7 fenomene naturale extreme, care te lasă fără cuvinte

Natura este mereu imprevizibilă și tocmai acesta este farmecul ei. Atunci când crezi că ai văzut totul, descoperi fenomene naturale pe care nici nu ți le-ai putea imagina.

Nici măcar cei care au călătorit în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii nu pot spune că au văzut tot ce ne poate oferi planeta. Din fericire, există fotografi pasionați, care urmăresc aceste fenomene naturale și le surprind în imagini.

Îți prezentăm în continuare imagini ce surprind șapte fenomene unice, impresionante și bizare care se întâmplă pe planeta noastră.

1

Dacă ți-e frică de fulger, stai departe de Rio Catatumbo

Fenomene naturale - Rio Catatumbo
Foto: Pinterest

Pe râul Catatumbo, din Venezuela, se întâmplă unul dintre cele mai bizare fenomene naturale. Timp de 160 de zile pe an, aici au loc furtuni cu tunete și fulgere ce par să vină de pe altă planetă.

Furtunile pot dura până la zece ore pe zi și pot înregistra 280 de fulgere pe oră.

2

Marea migrație a crabilor din Insula Crăciunului

Insula Crăciunului sau Kiritimati este o insuliță situată în Oceanul Indian. Are o populație de aproximativ 5.000 de oameni și peste 120 de milioane de crabi.

Fenomene naturale - Insula Craciunului
Foto: Australian Geographic

Toamna târziu, crabii migrează dinspre păduri spre plajă, ca să se împerecheze. Spectacolul este impresionant!

3

Copacii învăluiți în pânză de păianjen

În 2010, sezonul ploios din Pakistan a fost devastator, iar apa acumulată a inundat zeci de orașe și sate.

Chiar dacă, din păcate, aceste au inundații nu au fost fost cu mult diferite de altele – oamenii au fost strămutați, multe case au fost distruse, râurile au ieșit din matcă – fenomenul a avut o consecință cu totul unică.

Odată ce ploaia s-a oprit, oamenii au început să observe ceva ciudat: copacii erau înfășurați în pânză de păianjen. Din cauza ploilor care par a nu se mai opri, păianjenii sunt forțați să migreze înspre locuri mai înalte.

Fenomene naturale - Paianjeni Pakistan
Foto: Reuters

Atunci când nivelul apelor crește, arahnidele se cațără în copaci și îi învăluie în pânze enorme. Din fericire, copacii nu sunt puși în pericol de aceste pânze.

4

Fenomene naturale surprinzătoare: Un râu într-un alt râu

La o primă vedere, aceste fotografii, realizate în Mexic, nu par deloc spectaculoase. Asta, până când îți dai seama că sunt realizate sub apă.

Fenomene naturale - Rau in rau
Foto: TecDive

Apa cu densitate mai mare se așază pe fundul râului și creează un curs de apă… subacvatic. Practic, un râu curge într-un râu mai mare.

5

Poarta iadului, din Turkmenistan

În Turkmenistan se petrece unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale din lume. În 1971, un câmp gazifer s-a prăbușit, dând naștere unui crater enorm, care emana metan.

 

Geologii i-au dat foc și, de atunci, arde fără încetare. De aceea, craterul Darvaza, care are adâncimea de 30 de metri și diametrul de 70 de metri, a fost supranumit „Poarta iadului”.

Focul este întreținut de gazul natural din subteran, iar în zonă se simte un puternic miros de sulf. Arealul este acum o atracție turistică și mulți drumeți preferă să petreacă cu cortul o noapte aici, în apropierea celei mai mari vetre de foc din lume.

6

Fenomene naturale surprinzătoare - Copacii multicolori

Fenomene naturale - Eucalipt curcubeu
Foto: Reddit

Acesta chiar este un copac în stare naturală. Se numește eucalipt-curcubeu și crește în Filipine și Indonezia. Când copacul este bătrân, scoarța nu moare toată odată, ci pe bucăți, dând naștere acestui spectacol impresionant.

7

Vulcanul cu lavă albastră

Un vulcan din insula Java – Kwah Ijen – este autorul unuia dintre cele mai rare fenomene naturale. Deși pare că „scuipă” lavă albastră, lucrurile nu stau chiar așa.

Nuanța albastră este dată de o reacție chimică între sulful din vulcan și oxigenul din atmosferă. La contactul cu aerul, sulful arde cu flacără albastră, care plutește deasupra lavei incandescente.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „7 fenomene naturale extreme, care te lasă fără cuvinte”

  1. Panzele paianjenilor nu afecteaza copacii fiindca sunt parte din Natura. Creatia Lui Dumnezeu si lucreaza astfel ca sa nu dauneze lumii, acele forme de viata. Numai omul este o forma de viata parazita pe Pamant… Numai omul distruge mediul si polueaza enorm incat au loc fenomene meteo extreme de-i fac pe acei paianjeni sa se catere sus in copaci. Omul este penibil. Pana si niste simpli paianjeni l-au facut de ras. Si continua sa se faca de rusine. Indecenta pe internet, se urasc unii pe altii, crize economice, armate nu mai zic, suprapopulare, tehnologie care vrea practic sa te omoare, lideri schizofrenici, etc. etc. etc. Cand Stiinta si Spiritualitatea sunt atat de frumoase, ei se autodistrug. Nu va cunoaste vreodata lumea asta placerea zborului in adancurile spatiului cosmic. Si nu va cunoaste dorinta de cunoastere a Lui Dumnezeu. Nu va cunoaste pacea divina pe care ti-o ofera zborul in adancurile Cosmosului. Lumea asta e o gluma. Allahu Akbar!

    Răspunde

Lasă un comentariu