Curiozități despre albine: Societatea uimitoare a stăpânelor mierii

Multe dintre fructele și legumele de pe glob, de la mere și portocale, la ceapă și avocado, există datorită albinelor, care au o importanță vitală în procesul de polenizare.

Este o performanță impresionantă, având în vedere cât de mici și insignifiante par aceste creaturi. Dar polenizarea nu este singurul lucru fascinant pe care îl fac aceste „bâzâitoare”.

În acest articol îți prezentăm cinci curiozități despre albine, care te vor ajuta să cunoști mai bine aceste insecte deosebit de utile pentru omenire.

1

Două milioane de flori pentru 500 de grame de miere

Curiozitati despre albine 01
Foto: Freepik

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre albine. Ca să producă o jumătate de kilogram de miere, albinele trebuie să adune nectar de la aproape două milioane de flori.

Pentru ca o singură albină să producă această cantitate de miere, ar trebui să zboare aproape 145.000 de kilometri (de trei ori circumferința Pământului).

În timpul unei singure „expediții” de adunat nectar, o albină poate zbura aproximativ 9.6 kilometri. Viteza medie a unei albine este între 24 și 32 de kilometri pe oră atunci când zboară spre o sursă de hrană.

La întoarcere, când transportă nectar, viteza este ceva mai mică, de doar 19 kilometri pe oră. Bâzâitul inconfundabil al albinei este produs de aripile sale, pe care le mișcă cu o frecvență de 11.400 de ori pe minut.

2

Au memorie bună

Creierul unei albine are mărimea unei semințe de susan. Însă această insectă este capabilă să învețe lucruri noi și să își amintească diverse informații, precum distanța străbătută și cât de mult polen a adunat.

Aceste date sunt apoi transmise celorlalte insecte din colonie.

3

Regina controlează roiul prin feromoni

O colonie de albine este alcătuită din aproximativ 20.000 – 60.000 de albine și o singură regină (sau matcă). Aceasta este esențială pentru perpetuarea speciei.

Regina
Foto: Picdeer

Atunci când iese din ou, matca identifică celelalte regine care ies din ouă și le ucide rând pe rând. Apoi, își preia rolul de lider, controlându-și roiul cu ajutorul feromonilor.

După ce se împerechează cu regina, masculul moare imediat, fiindcă abdomenul său este sfâșiat prin îndepărtarea endofalusului. Chiar dacă supraviețuiește, el este exclus din roi, fiindcă singurul său rol este acela de împerechere.

Regina poate produce până la 2.000 de ouă pe zi. Cantitatea de ouă depusă de regină și viteza cu care le depune depind în mare parte de vreme și de accesul la hrană.

Curiozitati despre albine 02
Bondarii provin din ouă nefertilizate. Foto: Types of Bees

Ouăle fertilizate devin femele lucrătoare sau viitoare regine. Ouăle nefertilizate devin masculi sau trântori. În zonele unde iernile sunt grele, trântorii sunt alungați din stup la finalul toamnei, deoarece albinele nu mai au nevoie de ei.

Regina poate trăi până la 5 ani, însă albinele lucrătoare trăiesc doar până la 6 săptămâni și ele fac toată munca. Când regina devine prea bătrână pentru a depune ouă, albinele din roi o înlocuiesc sau o ucid.

4

Mierea nu se strică niciodată

Morminte faraoni 2
Foto: Reuters

Singura insectă care creează un produs consumat de oameni în toată lumea este albina. De 150 de milioane de ani, albinele produc miere după aceleași metode.

Una dintre cele mai interesante curiozități despre albine este că mierea produsă de ele nu se strică niciodată. În mormintele faraonilor au fost descoperite recipiente în care se afla miere veche de mii de ani, dar care încă nu este alterată.

Mierea este singurul produs care conține pinocembrină, un antioxidant asociat cu funcționarea creierului. De asemenea, acest produs miraculos conține toate substanțele necesare pentru a susține viața: apă, minerale și enzime.

De-a lungul vieții, o albină obișnuită produce mai puțin de o jumătate de linguriță de miere.

5

Albinele comunică prin dans

Dansul albinelor
Foto: Friends of the Earth

Iată și ultima informație fascinantă de pe lista noastră de curiozități despre albine. Pentru a se organiza mai bine și pentru a-și coordona acțiunile, albinele își transmit informații prin mișcări numite generic „dans”.

Imediat ce găsește o sursă de polen, albina se întoarce la stup pentru a le informa pe celelalte. Direcția, distanța față de stup, cantitatea de polen disponibilă – toate aceste date sunt codificate în mișcările de dans ale albinei.

Albinele folosesc două tipuri de dans. Dansul în cerc este cel mai frecvent. El semnalizează, de obicei, surse de polen aflate în imediata apropiere a stupului, până la 15 metri distanță.

Karl von Frisch, un entomolog care și-a dedicat viața studierii albinelor, a constatat că, din 174 de albine care au asistat la un astfel de dans, 155 au găsit sursa de polen în mai puțin de cinci minute.

Pentru a semnaliza surse de polen aflate la distanțe mari de stup (peste 100 de metri), albinele folosesc așa-zisul „dans în opt”. În acest fel, albinele au reușit să detecteze surse de polen situate și la 9-10 kilometri de stup.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu