7 curiozități despre stângaci, misterul geneticii umane

Există printre noi o „minoritate” la care nu ne gândim prea mult și care îi uimește pe savanți de decenii întregi: stângacii. Aproximativ 10% din populația lumii este stângace, însă nimeni nu știe cu siguranță de ce acești oameni sunt atât de rari.

Probabil că este vorba de un amestec de factori, care includ genetica, evoluția și chiar și hormonii prenatali. Sau cauzele ar putea fi altele. În acest articol îți prezentăm cele mai interesante curiozități despre stângaci descoperite până acum de oamenii de știință.

1

Gemenii au șanse mai mari să fie stângaci

Dacă 10% din populația generală este stângace, la gemeni, această pondere este de 21%. Așadar, gemenii au o probabilitate de două ori mai mare să fie stângaci și nimeni nu știe exact de ce.

2

Preferința pentru o anumită mână este ereditară?

Doi părinți stângaci au o șansă de 26,1% să aibă un copil stângaci, în timp ce la părinții dreptaci șansa este de doar 9,5%.

3

Și animalele au preferințe

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre stângaci. Oamenii nu sunt singurele ființe care manifestă o preferință pentru folosirea unei anumite părți a corpului.

Curiozitati despre stangaci 03
Foto: Wikimedia

Spre exemplu, cimpanzeii sunt dreptaci în proporție de 70% din efectivele speciei. De asemenea, s-a observat că unele broaște de copac preferă să sară într-o anumită direcție – stânga sau dreapta – atunci când fug de prădători.

4

Curiozități despre stângaci - Papagalii preferă stânga

Prin contrast, papagalii par înclinați să-și folosească membrul stâng. Un studiu realizat pe 320 de papagali australieni a relevat că 47% preferau să prindă mâncarea cu gheara stângă. 33% preferau gheara dreaptă, iar restul nu manifestau nicio preferință.

5

Este posibil ca totul să se decidă înainte de naștere

La oameni, dominanța unei anumite mâini s-ar putea decide în uter. Cercetătorii care au studiat gestul de a-și suge degetul mare la 75 de fetuși. Zece ani mai târziu, au descoperit că toți cei care și-au supt degetul mare de la mâna dreaptă erau dreptaci.

În schimb, doar 67% dintre cei care sugeau degetul mare de la mâna stângă au devenit stângaci.

6

Curiozități despre stângaci - Emisferele creierului acționează diferit

Curiozitati despre stangaci 06
Foto: iStock

Se crede că emisfera stângă a creierului uman este responsabilă cu limbajul, atât în ceea ce privește procesarea sunetului, cât și în ceea ce privește vorbirea. Savanții au descoperit că lucrurile stau astfel în cazul a 95% dintre dreptaci.

La stângaci, însă, procentajul este de doar 76%. În cazul restului de 30% dintre stângaci, fie domină emisfera dreaptă, fie nu există nicio dominanță.

7

Cum sunt văzuți în diverse culturi

Curiozitati despre stangaci 07
Foto: Wikimedia

Iată una dintre cele mai interesante curiozități despre stângaci: modul în care erau văzuți acești oameni în diverse culturi. Spre exemplu, eschimoșii considerau că stângacii sunt vrăjitori.

De altfel, în vremea Inchiziției Spaniole, stângacii erau interogați și torturați cu prioritate, din același motiv. În Maroc, stângacii sunt considerați a fi „s’ga”, adică spirite malefice sau persoane blestemate.

În general, în majoritatea culturilor europene faptul de a fi stângaci este asociat cu lipsa de îndemânare și cu nepriceperea. Și totuși, există și câteva culturi în care stângacii erau văzuți cu ochi mai buni.

Spre exemplu, incașii credeau că stângacii au capacități de vindecare și puteri magice. De asemenea, membrii tribului Zuni, din America de Nord, credeau că a fi stângaci este semn de noroc.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „7 curiozități despre stângaci, misterul geneticii umane”

 1. Eu m-am născut stângaci.

  Când am fost dat la școală, doream sa scriu cu stânga dar nu am fost lăsat, atât de părinții mei, cat și de învățătoare. De frustrare, pentru că nu puteam sa fac bastonașele cu mana dreaptă, am venit acasă cu un caiet mâzgălit. Mama a considerat că e mai bine să mă bată. Nu era prima data.

  Vrand, nevrând, m-am adaptat – cu impunerea și abuzurile aferente – și am scris cu dreapta.
  Stiința spune că acest abuz lasă urme adânci, că este vorba de o mutilare psihico-emotionala pe viață. Sunt de acord, o simt pe pielea mea (asta, pe lângă multe alte bătăi și abuzuri pe care le-am primit în copilăria mea de la asa-zisii mei părinți).

  Astazi am 43 de ani. Toată viața am scris cu dreapta (am un scris destul de frumos), am mâncat cu dreapta, dar daca am nevoie sa bricolez ceva (de la bătutul unui cui și până la bormasina sau drujba cu care tai copaci) sau sa vorbesc la telefon, o fac numai cu mana stânga, pentru că așa m-am creat divinitatea. Daca as bate un cui cu mana dreaptă, mi-aș da cu ciocanul in cap. 🙂
  Și astăzi, la vârsta mea, mi se întâmplă uneori sa nu știu exact in ce mana sa țin un cuțit cand vreau sa curat o ceapa.

  Așa se întâmplă când ai o cârdășie între doi părinți cretini și o învățătoare și mai cretina.

  Răspunde

Lasă un comentariu