Descoperire epocală: Singurii urși de peșteră perfect conservați, dezgropați în nordul Rusiei

În urmă cu câteva zile, câțiva păstorii de reni din Insulele Liahovski, situate la nord de Siberia, au descoperit în permafrost un urs de peșteră adult perfect conservat, singurul specimen de acest fel găsit vreodată.

Separat, în Yakuția, a avut loc o altă descoperire importantă: trupul conservat al unui pui de urs de peșteră. Acum, savanții speră să poată obține mostre de ADN de la această specie, relatează Siberian Times.

După mii de ani, ursul de peșteră își arată din nou dinții. Foto: Universitatea Federală de Nord-Est (UFNE)

Mai multe detalii despre ambele descoperiri urmează să fie anunțate în curând. Până acum au fost găsite doar oase ale urșilor de peșteră.

Noile descoperiri sunt de „importanță mondială”, potrivit unuia dintre cei mai importanți experți din Rusia privind speciile dispărute din Epoca Glaciară.

„Aceasta este prima și singura descoperire de acest fel – o carcasă de urs întreg cu țesuturi moi. Este complet conservat, cu toate organele interne la locul lor. Până acum mai fuseseră găsite doar oase. Această descoperire este de o mare importanță pentru întreaga lume”, a afirmat Lena Grigorieva, cercetător principal al Centrului Internațional pentru Utilizarea Colectivă a Paleontologiei Moleculare, de la UFNE din Yakutsk.

Foto: UFNE

Rămășițele, care au descoperite de păstorii de reni, vor fi analizate de oamenii de știință de la UFNE, instituție de prim rang în domeniul cercetării speciilor dispărute de mii de ani.

Ursul de peșteră (Ursus spelaeus) este o specie sau subspecie care a trăit în Eurasia în perioada Pleistocenului Mijlociu și Târziu și a dispărut acum aproximativ 15.000 de ani.

Conform analizei preliminare, este posibil ca ursul adult recent descoperit să fi trăit în perioada interglaciară (acum 22.000-39.500 de ani).

Foto: UFNE

„Este necesar să se efectueze analize cu carbon radioactiv pentru a afla vechimea exactă a rămășițelor”, a declarat Maxim Ceprasov, cercetătorul principal de la laboratorul Muzeului Mamuților din Yakutsk.

„Se va pregăti un program științific pentru analiza sa aprofundată. Va trebui să studiem cadavrul ursului folosind toate metodele moderne de cercetare științifică – genetică moleculară, celulară, microbiologică și altele. Cercetarea este planificată la o scară la fel de mare ca și în studiul celebrului mamut de pe insula Mica Liahovski”, a explicat Lena Grigorieva.

Insula pe care a fost descoperit ursul adult este cea mai mare dintre Insulele Liahovski, care fac parte din arhipelagul Noilor Insule Siberiene, dintre Marea Laptev și Marea Siberiană de Est, în nordul Rusiei. Foto: Alexander Oboimov

În ultimii ani, pe măsură ce permafrostul din nordul Rusiei s-a topit, au avut loc mai multe descoperiri importante în domeniul faunei dispărute: mamuți, rinoceri lânoși, un mânz din Era Glaciară și pui de lei de peșteră.

Foto: UFNE
Lena Grigorieva alături de alți cercetători de la UFNE prezentând trupul perfect conservat al unui mânz din Epoca Glaciară, o altă descoperire importantă. Foto: UFNE


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Descoperire epocală: Singurii urși de peșteră perfect conservați, dezgropați în nordul Rusiei”

Lasă un comentariu