Carbohidrații rafinați produc efecte teribile asupra creierului

O echipă de oameni de știință francezi a asociat carbohidrații rafinați cu o funcție cognitivă mai proastă, potrivit unui nou studiu.

Carbohidrații complecși, nerafinați, cum ar fi cerealele integrale, sunt o parte esențială a unei alimentații complete. Pe de altă parte, carbohidrații industrializați, rafinați, cum ar fi pâinea albă, care trec printr-un proces ce le înlătură proprietățile nutritive, cum ar fi tărâțele, amidonul și fibrele, nu oferă un impuls energetic, ci, mai degrabă o cantitate ridicată de zahăr, potrivit Futurism.

Pe măsură ce acești carbohidrați sunt consumați, corpul va dori în curând mai mult, o obișnuință care, în acest caz, poate duce la tulburări de insulină și alte afecțiuni cronice, inclusiv tulburări neurologice.

Studiul a fost publicat în revista Personality and Individual Differences.

Cosumul de carbohidrați rafinați a început în secolul al XX-lea

După cum remarcă oamenii de știință în studiul lor, introducerea carbohidraților rafinați în alimentația umană este un fenomen foarte recent. Aceștia nu au apărut decât mult timp după secolul XX, împreună cu restul culturii de producție în masă. Creierul nostru, au spus oamenii de știință, ar putea să sufere din această cauză.

„O schimbare masivă a dietei a avut loc în lumea occidentală începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea, cu o creștere dramatică a consumului de carbohidrați rafinați, care a generat numeroase efecte dăunătoare pentru sănătate. Mecanismele fiziologice asociate consumului de carbohidrați rafinați”, a continuat acesta, „cum ar fi hiperinsulinemia și rezistența la insulină, pot avea un impact asupra cogniției la persoanele sănătoase înainte de obezitate, de apariția bolilor metabolice sau de demență”, se arată în rezumatul studiului.

Cu alte cuvinte, deoarece cercetările în acest domeniu tind să se concentreze asupra adulților în vârstă care au dezvoltat deja boli cronice, oamenii de știință au ales în mod special să studieze adulții mai tineri, care pot experimenta impactul cognitiv negativ al carbohidraților rafinați înainte să dezvolte orice afecțiune pe termen lung, cum ar fi diabetul sau demența.

Carbohidrații rafinați ar putea afecta creierul

„[…] Expunerea la carbohidrați rafinați în primii ani de viață poate fi deosebit de toxică pentru funcționarea cognitivă, iar deficitele neurocognitive induse de o dietă bogată în carbohidrați rafinați se pot manifesta înainte de apariția obezității evidente sau a bolilor metabolice”, au scris autorii.

Cercetătorii au recrutat 95 de tineri adulți sănătoși, toți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, recrutați de la Universitatea Montpellier din Franța.

„Am arătat că cogniția la persoanele sănătoase este afectată de consumul cronic de carbohidrați rafinați, indicând că deficitele neurocognitive induse de acest tip de alimentație se pot manifesta înainte de apariția obezității, a bolilor metabolice sau a demenței”, au scris autorii studiului.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu