Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări. Îl poți rezolva?

Completarea unui test IQ nu înseamnă că trebuie să treci printr-un maraton de întrebări. De fapt, cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări.

Da, poți să faci acum acest test IQ și să începi să îți provoci prietenii să îl parcurgă. Acest test IQ cere, totuși, atenție și puțină răbdare.

Întrebarea capcană

cel mai scurt test iq

Testul de Reflecție Cognitivă (TRC) a fost definitivat de psihologul Shane Frederick în 2005. Într-o lucrare publicată în Jurnalul de Perspective Economice, Frederick spune că a ales cele trei întrebări din acest test IQ pentru că acestea „duceau la răspunsuri impulsive și eronate”.

Adică, întrebările îi împing pe oameni să vină repede cu un răspuns, în loc să analizeze cu atenție problemele aparent simple. Din cauza acestui truc mental, foarte puțini oameni pot să răspundă la fiecare dintre cele trei întrebări.

Începând cu ianuarie 2003, TRC a fost adiminstrat la 3.428 de respondenți. Aceasta s-a făcut în 35 de studii separate, pe o perioadă de 26 de luni.

În timpul acestui experiment, numai 17% dintre studenții de la cele mai bune universități din lume (cum ar fi Yale și Harvard) au răspuns perfect la întrebările TRC. Pe baza acestui experiment de 26 de luni, Frederick a oferit lumii acest test iq în 2005.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Acest scurt test IQ a fost proiectat pentru a testa abilitatea unei persoane de a-și ignora răspunsul intuitiv și de a gândi mai rațional. Citește mai jos ca să vezi întrebările și apoi în continuare, pentru a-ți verifica răspunsurile. Iată întrebările!

1. Problema cu bâta și mingea de baseball

test iq 1

O bâtă și o minge costă împreună 1.10 dolari. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2. Problema cu mașina care fabrică fleacuri

test iq 2

Dacă 5 mașini fac 5 fleacuri în 5 minute, în cât timp ar face 100 de mașini 100 de fleacuri?

3. Problema cu suprafața de nuferi care își dublează mărimea

test iq 3

Pe un lac există o suprafață acoperită de nuferi. În fiecare zi, suprafața se dublează în mărime.

Dacă durează 48 de zile pentru ca suprafața de nuferi să acopere întregul lac, în cât timp va ocupa suprafața jumătate din lac?

Iată răspunsurile la cel mai scurt test IQ!

1. Mingea costă 5 cenți.

Probabil că te-ai gândit că ea costă 10 cenți, nu? Nu te judecăm. O minge care costă 5 cenți plus o bâtă va rezulta în 1.10 dolari. Și 1.05 dolari este exact cu 1 dolar mai scump decât 5 cenți.

Un studiu desfășurat la Princeton a arătat că persoanele care au răspuns 10 cenți aveau semnificativ mai puțină răbdare decât cei care au răspuns corect.

2. 100 de mașini ar face în 5 minute 100 de fleacuri.

Instinctul ți-ar putea spune că răspunsul este 100 de minute. Din enunțul problemei, știm că durează 5 minute pentru ca o mașină să facă un fleac.

Astfel, ar dura 5 minute pentru ca 100 de mașini să facă 100 de fleacuri.

3. Nuferii ar acoperi jumătate din lac în 47 de zile.

Poate că ai spus 24 de zile. Pare că este intuitiv să înjumătățești numărul zilelor fiindcă înjumătățești mărimea suprafeței cu nuferi.

Dar dacă suprafața de lac acoperită cu nuferi se dublează în fiecare zi, ar dura o singură zi pentru ca lacul să treacă de la a fi pe jumătate acoperit la a fi acoperit în întregime. Scade o zi din 48 de zile și rezultatul va fi 47.

Descoperă o altă provocare aparent simplă, dar care a pus în încurcătură sute de oameni: O problemă de matematică dă mari bătăi de cap. O poți rezolva?

Cum ți s-a părut cel mai scurt test IQ din lume? Ai răspuns corect? Care întrebare te-a pus mai mult în dificultate?


Distribuie articolul:

Citește în continuare

11 comentarii la „Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări. Îl poți rezolva?”

  1. Vai de noi. Daca asta e nivelul celor mai bune facultati inseamna ca eu sunt extraterestru. Am raspuns in prima secunda la fiecare intrebare. (Probabil m-a ajutat si avertizarea articolului despre atentie si rabdare). Altfel nu vad nici o dificultate, de nici un fel in aceste intrebari. Probabil ca sunt si oameni care nu raspund asa, Dar eu nu am avut probleme. Si nu mai simt deloc un geniu. Dimpotriva. Sunt un oarecare. E drept, sunt roman.

    Răspunde
  2. e clar,noi romani,suntem fiinta suprema pe pamant.daca cele trei teste au fost dezbatute în cele mai renumite facultati din lume,si pentru noi au fost niste teste de clasa a doua.pai liceele si facultatile din romania cum sa le numim!.

    Răspunde

Lasă un comentariu