Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări. Îl poți rezolva?

Completarea unui test IQ nu înseamnă că trebuie să treci printr-un maraton de întrebări. De fapt, cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări.

Da poți să parcurgi acum această provocare și să începi să le propui și prietenilor să o parcurgă. Acest test IQ cere, totuși, atenție și puțină răbdare.

Întrebarea capcană

cel mai scurt test iq

Testul de Reflecție Cognitivă (TRC) a fost definitivat de psihologul Shane Frederick în 2005. Într-o lucrare publicată în Jurnalul de Perspective Economice, Frederick spune că a ales cele trei întrebări din acest test IQ pentru că acestea „duceau la răspunsuri impulsive și eronate”.

Adică, întrebările îi împing pe oameni să vină repede cu un răspuns, în loc să analizeze cu atenție problemele aparent simple. Din cauza acestui truc mental, foarte puțini oameni pot să răspundă la cele trei întrebări.

Începând cu ianuarie 2003, TRC a fost administrat unui grup format din aproximativ 3.400 de respondenți. Aceasta s-a făcut în 35 de studii separate, pe o perioadă de 26 de luni.

În timpul acestui experiment, numai 17% dintre studenții de la cele mai bune universități din lume (printre care Yale și Harvard) au răspuns perfect la întrebările TRC.

Pe baza acestui experiment de 26 de luni, Frederick a făcut accesibil test IQ în 2005. Acest scurt test IQ a fost proiectat pentru a verifica abilitatea unei persoane de a-și ignora răspunsul intuitiv și de a gândi mai rațional.

Citește mai jos ca să vezi întrebările și ca să îți verifici răspunsurile. Iată întrebările:

1

Problema cu bâta și mingea de baseball

test iq 1

O bâtă și o minge costă împreună 1.10 dolari. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2

Problema cu mașina care fabrică fleacuri

test iq 2

Dacă 5 mașini fac 5 fleacuri în 5 minute, în cât timp ar face 100 de mașini 100 de fleacuri?

3

Problema cu suprafața de nuferi care își dublează mărimea

test iq 3

Pe un lac există o suprafață acoperită de nuferi. În fiecare zi, suprafața se dublează în mărime.

Dacă durează 48 de zile pentru ca suprafața de nuferi să acopere întregul lac, în cât timp va ocupa suprafața jumătate din lac?

Iată răspunsurile la cel mai scurt test IQ

1

Mingea costa 5 cenți

Probabil că te-ai gândit că ea costă 10 cenți, nu? E de înțeles. O minge care costă 5 cenți plus o bâtă va rezulta în 1.10 dolari. Și 1.05 dolari este exact cu 1 dolar mai scump decât 5 cenți.

Un studiu desfășurat la Princeton a arătat că persoanele care au răspuns 10 cenți aveau semnificativ mai puțină răbdare decât cei care au răspuns corect.

2

100 de mașini ar face în 5 minute 100 de fleacuri

Instinctul ți-ar putea spune că răspunsul este „100 de minute”. Din enunțul problemei știm că durează 5 minute pentru ca o mașină să facă un fleac.

Astfel, ar dura 5 minute pentru ca 100 de mașini să facă 100 de fleacuri.

3

Nuferii ar acoperi jumătate din lac în 47 de zile

Poate că ai spus 24 de zile. Pare că este intuitiv să înjumătățești numărul zilelor fiindcă înjumătățești mărimea suprafeței cu nuferi.

Dar dacă suprafața de lac acoperită cu nuferi se dublează în fiecare zi, ar dura o singură zi pentru ca lacul să treacă de la a fi pe jumătate acoperit la a fi acoperit în întregime. Scade o zi din 48 de zile și rezultatul va fi 47.

Descoperă o altă provocare aparent simplă, dar care a pus în încurcătură sute de oameni: O problemă de matematică dă mari bătăi de cap. O poți rezolva?

Cum ți s-a părut cel mai scurt test IQ din lume? Ai răspuns corect? Care întrebare te-a pus mai mult în dificultate?

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

15 comentarii la „Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări. Îl poți rezolva?”

  1. Vai de noi. Daca asta e nivelul celor mai bune facultati inseamna ca eu sunt extraterestru. Am raspuns in prima secunda la fiecare intrebare. (Probabil m-a ajutat si avertizarea articolului despre atentie si rabdare). Altfel nu vad nici o dificultate, de nici un fel in aceste intrebari. Probabil ca sunt si oameni care nu raspund asa, Dar eu nu am avut probleme. Si nu mai simt deloc un geniu. Dimpotriva. Sunt un oarecare. E drept, sunt roman.

    Răspunde
  2. e clar,noi romani,suntem fiinta suprema pe pamant.daca cele trei teste au fost dezbatute în cele mai renumite facultati din lume,si pentru noi au fost niste teste de clasa a doua.pai liceele si facultatile din romania cum sa le numim!.

    Răspunde
  3. Daca ai un neuron existi, daca ai 2 te misti, daca ai 3 faci testul, daca ai 4 il ignori. Se pare ca am pierdut un neuron.

    Răspunde

Lasă un comentariu