Ayam cemani, găinile cu penele, pielea și organele interne negre

Negrul nu este o culoare neobișnuită în lumea animalelor. Unii urși, gorilele și ciorile au această culoare, însă o rasă de găini din Indonezia le întrece pe toate.

Cunoscută sub denumirea Ayam cemani, această rasă se distinge prin faptul că exemplarele sunt complet negre. Aceste găini nu sunt negre doar la exterior, ci și pe dinăuntru.

Ayam cemani
Foto: Medium

Pielea, ciocul, ghearele, carnea, organele interne și chiar și oasele găinilor Ayam cemani sunt negre. Până și măduva oaselor are această culoare.

Deși nu este negru, sângele acestor păsări este foarte închis la culoare. Cuvântul „ayam” înseamnă „găină” în indoneziană, iar „cemani” este un cuvânt de origine javaneză și se traduce prin „complet negru”.

Găinile Ayam cemani mai sunt denumite și „Lamborghini-ul păsărilor de curte.” Această rasă exotică provine din provincia Java, Indonezia.

Ayam cemani 02
Pielea și carnea acestor găini sunt negre. Foto: Magnus Mundi

A fost introdusă în Europa în 1998 de către un crescător olandez, stârnind un interes considerabil în rândul pasionaților de păsări de curte.

O mutație genetică le-a „pictat” în negru

Ayam cemani este una dintre cei mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro.

În comparație cu alte rase, care depun 200-250 de ouă pe an, găinile din această rasă depun doar 60-80 de ouă.  Surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci crem.

Ayam cemani 03
Foto: ED News

Din cauză că găinile din această rasă nu clocesc, singura cale de a obține pui este incubarea.

Păsările sunt negre din cauză că suferă de melanoză, o boală genetică ce determină depunerea excesivă de melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii.

Găinile Ayam cemani sunt foarte apreciate în Asia datorită cărnii lor, despre care se spune că are puteri miraculoase. Se crede că această carne este bogată în fier, de aceea le este recomandată femeilor înainte și după naștere.

Uneori, păsările sunt sacrificate în timp ce femeia dă naștere, din credința că sacrificiul îi va aduce mamei noroc.


În continuare, descoperă 8 păsări care nu zboară, „ființe cu picioarele pe pământ”. Apoi, află 12 lucruri uimitoare despre pene, „marca înregistrată” a păsărilor.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu