17 citate de Albert Einstein care arată mintea sclipitoare a savantului

La o simplă căutare pe Internet după sintagma „citate de Albert Einstein”, vei descoperi sute de vorbe despre care se spune că i-au aparținut marelui savant. Însă multe dintre aceste citate îi sunt atribuite în mod greșit lui Albert Einstein.

Cel mai celebru citat atribuit în mod eronat lui Einstein este:

„Nebunia înseamnă să faci același lucru din nou și din nou și să te aștepți la rezultate diferite.”

Barbara Wolff, de la Arhivele Einstein din Ierusalim, a căutat sursa citatului și a descoperit că acesta îi aparținea scriitoarei americane Rita Mae Brown și a apărut în romanul „Sudden Death” („Moarte subită”), care a văzut lumina tiparului în 1983.

Albert Einstein 03
Albert Einstein în tinerețe. Foto: National Post

Atunci, care sunt cuvintele pe care Einstein chiar le-a spus? În acest articol îți prezentăm câteva citate de Albert Einstein pe care celebrul savant le-a rostit sau le-a scris cu adevărat.

1. Dat fiind că fizicianul a încercat toată viața să descifreze tainele universului, deschidem seria de citate de Albert Einstein cu o frază ce scoate în evidență preocupările savantului.

„Lucrul important este să continui să-ți pui întrebări. Curiozitatea are rațiunea sa de a fi. Oamenii sunt copleșiți atunci când contemplă misterele eternității, ale vieții, ale structurii uimitoare a realității. Ar fi de ajuns dacă fiecare dintre noi ar încerca să înțeleagă câte puțin din aceste mistere în fiecare zi.”

2. „Interesul meu pentru știință a fost în mod esențial limitat la studiul principiilor… Faptul că am publicat atât de puțin se datorează tocmai acestui lucru, întrucât nevoia de a înțelege principiile m-a împins să îmi petrec cea mai mare parte a timpului în cercetări sterpe.”

3. „Iată un lucru pe care l-am învățat de-a lungul vieții: toată știința noastră, în comparație cu realitatea, este primitivă și copilăroasă – și totuși, este cel mai de preț lucru pe care îl avem.”

4. „Cum se face că nimeni nu mă înțelege, dar toată lumea mă place?”

Albert Einstein 04
Foto: curiosity.com

5. „Nu am vreun talent deosebit. Sunt doar din cale-afară de curios.”

6. „Dacă n-aș fi fost fizician, probabil că aș fi fost muzician. Adeseori gândesc într-o formă muzicală. Visez cu ochii deschiși pe sunetul muzicii. Îmi înțeleg viața în termeni muzicali. Nu pot să-mi dau seama dacă aș fi creat ceva important în domeniul muzical, însă știu că cea mai mare bucurie a vieții mele este vioara mea.”

7. „După o anumită vârstă, lectura abate mintea de la preocupările creative. Oricine citește prea mult și își folosește creierul prea puțin își dezvoltă o gândire leneșă, așa cum cei care petrec prea mult timp la teatru sunt tentați să trăiască prin substituire în loc să-și trăiască viața.”

Aceste citate de Albert Einstein te vor ajuta să îl înțelegi mai bine pe marele om de știință

8. „Cel mai frumos lucru pe care putem să îl experimentăm este misterul. El este sursa oricărei arte și științe adevărate.”

9. „Dacă aș începe să mă dichisesc prea mult, nu aș mai fi eu însumi.”

10. „Imaginația este mai importantă decât cunoștințele.”

11. „Cel mai de neînțeles lucru referitor la Univers este faptul că Universul poate fi înțeles.”

Citate de Albert Einstein
Albert Einstein, în timpul unei vizite la Casa Albă, în anii ’20. Foto: time.com

12. „Cu toate că am îmbătrânit, încă muncesc din greu și încă refuz să cred că Dumnezeu aruncă zarurile la întâmplare.”

13. „Știința fără religie este șchioapă, religia fără știință este oarbă.”

14. „Vreau să cunosc gândurile lui Dumnezeu… Restul sunt detalii.”

15. „Numai o viață trăită pentru ceilalți este o viață care merită trăită.”

16. „Am trăit în singurătate la țară și am observat cum monotonia unei vieți liniștite stimulează mintea creativă.”

17. „Nu mă gândesc niciodată la viitor. Oricum vine imediat.”


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și un episod tragic din viața fizicianului: Eduard Einstein: viața tragică a fiului bolnav abandonat de marele savant. Apoi, citește despre Eclipsa de Soare care l-a transformat pe Einstein într-o stea.

Ca să știi mai mult, citește „Einstein. Viața și universul său”

Albert Einstein a fost un rebel și un nonconformist încă din copilărie, iar aceste trăsături de caracter i-au ghidat atât viața personală, cât și cariera științifică. În această carte magistrală, Walter Isaacson explică modul în care funcționa mintea marelui fizician și misterele universului pe care le-a descoperit.

Isaacson ne cufundă într-o analiză în profunzime a vieții lui Einstein – personală, intelectuală, științifică, politică și culturală – pe fundalul istoriei vremii – 1879-1955. Citatele ample din corespondența, eseurile și documentele personale ale lui Einstein îi conferă bogăția autenticității. Explicațiile teoriilor științifice sunt clare și reluate de foarte multe ori în moduri diferite, devenind lesne de înțeles pe măsură ce le citești.

„Einstein. Viața și universul său” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

3 comentarii la „17 citate de Albert Einstein care arată mintea sclipitoare a savantului”

  1. 4. „Cum se face că nimeni nu mă înțelege, dar toată lumea mă place?” — pentru ca oamenii se copiaza unii pe altii, de aia. Si asa ajung cu totii sa creada si sa rumege baliverne cum ca ”Einstein este cel mai mare om de stiinta”…. conspiratii globale impotriva omenirii. Trei mari zei: Dr.Nikola Tesla, Dr.Charles Steinmetz si Dr.Oliver Heaviside. De domniile lor nimenea vorbeste si totusi 100% din populatie se foloseste de sistemul electroenergetic. Totii stim de alternatoare, dinamuri cu magnetism remanent, transformatoare mono si trifazate, bobine de soc, oscilatoare de ridicarea frecventei si puterii….etc. dar nu se aude de asemenea oameni… oare de ce? Auzi in schimb de Einstein care a inventat absolut nimica si cu nimica a contribuit 9in stiinta. 80% din tehnologia noastra vine de la dl.Dr.Tesla. Einstein este pentru oameni superficiali. Daca ar fii asa de destepti einsteinienii nu ar manca bani si am avea tehnologie acuma, nu jucariile astea…..

    Răspunde
  2. DOAR PARCURGAND DOUA CITATE : – ” STIINTA FARA RELIGIE ESTE SCHIOAPA, IAR RELIGIA FARA STIINTA ESTE OARBA ” SI ” NUMAI O VIATA TRAITA PENTRU CEILALTI, MERITA TRAITA „, SPUN APROAPE TOTUL DESPRE CELEBRUL FIZICIAN.

    Răspunde
  3. In poezia „La steaua” , Eminescu scrie ca<<La steaua care-a rasarit ,/ e-o cale atat de lunga/ ca mii de ani i-a trebuit/ luminii sa ne-ajunga.//Poate de mult s-a stins in drum/ in departari albastre/ iar raza ei deabia acum/ luci vederii noastre. //Icoana stelei ce-a murit , incet pe cer se suie/ era pe cand NU S-A VAZUT , AZI O VEDEM…SI NU E!!!…Posibil ca aflat la studii la Viena, Eminescu a intuit un fenomen stiintific care a fost definit in Fizica mai tarziu, privind natura LUMINII, cu cele doua variante: "corpusculara" si "ondulatorie". In varianta "corpusculara", lumina emisa de stea " inainte de a muri" a putut calatori in vidul cosmic….

    Răspunde

Lasă un comentariu