Dynasphere, mașina care arăta ca o roată de hamster gigantică

În anii ’30, un inventator ingenios a creat un vehicul motorizat care arăta ca o roată de hamster gigantică. Cunoscut sub denumirea de Dynasphere (de la „dynamic sphere”, „sfera dinamică”), acest vehicul bizar era menit să revoluționeze industria auto.

Inspirat de Leonardo da Vinci

Dynasphere
Foto: The Gentleman Racer

Dynasphere a fost creația lui J. H. Purves, un inginer englez care s-a inspirat dintr-o schiță realizată de Leonardo da Vinci. Inițial, vehiculul a fost considerat o invenție remarcabilă.

Purves a creat două prototipuri. Cel mai mare dintre ele era dotat cu un motor pe benzină de 2.5 cai putere, iar cel de-al doilea funcționa cu energie electrică.

Vehiculul era suficient de încăpător încât să transporte două persoane și putea atinge viteze de până la 80 de kilometri pe oră. J. H. Purves a demonstrat cum funcționa bizarul mijloc de transport pe o plajă din localitatea engleză Weston.

Demonstrația poate fi vizionată în clipul de mai jos.

La momentul lansării, Purves a declarat că invenția sa reducea locomoția la cea mai simplă formă, cu economia de energie aferentă, și că Dynasphere era vehiculul de mare viteză al viitorului.

Designul ingenios avea două defecte majore

Cum funcționa vehiculul? Secretul consta într-o șină montată pe roata din interior, șină de care era prins motorul. Când era pornit, motorul trăgea șina spre el, făcând mașinăria să se miște.

Centrul de greutate al vehiculului era suficient de jos încât să împiedice răsturnarea, relata revista Modern Mechanics în ediția din iunie 1932.

Dynasphere 02
Foto: BBC

Atunci când vehiculul prindea viteză, grătarul din fața șoferului dispărea datorită mișcării roții. Roata se mișca suficient de rapid încât șoferul să aibă vizibilitate bună, mai relatau jurnaliștii de la Modern Mechanics.

Entuziasmat, în 1935 Purves a lansat și prototipul unui autobuz care funcționa pe același principiu. Însă nici automobilul, nici autobuzul nu au avut succesul scontat.

Cele mai mari vulnerabilități ale design-ului erau direcția și sistemul de frânare, iar aceste neajunsuri au împiedicat producerea sa în masă. Astfel, Dynasphere a rămas invenția unui entuziast cu multă imaginație, un capitol amuzant în istoria automobilismului.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu