nu mai aveau încredere în colegii lor și mulți dintre ei s-au prezentat la petrecere cu băutură de acasă.

2

Au chemat un iluzionist în ajutor

John Mulholland
Foto: ABC News

Administrarea de LSD fără cunoștința victimelor nu a rămas o simplă „acțiune internă”. În scurt timp, CIA a decis să extindă programul asupra cetățenilor, care nu bănuiau nimic din toate acestea.

Pentru a se asigura că agenții CIA nu vor fi prinși, agenția a apelat la serviciile iluzionistului John Mulholland.

Acesta a scris un manual de instrucțiuni, menit să-i învețe pe agenți cum să pună LSD în băuturi fără a fi detectați. Printre altele, Mulholland îi învăța pe spioni strategii de distragere a atenției victimei.

3

Prostituate angajate de CIA le dădeau LSD clienților

Prostituate LSD
Foto: Listverse

O altă metodă ingenioasă de a testa LSD pe cetățenii simpli a fost operațiunea „Midnight Climax”. Practic, CIA a înființat un bordel și plătea prostituatele cu 100 de dolari pentru a atrage clienții.

Odată intrați în bordel, bărbaților li se servea băutură amestecată cu LSD. Apoi, clienții erau mutați într-o cameră cu un pat, unde puteau fi urmăriți de spionii aflați în spatele oglinzilor.

Oficial, CIA testa prostituatele pentru a le recruta, pentru a obține informații utilizând sexul și drogurile.

Neoficial, însă, există voci care susțin că acesta era doar un pretext folosit de agenții CIA pentru a se distra.

4

Au ținut un bărbat drogat cu LSD timp de 174 de zile

Experimente LSD dependenti
Foto: Licht Blick Film

Unele experimente aveau unicul scop de a afla cât timp poate fi ținută o persoană drogată cu LSD. Din câte se pare, răspunsul este „foarte mult”.

În timpul unui astfel de experiment, mai mulți bărbați de culoare, deja dependenți de droguri, au fost închiși într-un laborator, unde li s-a administrat LSD. Șapte dintre ei au primit LSD în fiecare zi, timp de 77 de zile.

De fiecare dată când dezvoltau toleranță la drog, cercetătorii le dublau sau chiar triplau doza, ca să vadă cât rezistă.

A existat și un recordman al acestor teste: un bărbat cu probleme psihice din Kentucky a fost ținut drogat timp de 174 de zile, adică aproape o jumătate de an.

5

Cum se comportă animalele sub influența drogului?

Nici animalele nu au scăpat de experimentele CIA. Se spune că agenția americană droga orice animal prindea, de la câini până la păianjeni. Un astfel de experiment, la care a fost supusă o pisică, a fost chiar filmat, așa cum se vede videoclipul de mai sus.

Prima oară, pisica a fost pusă într-o cușcă împreună cu un șoarece. Bineînțeles, felina a prins imediat șoarecele, fără probleme.

Însă, după ce i-a fost administrat LSD-ul, pisica a devenit extrem de agitată și speriată de șoarece, sărind prin cușcă pentru a scăpa de el. Un alt animal care a căzut victimă LSD-ului a fost un elefant.

În 1962, cercetătorii de la Universitatea din Oklahoma, care lucrau cu CIA, au încercat să drogheze un elefant de 3.2 tone. Experimentul a eșuat, deoarece doza administrată a fost prea mare, iar animalul a murit.

6

CIA a drogat un oraș întreg

Pont-Saint-Esprit
Foto: Listverse

În 1951, întreaga populație din orășelul francez Pont-Saint-Esprit a început să aibă halucinații. Bărbați, femei și copii au fost copleșiți brusc de o stare de agitație inexplicabilă.

Un bărbat a crezut că era mâncat de viu de șerpi și a sărit în apă, încercând să se înece. Un altul și-a văzut inima ieșindu-i din corp prin picioare și îi implora pe medici să i-o pună la loc.

Alții au văzut flori roșii crescându-le din corp. Mulți oameni au fost spitalizați, iar cel puțin cinci au murit.

Ce a cauzat această isterie în masă? Explicația oficială a fost că toți acești oameni au consumat pâine infestată cu o ciupercă psihedelică numită cornul secarei (din care se extrage LSD).

Pe de altă parte, jurnalistul H.P. Albarelli Jr. afirmă că surse din CIA și documentele pe care le-a analizat i-au confirmat că pâinea fusese „îmbunătățită” cu LSD.

Potrivit jurnalistului, isteria a fost, de fapt, un experiment realizat de CIA și Divizia de Operațiuni Speciale a armatei americane, împreună cu cercetătorii companiei farmaceutice Sandoz, furnizorul de LSD al armatei americane.

După ce a prezentat aceste date, Albarelli Jr. a fost ținta multor atacuri în presă, în care era acuzat că minte.

Nimeni nu știe sigur dacă CIA a orchestrat într-adevăr evenimentul, însă agenția americană nici nu neagă acest fapt.

7

Fidel Castro, printre ținte

Fidel Castro
Foto: RFI

Deoarece liderul cubanez Fidel Castro era o amenințare la adresa SUA, CIA a încercat de zeci de ori să-l asasineze sau măcar să-i știrbească autoritatea.

În anii ’60, CIA a pus la cale un plan: un agent urma să-i administreze LSD liderului cubanez înainte de a ține un discurs televizat.

Scopul misiunii era să-i provoace o criză lui Castro exact în timpul discursului, pentru a-l face de rușine în fața națiunii. Până la urmă, însă, planul a fost abandonat.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu