Insula Spațiu la Fix: Cea mai mică insulă locuită din lume

Insula Spațiu la Fix este o insulă privată cu un nume corespunzător, oferind exact atât loc cât este nevoie pentru casa proprietarilor, vreo doi copaci și o plajă miniaturală cu două bănci pe ea.

Parte a Arhipelagului celor o Mie de Insule, aflat la granița dintre SUA și Canada, Spațiu la Fix măsoară în jur de 310 metri pătrați, ceea ce înseamnă că este cea mai mică insulă locuită din lume.

Foto: Wikimedia

Familia Sizeland a cumpărat-o în anii ’60 drept loc de vacanță, dar proprietarii nu se așteptau ca insula să devină o atracție turistică recunoscută pe plan internațional.

În mod ironic, deși familia Sizeland nu a intenționat niciodată ca locuința sa de vacanță să devină atât de celebră, membrii familiei au avut un rol de jucat în dobândirea acestei faime.

Foto: Wikimedia

Pentru ca acest petec de pământ să fie recunoscut drept insulă și parte a Arhipelagului celor o Mie de Insule, trebuia să îndeplinească anumite condiții – să aibă o suprafață mai mare de un metru pătrat, să rămână deasupra suprafeței apei tot anul și să aibă cel puțin un copac.

Ultima condiție nu era îndeplinită, așa că membrii familiei s-au apucat de plantat. Membrii familiei Sizeland nu se așteptau ca reprezentanții Cărții Recordurilor Guinness să le bată la ușă la scurt timp după ce micuța lor proprietate – numită pe atunci Insula Hub – a primit statutul oficial de insulă.

Înainte de asta, titlul de „cea mai mică insulă din lume” aparținuse insulei Bishop Rock, aflată în apropierea Insulelor Scilly. Însă Insula Hub era cam jumătate cât Bishop Rock, așa că i-a uzurpat titlul.

Apoi, membrii familiei Sizeland au botezat-o Insula Spațiu la Fix, iar restul e istorie.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Georgescu Ionuț spune:

    Desi știu bine sa innot, n-aș putea sa am liniște vreodată într-o casă că asta. 🙂

  • >