Ce sunt probioticele și care este importanța lor pentru sănătate?

Probioticele, unul dintre cele mai promițătoare instrumente ale medicinei moderne, sunt folosite astăzi în cele mai diverse ramuri ale sănătății.

Bazate pe microorganisme vii precum Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, ele garantează nenumărate beneficii organismului uman, mai ales atunci când există un consum zilnic și bine dozat.

Introducerea probioticelor în medicina modernă o datorăm rusului Ilia Ilici Mecinikov, care, la finele secolului XIX, a început să studieze efectele acestora.

Probiotic înseamnă „pentru viață” și se referă la introducerea în organism a unor bacterii benefice, care echilibrează microbiomul intestinal (ansamblul de bacterii și ciuperci responsabile de imunitate) și acționează asupra digestiei, absorbției nutrimentelor și asupra altor sisteme, încă insuficient explorate de comunitatea științifică.

În plus, probioticele reduc riscul de constipație și de cancer de colon, cresc rezistența împotriva agenților patogeni și inhibă acțiunea E. coli, Salmonella și a altor bacterii.

De asemenea, consumatorii de probiotice experimentează efecte asupra imunității umorale și celulare, prin eliberarea de vitamine și activarea limfocitelor T și B.

Photo: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Astăzi, cele mai cunoscute produse din această categorie sunt lactatele fermentate, în general iaurturile naturale. De asemenea, este posibil să se obțină beneficii ale probioticelor și prin kefir (cantitate mare de antioxidanți) și caș (nivel ridicat de calciu și important pentru sănătatea oaselor și a dinților).

Probioticele, atunci când nu sunt produse și distribuite manual, ajung pe piață sub formă de capsule și pulbere. Merită reținut faptul că probioticele, în ciuda faptului că merg „mână în mână” cu un stil de viață mai sănătos, trebuie tratate ca suplimente.

Astfel, chiar dacă sunt consumate, ele trebuie să fie legate de bune obiceiuri alimentare, fizice și mentale.

Probioticele ca tratament pentru îngrijirea pielii

Probioticele pot fi folosite și în îngrijirea pielii și sunt disponibile în fragmente de tulpini, restabilind microbiomul pielii și stimulând producția de acid hialuronic, acid lactic și ceramide în piele.

Acestea ajută la apărarea țesuturilor, hidratează pielea și o protejează împotriva potențialelor boli. Unele dintre aceste bacterii se regăsesc în produsele cosmetice și sporesc beneficiile în cremele hidratante faciale.

În cazul îngrijirii pielii, utilizarea microorganismelor este recomandată împotriva acneei, dermatitei și eczemelor, în vindecarea după proceduri clinice și în creșterea elasticității pielii.

Cele mai întâlnite tulpini de pe piață sunt BifidO (inhibă pătrunderea agenților infecțioși), Lacto B (inhibă creșterea bacteriilor care provoacă boli), Kopyeast (stimulează sinteza colagenului), Strep C (produce cantități mari de ceramide) și Ecoskin (ajută pielea împotriva agresiunilor zilnice).

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu