Cel mai mare păianjen din lume face capcane din frunze și vânează broaște

Păianjenul Huntsman este cel mai mare și cel mai rapid păianjen din întreaga lume. Denumit astfel datorită felului în care își prinde prada („vânător”), acest păianjen are o adoptă o metodă de vânat neobișnuită, astfel că nu construiește pânze.

Una dintre cele mai interesante strategii constă în crearea de capcane din frunze verzi, pe care le prinde la capete cu mătase. Aceste buzunare atrag animale în căutare de locuri ferite – șopârle sau broaște de copac -, pe care păianjenul vânător le prinde în ambuscadă imediat ce le observă.

Află mai multe detalii despre acest păianjen, precum și amănunte despre cât de periculos poate fi pentru om.

Cel mai mare păianjen din lume seamănă cu un crab

Cum arată și ce dimensiuni incredibile atinge cel mai mare păianjen din lume
Foto: Pinterest

Entomologul și managerul colecțiilor de nevertebrate de la Muzeul de Istorie Naturală din Utah, Christy Bills, afirmă că acești păianjeni „nu construiesc pânze pentru a prinde prada”. În schimb, vânează, notează LiveScience.

Există mii de subspecii în această familie (Sparassidae). Dimensiunile medii ale unui păianjen vânător sunt 2.5 centimetri lungimea corpului și o lungime a picioarelor de până la 12.7 centimetri, conform unui articol din 2009 din revista Biodiversity and Conservation.

Cu toate acestea, păianjenul vânător uriaș (Heteropoda maxima) are o lungime a picioarelor de până la 30 de centimetri, fiind cel mai mare păianjen din lume, conform Proceedings of the Royal Society B. Este adesea descris ca fiind „de mărimea unei farfurii”.

Peter Jäger, șeful departamentului de arahnologie de la Institutul de Cercetare Senckenberg din Frankfurt, Germania, a descoperit vânătorul uriaș într-o peșteră din Laos în 2001, potrivit cercetărilor sale publicate în revista Zoosystema.

Doar câțiva oameni din lume au văzut această arahnidă uriașă. Din cauza dimensiunilor, păianjenii vânători sunt uneori confundați cu tarantulele. O modalitate de a distinge un vânător de o tarantulă este studierea poziției picioarelor creaturii.

Majoritatea picioarelor păianjenilor se îndoaie vertical sub corp. „Pianjenii Huntsman au de obicei picioare întinse în lateral”, explică Bills. De fapt, păianjenii vânători mai sunt numiți și păianjeni-crab giganți.

Picioarele păianjenilor Huntsman au articulații răsucite, care permit anexelor să se extindă înainte, ca în cazul crabilor, iar alinierea lor permite păianjenului să se miște dintr-o parte în alta, de asemenea, similar cu un crab.

Cum arată și ce dimensiuni incredibile atinge cel mai mare păianjen din lume
Foto: Pinterest

Deși masculii au picioarele mai lungi, femelele au corpurile mai mari. „Culorile și modelele variază”, afirmă Bills. Picioarele păianjenilor sunt, de obicei, gri sau maro și cu dungi.

Corpurile multor specii de păianjeni vânători au un aspect aplatizat, ideal pentru a se mula ușor în locuri înguste, potrivit Muzeului Australian. Vânătorul uriaș a fost găsit în Laos, iar majoritatea speciilor de vânători sunt originare din Asia. Ele sunt, de asemenea, răspândite în Africa, Australia și America de Sud, potrivit Science Alert.

Acești păianjeni trăiesc în unele state americane cu temperaturi blânde, precum Florida, California și Texas. Se crede că păianjenii au ajuns din Asia în SUA în cutii cu banane și, din această cauză, sunt numiți uneori păianjeni de banane.

Păianjenul vânător se poate deplasa cu până la un metru pe secundă. Trăiește de obicei sub scoarța copacilor, sub pietre, în crăpături și sub frunziș. Păianjenii vânători, mai ales speciile australiene, sunt cunoscuți pentru că intră în case și mașini.

Aceștia au fost găsiți ascunși în spatele parasolarelor sau umblând pe capotă. Acești păianjeni pot fi sociali; zeci de exemplare stau uneori împreună pe scoarța copacilor.

Veninul acestor păienjeni nu este mortal pentru oameni

Păianjenii vânători nu sunt mortali pentru oameni. Potrivit Australian Reptile Park, deși acest arahnide sunt veninoase și mușcăturile lor pot fi dureroase pentru oameni, provoacă cel mult greață ușoară sau dureri de cap.

Cum arată și ce dimensiuni incredibile atinge cel mai mare păianjen din lume
Un păianjen vânător atacând o broască de copac care a intrat într-o capcană: un buzunar aplatizat din frunze prinse cu mătase. Foto: Dominic Martin

De obicei, umflarea și durerea la nivelul locului afectat sunt singurele simptome ale mușcăturii de păianjen vânător.

În cele mai multe cazuri, un păianjen vânător va încerca să fugă de om, în loc să-l muște. Cu toate acestea, femelele acestor păianjeni sunt mai predispuse să muște atunci când percep o amenințare pentru puii lor.

În cazul în care cineva este mușcat, ar trebui să încerce să rămână cât mai calm posibil, pentru a preveni creșterea ritmului cardiac și răspândirea mai rapidă a veninului în corp.

Aplicarea unui pachet de gheață pe rană poate reduce durerea cauzată de mușcătură, dar nu este necesar un bandaj de imobilizare a presiunii, conform Australia Wide First Aid. În comparație cu alte specii de păianjen, în care femelele își mănâncă perechea, păianjenii vânători sunt de-a dreptul „romantici”.

Cum arată și ce dimensiuni incredibile atinge cel mai mare păianjen din lume
O femelă păzindu-și sacul cu ouă. Foto: Pinterest

Potrivit Muzeului Australian, ritualul de împerechere poate dura câteva ore și implică mângâieri lungi și alte demonstrații de interes. După împerechere, femela depune până la 200 de ouă și le învelește într-un sac mare, oval, de mătase.

Potrivit Departamentului de Entomologie al Universității din Florida, unele femele poartă sacul cu ele, sub corp, ceea ce le restricționează sever mișcările. Altele pun sacul sub o piatră sau o bucată de scoarță și stau deasupra locului respectiv, fără să mănânce, până la trei săptămâni.

În ambele cazuri, femelele pot deveni agresive atunci când își păzesc sacii cu ouă. Păianjenii vânători pot trăi mai mult de doi ani.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu