Eclipsa de Soare care l-a transformat pe Einstein într-o stea

La începutul secolului XX, o eclipsă totală de Soare urmărită de milioane de oameni din întreaga lume a confirmat pentru prima dată previziunile unui tânăr savant pe nume Albert Einstein.

În 1919, astronomul Arthur Eddington s-a deplasat într-un loc din care eclipsa putea fi observată în cele mai bune condiții, pentru a testa predicțiile Teoriei Generale a Relativității a lui Einstein.

Percepția noastră asupra pozițiilor reale ale stelelor este distorsionată de câmpul gravitațional al Soarelui, care curbează lumina aștrilor care ajunge pe Pământ

Cu doar patru ani înainte, marele fizician publicase teoria conform căreia gravitația corpurilor cerești cauzează curbarea spațiului, iar lumina stelelor se curbează, la rândul ei, urmând această traiectorie.

Potrivit teoriei, lumina stelelor îndepărtate ajunge pe Pământ pe o traiectorie curbată de gravitația Soarelui. Singurul prilej de a testa teoria lui Einstein era în timpul unei eclipse, când Soarele apare întunecat (în spatele Lunii), iar stelele din apropierea sa (invizibile în restul anului, din cauza strălucirii Soarelui) pot fi observate.

Conform Discover Magazine, Eddington cunoștea poziția exactă a unei stele care ar fi trebuit să fie blocată de Soare. Însă, dacă gravitația Soarelui curba lumina stelei, așa cum susținea Einstein, atunci steaua trebuia să pară că se află într-o cu totul altă poziție decât cea în care se afla în realitate.

Eddington a măsurat și a confirmat pentru prima oară o previziune a Teoriei Relativității Generale a lui Einstein. Însă cel mai mare beneficiu științific al unei eclipse totale de Soare este perspectiva pe care ne-o oferă asupra coroanei solare.

În condiții normale, aceasta este invizibilă. De fapt, dacă nu ar exista eclipse totale de Soare, poate că nici nu am ști că astrul are o coroană și o atmosferă rarefiată și foarte fierbinte.

Discul solar este de milioane de ori mai strălucitor decât coroana din jurul său. Dacă putem întuneca discul cumva, putem vedea coroana.

În timpul eclipselor totale de Soare sunt posibile observații care altfel pot fi efectuate doar de pe telescoapele din spațiu

Faptul că putem observa coroana este foarte important, fiindcă altfel nu am ști că acest strat al atmosferei solare se extinde în spațiu. De fapt, aici, pe Pământ, suntem cuprinși în atmosfera solară și în coroana extinsă a Soarelui.

În 1915, tânărul savant Albert Einstein a publicat patru lucrări. El a formulat teoria relativității ceva mai târziu, numind-o Teoria Generală a Relativității.

Einstein a prezentat atunci lumii mai multe ecuații revoluționare. Dintre acestea, una modifica legea gravitației propusă de Isaac Newton.

La acea vreme, Einstein era deja un savant celebru în Germania, însă abia după aceea a dobândit faima internațională. Dovedind corectitudinea teoriei lui Albert Einstein, Eddington l-a transformat pe acesta peste noapte într-o vedetă internațională.

În 1920, Einstein era cel mai aclamat savant al epocii, iar în 1921, a primit premiul Nobel pentru fizică pentru munca sa excepțională legată de efectul fotoelectric.

Deși acum este celebru pentru teoria relativității, la acea vreme teoria sa încă ridica multe întrebări. Acestea au fost clarificate mai târziu, în urma a numeroase experimente.

Ca să știi mai mult, citește „Einstein. Viața și universul său”

Albert Einstein a fost un rebel și un nonconformist încă din copilărie, iar aceste trăsături de caracter i-au ghidat atât viața personală, cât și cariera științifică. În această carte magistrală, Walter Isaacson explică modul în care funcționa mintea marelui fizician și misterele universului pe care le-a descoperit.

Isaacson ne cufundă într-o analiză în profunzime a vieții lui Einstein – personală, intelectuală, științifică, politică și culturală – pe fundalul istoriei vremii – 1879-1955. Citatele ample din corespondența, eseurile și documentele personale ale lui Einstein îi conferă bogăția autenticității. Explicațiile teoriilor științifice sunt clare și reluate de foarte multe ori în moduri diferite, devenind lesne de înțeles pe măsură ce le citești.

„Einstein. Viața și universul său” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu