A ars trei biserici ca să-și creeze reputația de muzician black metal

Un tânăr din statul american Louisiana riscă până la 70 de ani de închisoare pentru că a incendiat trei biserici, în încercarea bizară de a-și construi o reputație de muzician black metal.

Holden Matthews, în vârstă de 22 de ani, a recunoscut la începutul acestei luni, la tribunal, că în primăvara anului 2019 a incendiat trei biserici din parohia St. Landry pentru a se „promova” în rândul fanilor black metal, un subgen al muzicii heavy metal, potrivit USA Today.

O biserică incendiată. Foto: USA Today

Fiul adjunctului șerifului, Mathews a vrut să imite incendierile de biserici cauzate în anii ’90 de câțiva norvegieni, muzicieni black metal, ca un fel de „cruciadă împotriva creștinismului”.

De unul singur, pe timp de noapte, Matthews a declanșat incendii la trei biserici, folosind benzină și cârpe unse cu ulei, într-o perioadă de zece zile.

„Holden Matthews a decis conștient să distrugă bisericile. Acțiunile lui atroce au provocat o durere profundă tuturor celor din parohia St. Landry”, a declarat agentul special al FBI Bryan Vorndran.

După fiecare incendiu, Matthews intra pe internet și se lăuda cu acțiunile sale în fața altor pasionați de black metal, trimițându-le prietenilor videoclipuri și fotografii ale clădirilor înghițite de flăcări, versuri din melodii black metal și coperți de albume muzicale pe care le-a creat sub inspirația actelor sale.

Holden Matthews. Foto: The Advocate

La fel ca Varg Vikernes, un muzician norvegian popular în rândurile pasionaților de black metal și arestat în anii ’90 pentru incendierea unor biserici, Matthews plănuia să folosească o fotografie cu o biserică în flăcări pe coperta următorului album al trupei sale, Pagan Carnage.

„Ascultă sunetul ăla frumos. Nu a mai rămas absolut nimic”, spunea Matthews despre distrugerea unei biserici într-un mesaj video trimis unui prieten.

După ce a fost arestat tocmai de colegii tatălui său, Holden Matthews a recunoscut că a declanșat cele trei incendii, susținând că a făcut-o doar „pentru a-și consolida profilul de muzician black metal”.

Deși au existat acuzații de rasism, întrucât cele trei biserici arse erau frecventate în principal de negri, avocatul lui Matthews a subliniat că acțiunile sale nu au fost motivate rasial.

Foto: Fox 13 Memphis

Avocatul a susținut că Matthews vizat bisericile doar pentru că erau din lemn și ardeau mai repede – fapt confirmat de unul dintre mesajele trimise unui prieten – și că „a comis aceste fapte în încercarea naivă de a utiliza imagini cu incendii pentru a fi acceptat într-o comunitate online”.

Judecătorii vor stabili pedeapsa lui Matthews (între zece și 70 de ani de închisoare) în luna mai a acestui an.

Ca să știi mai mult, citește „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală.

Toate figurile importante – Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții – sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.

„Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu