10 fortărețe superbe și castele din Elveția, parcă desprinse din basme

Încă din Evul Mediu, în această țară apărată de munți s-au construit cele mai solide și mai frumoase fortărețe care au existat vreodată. Aceste superbe castele din Elveția sunt o mărturie a preocupării localnicilor pentru conservare și apărare.

Unele dintre aceste castele din Elveția, fortificații impresionante pe care te invităm să le descoperi în cele ce urmează, arată ca desprinse din povești.

1

Castelul Spiez

castele din elveția
Foto: Alamy

Spiez este unul dintre cele mai vechi castele din Elveția. Construit în anul 933, castelul a trecut prin multe schimbări și adăugiri de-a lungul secolelor.

Acest lucru se reflectă în marea varietate de stiluri arhitecturale folosite la construirea lui. La început, Spiez a fost o fortăreață a italienilor, pe vremea când această regiune din Elveția de azi era deținută de vecinii de la sud.

2

Castele din Elveția: Castello di Montebello

castele din elveția
Foto: Trip Advisor

Vechiul canton elvețian Ticino era apărat de trei castele, dintre care unul este superba fortăreață Montebello. Dacă faci o plimbare pe cărările atent îngrijite, te poți bucura de minunatele priveliști panoramice ale Dealurilor Bellinzona.

Castelul a fost construit în secolul XIV, a fost extins în secolul XV și renovat în secolul XX.

3

Castelul Vufflens

Acest castel uimitor din secolul XV domină satul Vufflens. Turnul său central, care este foarte înalt, poate fi văzut de oriunde din împrejurimi. Fortăreața a fost construită în Evul Mediu târziu.

castele din elveția
Foto: Wikimedia

Din nefericire, castelul nu este deschis pentru public, deoarece se află în proprietatea unei persoane private. Însă te poți plimba pe lângă viile din apropiere, pentru a te bucura de priveliștea uimitoare.

4

Castele din Elveția: Rapperswil

castele din elveția
Foto: Wikimedia

Chiar dacă este înconjurat de lacul Zürich, acest castel se numește acum „Muzeul Național al Poloniei”. Acest lucru se datorează unei întâmplări ciudate din istoria recentă, în urma căreia castelul, cândva lăsat în paragină, a fost restituit unui imigrant polonez.

În 1870, castelul a fost concesionat pentru 99 de ani unui emigrant polonez. După ce l-a renovat, Wladyslaw Broel-Plater a creat în el muzeul, un avanpost cultural al Poloniei.

Înăuntrul castelului pot fi admirate îndeaproape câteva vechi carcere medievale.

5

Castele din Elveția: Castelgrande

castele din elveția
Foto: Wikimedia

Castelgrande este una dintre cele trei fortărețe din Bellinzona. Turnurile sale vopsite în alb și negru domină orașul de la poalele dealului.

Poți intra în castel folosind scările sau liftul, ceea ce înseamnă că acest loc este foarte ușor de explorat. Citadela este deschisă tot anul și are în dotare două restaurante și o curte plină de verdeață.

6

Castelul Tourbillon

castele din elveția
Foto: Trip Advisor

Va trebui să urci o rampă abruptă până aici, însă priveliștile oferite de această capodoperă din Evul Mediu merită efortul.

Castelul este în mare parte în ruine, din cauza unui incendiu care a mistuit vechea fortăreață la sfârșitul secolului XVIII. Ca prin miracol, o capelă mică, ce datează din secolul XV, a scăpat nevătămată din incendiu.

7

Castelul Aigle

castele din elveția
Foto: Wikimedia

În mijlocul viilor din apropierea lacului Geneva se află castelul Aigle, care a fost construit de cavaleri în Evul Mediu. Acest castel din secolul XII este deschis publicului numai din anii ’70, fiind folosit drept „muzeu al vinului”.

Înăuntru, poți vedea picturi originale din secolele XVI și XVII.

8

Castelul Oberhofen

fortificatii
Foto: Wikimedia

Lacul Thun capătă un aer de basm datorită acestui castel din secolul XIII. Oberhofen a fost extins de-a lungul secolelor și acest lucru este vizibil datorită stilurilor variate, care includ fresce în stil romanic și un salon turcesc pentru fumat.

Camerele și grădinile au fost restaurate cu grijă, pentru a-și recăpăta grandoarea de altădată.

9

Castelul Tarasp

palate
Foto: Wikimedia

Castelul Tarasp se află în satul cu același nume. Fortăreața se află pe vârful unui deal și le oferă vizitatorilor o priveliște senzațională asupra lacurilor și munților pentru care Elveția este pe drept cuvânt celebră.

Însă, inițial, acest castel din secolul XI a făcut parte din Austria. Citadela este proprietate privată, iar accesul este interzis. Cu toate acestea, poți vizita multe alte camere, inclusiv capela, înscriindu-te pentru un tur.

10

Chateau de Chillon

palate
Foto: Bruchez

Chillon este cel mai vizitat și cel mai cunoscut castel din Elveția și nu este greu să înțelegem de ce. Construcția se află pe insuliță stâncoasă, în mijlocul Lacului Geneva.

A fost folosit între secolele XII și XVI de către conții de Savoia, pentru a controla traficul de pe lac. Aspectul ireal, de basm, al castelului te va cuceri, de aceea îți va fi greu să crezi că aici s-a aflat cândva o temută închisoare de stat.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu