Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări. Îl poți rezolva?

Completarea unui test IQ nu înseamnă că trebuie să treci printr-un maraton de întrebări. De fapt, cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări.

Da poți să parcurgi acum această provocare și să începi să le propui și prietenilor să o parcurgă. Acest test IQ cere, totuși, atenție și puțină răbdare.

Întrebarea capcană

cel mai scurt test iq

Testul de Reflecție Cognitivă (TRC) a fost definitivat de psihologul Shane Frederick în 2005. Într-o lucrare publicată în Jurnalul de Perspective Economice, Frederick spune că a ales cele trei întrebări din acest test IQ pentru că acestea „duceau la răspunsuri impulsive și eronate”.

Adică, întrebările îi împing pe oameni să vină repede cu un răspuns, în loc să analizeze cu atenție problemele aparent simple. Din cauza acestui truc mental, foarte puțini oameni pot să răspundă la cele trei întrebări.

Începând cu ianuarie 2003, TRC a fost administrat unui grup format din aproximativ 3.400 de respondenți. Aceasta s-a făcut în 35 de studii separate, pe o perioadă de 26 de luni.

În timpul acestui experiment, numai 17% dintre studenții de la cele mai bune universități din lume (printre care Yale și Harvard) au răspuns perfect la întrebările TRC.

Pe baza acestui experiment de 26 de luni, Frederick a făcut accesibil test IQ în 2005. Acest scurt test IQ a fost proiectat pentru a verifica abilitatea unei persoane de a-și ignora răspunsul intuitiv și de a gândi mai rațional.

Citește mai jos ca să vezi întrebările și ca să îți verifici răspunsurile. Iată întrebările:

1

Problema cu bâta și mingea de baseball

test iq 1

O bâtă și o minge costă împreună 1.10 dolari. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2

Problema cu mașina care fabrică fleacuri

test iq 2

Dacă 5 mașini fac 5 fleacuri în 5 minute, în cât timp ar face 100 de mașini 100 de fleacuri?

3

Problema cu suprafața de nuferi care își dublează mărimea

test iq 3

Pe un lac există o suprafață acoperită de nuferi. În fiecare zi, suprafața se dublează în mărime.

Dacă durează 48 de zile pentru ca suprafața de nuferi să acopere întregul lac, în cât timp va ocupa suprafața jumătate din lac?

Iată răspunsurile la cel mai scurt test IQ

1

Mingea costa 5 cenți

Probabil că te-ai gândit că ea costă 10 cenți, nu? E de înțeles. O minge care costă 5 cenți plus o bâtă va rezulta în 1.10 dolari. Și 1.05 dolari este exact cu 1 dolar mai scump decât 5 cenți.

Un studiu desfășurat la Princeton a arătat că persoanele care au răspuns 10 cenți aveau semnificativ mai puțină răbdare decât cei care au răspuns corect.

2

100 de mașini ar face în 5 minute 100 de fleacuri

Instinctul ți-ar putea spune că răspunsul este „100 de minute”. Din enunțul problemei știm că durează 5 minute pentru ca o mașină să facă un fleac.

Astfel, ar dura 5 minute pentru ca 100 de mașini să facă 100 de fleacuri.

3

Nuferii ar acoperi jumătate din lac în 47 de zile

Poate că ai spus 24 de zile. Pare că este intuitiv să înjumătățești numărul zilelor fiindcă înjumătățești mărimea suprafeței cu nuferi.

Dar dacă suprafața de lac acoperită cu nuferi se dublează în fiecare zi, ar dura o singură zi pentru ca lacul să treacă de la a fi pe jumătate acoperit la a fi acoperit în întregime. Scade o zi din 48 de zile și rezultatul va fi 47.

Descoperă o altă provocare aparent simplă, dar care a pus în încurcătură sute de oameni: O problemă de matematică dă mari bătăi de cap. O poți rezolva?

Cum ți s-a părut cel mai scurt test IQ din lume? Ai răspuns corect? Care întrebare te-a pus mai mult în dificultate?

Ca să știi mai mult, citește „ABC-ul psihopatului de succes”

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei – adică unul dintre psihopați.

„ABC-ul psihopatului de succes” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte teste interesante

15 comentarii la „Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări. Îl poți rezolva?”

  1. Vai de noi. Daca asta e nivelul celor mai bune facultati inseamna ca eu sunt extraterestru. Am raspuns in prima secunda la fiecare intrebare. (Probabil m-a ajutat si avertizarea articolului despre atentie si rabdare). Altfel nu vad nici o dificultate, de nici un fel in aceste intrebari. Probabil ca sunt si oameni care nu raspund asa, Dar eu nu am avut probleme. Si nu mai simt deloc un geniu. Dimpotriva. Sunt un oarecare. E drept, sunt roman.

    Răspunde
  2. e clar,noi romani,suntem fiinta suprema pe pamant.daca cele trei teste au fost dezbatute în cele mai renumite facultati din lume,si pentru noi au fost niste teste de clasa a doua.pai liceele si facultatile din romania cum sa le numim!.

    Răspunde
  3. Daca ai un neuron existi, daca ai 2 te misti, daca ai 3 faci testul, daca ai 4 il ignori. Se pare ca am pierdut un neuron.

    Răspunde

Lasă un comentariu