Bijuteriile din insecte vii, moda bizară cu origini în Egiptul Antic

De multe ori de-a lungul istoriei, lumea modei a fost asociată cu excentricitatea și cu excesele. Una dintre tendințele care ilustrează cel mai bine acest fapt sunt bijuteriile vii, o modă bizară care a atins apogeul la finalul secolului XIX și care are adepți chiar și în zilele noastre.

Aceste accesorii neobișnuite erau confecționate din insecte vii, pe care bijuterii montau cu migală pietre prețioase și care erau purtate de femei. Acestea și le atașau de haine cu ajutorul acelor de siguranță.

Bijuteriile vii, o practică antică readusă la viață în Anglia Victoriană

Bijuterii vii
Maquech, o bijuterie vie vândută în Mexic. Foto: Contemporary Nomad

Folosirea insectelor pe post de bijuterii își are originile în Antichitate, egiptenii fiind considerați primii purtători de „accesorii vii”.

Când porneau în luptă, soldații egipteni obișnuiau să poarte cu ei – ca formă de protecție – scarabei vii, pe care îi considerau înzestrați cu puteri supranaturale.

Această tradiție a fost reluată de britanici în Epoca Victoriană, care a durat din 1837 până în 1901. La acea vreme, Imperiul Britanic trecea printr-o transformare fără precedent, Revoluția Industrială schimbând drastic societatea și cultura britanicilor.

Tot mai mulți oameni se mutau la oraș în căutarea locurilor de muncă. Odată cu apariția fabricilor și cu apariția bunurilor de larg consum, prețurile au scăzut, iar anumite produse, considerate odinioară de lux, au devenit accesibile unei părți tot mai mari a populației.

Printre aceste produse se numărau bijuteriile de înaltă calitate, pe care artizanii le concepeau special pentru a se potrivi gusturilor (și bugetelor) clasei de mijloc.

În acea perioadă, bijuteriile formate din combinații de pietre prețioase au câștigat tot mai mult teren în preferințele clienților.

Bijuterii vii 02
Foto: Contemporary Nomad

O altă modă care a apărut în epoca victoriană a fost utilizarea insectelor – molii, gândaci și albine – pentru a crea bijuterii vii.

Inspirate în parte de egiptenii din Antichitate și în parte de fascinația britanicilor pentru natură, în contextul urbanizării rapide, motivele naturale, precum insectele, erau văzute ca fiind elegante și virtuoase.

În anii 1860, femeile victoriene au început să poarte pentru prima dată insecte vii pe haine, pălării sau bonete.

Insectele erau adesea ornate cu pietre prețioase mari sau cu perle. Unele femei din Epoca Victoriană purtau gândaci vii încrustați cu pietre prețioase, ținuți în cuști de aur miniaturale și atașați cu ace de haine sau de reverul gulerului.

Chiar și la acea vreme, purtarea insectelor vii era criticată, iar moda a fost chiar ridiculizată în presă.

Mary Eliza Haweis, autoarea cărții „Arta frumuseții”, publicată în 1883, scria cu indignare că „insectele mari care se târăsc pe pălării și bonete sunt ieftine și absolut hidoase”.

Bijuteriile vii ajung în Lumea Nouă

Bijuterii vii 03
Foto: Berero. Da Silveira / Flickr

Dar britanicii nu au fost singurii care au adoptat această modă. Peste ocean, în special în America Centrală, folosirea insectelor vii pe post de accesorii datează din vremea mayașilor.

Denumite „maquech”, bijuteriile vii fuseseră realizate timp de secole în special în zona Peninsulei Yucatan, din Mexic, dar au revenit în atenția publicului larg abia în anii 1980.

„Maquech” sunt niște broșe realizate dintr-o subspecie a gândacului Zopherus. Gândacul este mare, docil și nu are aripi. Este decorat cu aur și pietre prețioase sau semiprețioase și este atașat de un lanț care servește drept lesă și care este fixat de haine cu ajutorul unui ac de siguranță.

Cei care au promovat această bijuterie neobișnuită au afirmat că, în vremea mayașilor, femeile din Peninsula Yucatan purtau astfel de broșe la piept, deasupra inimii, ca să atragă iubiți.

Tradiția este atribuită unei povești din folclorul mayaș care spune că o prințesă mayașă căreia nu i s-a permis să se căsătorească cu un prinț dintr-un clan rival a încetat să mai mănânce și să bea, preferând să moară decât să trăiască fără iubitul ei.

Ca să o ajute, un vraci cu puteri magice a transformat-o într-un „maquech”, ca să își poată petrece restul vieții trăind ca o broșă frumoasă pe pieptul iubitului ei, aproape de inima acestuia.

Moda bijuteriilor vii nu s-a stins de tot și apare chiar și în secolul XXI. În 2006, creatorul de modă american Jared Gold a popularizat broșa-gândac, confecționată din gândacul gigant șuierător de Madagascar (Gromphadorhina portentosa).

Gândacii lui Gold erau decorați manual cu cristale Swarovski, prinși în lese și vânduți cu prețuri cuprinse între 60 și 80 de dolari bucata.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu