Un adolescent din Anglia a orbit după ce a mâncat doar cartofi prăjiți și pâine

Experții atrag atenția asupra riscurilor alimentației necorespunzătoare, după ce un adolescent din Anglia și-a pierdut vederea pentru că, vreme de câțiva ani, a mâncat doar cartofi prăjiți, pâine albă, și – din când în când – șuncă și cârnați. Legumele, fructele și orice alte surse de vitamine și minerale lipseau cu desăvârșire din meniul tânărului.

Doctorii din Bristol i-au acordat îngrijiri medicale adolescentului de 17 ani după ce au constatat că vederea acestuia se deteriorase până la orbire.

De când a terminat școala primară, adolescentul a mâncat numai cartofi prăjiți, Pringles și pâine albă, precum și câte o felie de șuncă sau un cârnat, din când în când.

Testele medicale efectuate asupra tânărului au arătat că acesta suferea de deficiențe grave de vitamine și de efectele dăunătoare ale malnutriției, relatează BBC.

Foarte mofturos cu mâncarea

Foto: Getty Images

Adolescentul, al cărui nume nu a fost dat publicității, a fost consultat de un medic la vârsta de 14 ani fiindcă se simțea obosit și acuza o stare generală proastă.

La acea vreme, băiatul a fost diagnosticat cu deficiență de vitamina B12 și i s-au recomandat suplimente de vitamine, însă tânărul nu a urmat tratamentul suficient timp încât să-și îmbunătățească starea.

Trei ani mai târziu, a fost dus la o clinică de oftalmologie din Bristol din cauza pierderii progresive a vederii, relatează jurnalul Annals of Internal Medicine.

„Dieta lui era formată, în principiu, din chipsuri pe care le cumpăra în fiecare zi de la un fast-food local. De asemenea, obișnuia să mănânce Pringles (chipsuri din făină) și, uneori, felii de pâine albă și șuncă, fără să consume fructe sau legume. Tânărul a explicat că avea aversiune față de textura anumitor mâncăruri și că nu le putea tolera, așa că chipsurile erau singura mâncare pe care o savura”, a explicat Denize Atan, medicul care l-a consultat pe adolescent.

Foto: medicalnewstoday.com

Doctorul Atan și colegii săi i-au făcut tânărului un nou set de analize, descoperind că avea un nivel foarte scăzut de B12, precum și de alte vitamine și minerale importante: cupru, seleniu și vitamina D.

Descoperiri șocante

Tânărul nu era supraponderal sau subponderal, dar suferea de malnutriție severă din cauza unei afecțiuni numite tulburare de alimentație cu aport restrictiv-evitant.

„Își pierduse mineralele din oase, ceea ce este de-a dreptul șocant pentru un băiat de vârsta lui”, a explicat Atan.

Tânărului i-au fost administrate suplimente de vitamine și a fost dat în grija unei echipe formate dintr-un nutriționist și un psihoterapeut .

„Avea puncte oarbe în mijlocul câmpului vizual. Asta înseamnă că nu poate conduce și i-ar fi foarte greu să citească, să se uite la televizor sau să discearnă fețele. Poate, totuși, să meargă de unul singur, fiindcă are o vedere periferică bună”, a spus doctorul Atan.

La cartofii prăjiți și pâinea albă, tânărul adăuga ocazional cârnați și șuncă. Foto: Unilad

Neuropatia optică nutrițională – boala de care suferă tânărul – este tratabilă dacă este diagnosticată devreme. Însă, dacă nu sunt tratate vreme îndelungată, fibrele nervoase din nervul optic mor, iar afecțiunea devine permanentă.

Doctorul Atan a spus că astfel de cazuri sunt rare, din fericire, însă părinții ar trebui să fie conștienți de răul cauzat de o dietă necorespunzătoare și ar trebui să apeleze la un specialist.

Pentru cei care sunt îngrijorați în legătură cu această afecțiune, Atan a declarat că „cel mai bine este să nu devenim anxioși când avem o dietă necorespunzătoare și să introducem treptat unul sau două feluri noi de mâncare la fiecare masă.”

Suplimentele cu multivitamine pot ajuta o dietă, însă nu pot înlocui o alimentație sănătoasă. Potrivit lui Atan, vegetarienii sunt expuși riscului de deficiență de vitamina B12 și problemelor oculare dacă nu găsesc un înlocuitor bun pentru carne.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu