Albinele-orhidee: „maeștrii parfumieri” din lumea insectelor

Albinele Euglossini, cunoscute și drept albine-orhidee, sunt unele dintre cele mai fascinante insecte de pe Terra.

Având culori metalice și strălucitoare – verdele, albastrul și auriul sunt mai des întâlnite – și foarte puțin păr comparativ cu alte familii de albine, aceste insecte sunt asemuite adesea cu niște bijuterii vii.

Albina orhidee
Foto: Luis Miguel Constantino via Flickr

Dar nu doar aspectul neobișnuit le deosebește de alte albine. Albinele orhidee nu fac miere, nu construiesc faguri, iar majoritatea speciilor din trib sunt solitare.

Însă probabil cea mai fascinantă caracteristică a acestor insecte este faptul că masculii colectează arome și le amestecă, obținând parfumuri cu care impresionează femelele.

În lume există peste 200 de specii de albine-orhidee, iar toate trăiesc în America Centrală și de Sud, din nordul Mexicului până în sud-estul Braziliei.

În afara aspectului lor strălucitor, aceste insecte se disting ușor de alte albine prin limbile lor subțiri și extrem de lungi, care pot atinge de două ori lungimea restului corpului lor.

Albina orhidee 02
Foto: Gil Wizen

Aceste limbi le permit albinelor să colecteze mai ușor nectarul și polenul. Din acest motiv, albinele-orhidee sunt esențiale pentru polenizarea speciilor rare și dispersate de orhidee.

Creează cocktail-uri olfactive

Dar tehnicile de polenizare ale acestor insecte pălesc în comparație cu abilitățile lor de „parfumieri”. De-a lungul vieții, care durează între trei și cinci luni, masculii își petrec cea mai mare parte a timpului colectând diverse parfumuri din care creează amestecuri unice, pe care le folosesc pentru a impresiona femelele.

Își folosesc picioarele din față pentru a colecta arome de pe orhidee, păstăi de vanilie și alte plante, pe care le stochează în cavitățile pe care le au pe picioarele din spate.

Albina orhidee 03
Foto: The Ethogram

Când sunt pregătiți de împerechere, masculii se adună la un loc și împrăștie parfumurile pe care le-au creat. Colectarea parfumurilor puternice și combinarea unui parfum complex nu este ușor, așa că numai cei mai buni bărbați pot veni cu amestecuri impresionante.

Oamenii de știință cred de mult timp că masculii colectează și folosesc compuși volatili pentru a atrage femelele, dar acest lucru nu a fost niciodată demonstrat prin experimente comportamentale.

Interesant este că, deși masculii sunt adesea capturați de oamenii de știință cu compuși sintetici cu un singur miros, femelele nu sunt impresionate de mirosurile singulare, indiferent de intensitate, ci preferă mereu cocktail-urile olfactive.


Dacă te fascinează universul albinelor, află mai multe despre albinele unice în lume, care construiesc faguri în formă de spirală. Apoi, descoperă câteva curiozități despre albine: Societatea uimitoare a stăpânelor mierii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu