Aceste albine unice în lume construiesc faguri în formă de spirală

O specie de albine sălbatice din Australia îi uimește pe oamenii de știință prin modul original în care își construiește fagurii.

Față de alte albine sălbatice, albinele Tetragonula carbonaria sunt mai mici. Sunt predominant negre, iar corpurile lor sunt acoperite cu fire microscopice.

Stupi spiralati 01
Fagurii construiți de aceste albine sălbatice arată impresionant. Foto: twitter.com

Aceste insecte construiesc faguri spiralați, lucru nemaiîntâlnit la alte albine. Fagurii sunt construiți pe verticală, sub formă de con, pe mai multe etaje aplatizate. Unul de dimensiune mare poate avea până la 20 de astfel de etaje.

Fiecare etaj conține sute de celule, în care albinele își depun ouăle, din care vor ieși larve. Larvele rămân în celule până ajung la maturitate, proces care durează aproximativ 50 de zile.

Pentru a construi aceste celule, albinele lucrătoare secretă ceară din niște glande situate pe abdomen. Apoi, ceara este amestecată cu rășină, obținându-se un material rigid.

Pe măsură ce construiesc o celulă, albinele lucrătoare trec la următoarea. Fiecare celulă este umplută cu mâncare, cu care larva se va hrăni până va ajunge la maturitate.

Stupi spiralati 02
Foto: Facebook.com/SugarbagBees

După 50 de zile, progresiv, de jos în sus, din celule încep să iasă albine mature. Pe măsură ce celulele se golesc, ele sunt umplute din nou cu mâncare, gata să hrănească următoarea generație de larve.

Forma de spirală, o enigmă

Fagurii au o singură intrare, care este protejată de albinele de pază și acoperită cu un amestec de ceară și rășină. Datorită proprietăților antibacteriene, rășina ucide orice agenți patogeni de pe albine în timp ce acestea intră în stup.

De asemenea, rășina ține la distanță prădătorii, precum furnicile și gândacii. Nu se știe de ce albinele Tetragonula carbonaria își construiesc stupii în formă de spirală.

Oamenii de știință cred că această formă ar putea contribui la o mai bună circulație a aerului în cuib, mai ales că alte colonii de albine nu sunt bine ventilate.

Stupi spiralati 03
Foto: nationalgeographic.com

„Este dificil de explicat de ce aceste insecte au ales forma de spirală. Poate că ea este rezultatul unor comportamente aleatorii sau poate este o adaptare la mediul înconjurător. Un posibil avantaj al acestei forme este utilizarea eficientă a spațiului și facilitarea circulației aerului între straturi”, a afirmat entomologul Tim Heard.

Deoarece aceste albine nu înțeapă, mulți australieni au astfel de cuiburi în curte. Fiind sălbatice, ele nu sunt folosite pentru miere.

Oamenii le păstrează pentru că ajută la polenizarea culturilor și florilor din grădină.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă 5 curiozități despre albine: Societatea uimitoare a stăpânelor mierii. Apoi, află mai multe despre un comportament ieșit din comun al acestor insecte: albinele uriașe fac „valuri” ca pe stadion pentru a respinge invadatorii.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

  • Poate fac stupii in forma de spirala pt ca are legatura cu Firul lui Fibonacci.

  • max vasile spune:

    Pentru autorul articolului:albinele nu construesc stupi ci faguri iar rasina se chiama propolis.Greu si cu atita cultura generala

  • >