10 structuri uimitoare construite de animale

Natura ne surprinde în multe feluri. Pe de o parte, ne lovește cu fenomene extreme, precum cutremurele sau uraganele. Pe de altă parte, compensează și ne oferă creații superbe, precum aurora boreală. Păsările și animalele contribuie, la rândul lor, la spectacolul naturii.

În felul lor unic, sălbăticiunile creează uneori lucruri de o frumusețe care îți taie respirația. Iată zece structuri uimitoare create de animale, întotdeauna cei mai buni arhitecți.

1

Păianjenul „sculptor”

Capcana paianjen
Foto: Wired

Metoda „clasică” de prindere a prăzii folosită de păianjeni este deja celebra pânză, pe care aceste ființe o țes cu multă grijă și pricepere. O specie de păianjen, descoperită recent în jungla amazoniană, folosește un truc care-i sporește șansele de reușită.

Micile creaturi confecționează păianjeni falși, pe care-i atârnă de pânzele pe care le țes, pentru a-și păcăli prada. Pentru a-și „meșteri” copia, folosesc frunze, resturi și insecte moarte .

Cercetătorii cred că micuța creatură aparține genului Cyclosa, din care fac parte și alte specii de păianjeni, cunoscuți pentru talentul lor „sculptori”. Dar aceasta este prima dată când oamenii de știință descoperă o specie capabilă să-și construiască propria replică.

2

Cercurile peștelui-balon

Forme geometrice peste
Foto: Wikimedia

Ai crede că această formă geometrică, având diametrul de 2 metri, este făcută de un aparat sofisticat. Însă lucrurile stau cu totul altfel. În 1995, niște scufundători din Japonia au descoperit tipare circulare ciudate pe fundul mării.

Formele geometrice apăreau și dispăreau în mod misterios. Timp de un deceniu, oamenii de știință nu au putut descoperi nici autorul, nici rolul acestor forme.

În 2013, cercetătorii au descoperit creatura responsabilă de apariția acestor tipare subacvatice uimitoare. Este vorba despre o specie nou descoperită de pește-balon, ai cărei masculi creează bizarele forme cu înotătoarele.

Deși au doar 13 centimetri lungime, peștii reușesc să „deseneze” figuri cu diametrul de 2 metri. După ce tiparele sunt gata, femelele vin să le inspecteze.

Dacă le plac creațiile, se reproduc cu masculii care le-au realizat. Încă nu s-a descoperit ce anume le atrage pe femele privitor la aceste tipare sau ce caracteristici din compoziția lor le suscită interesul.

3

Cuiburile păsării-grădinar

Cuib pasare obiecte
Foto: Pinterest

Un grup de păsări neobișnuite își au lăcașul în pădurile din Noua Guinee și Australia. Cunoscute drept „păsări-grădinar”, ele au niște cuiburi uimitoare. Păsările construiesc aceste structuri elaborate ca parte dintr-un ritual unic de curtare, decorându-le cu cele mai neobișnuite obiecte.

De exemplu, s-a descoperit că o pasăre folosise obiecte colorate, precum sticla verde, un elefant de jucărie din plastic și un soldat de jucărie pentru a-și orna cuibul. Aceste zburătoare folosesc și fructe colorate și își decorează cuiburile cu salivă verde sau albastră.

4

Marea Barieră de Corali

Marea Bariera de Corali
Foto: Awesome Whit Sundays

Marea Barieră de Corali este cea mai mare structură construită de organisme vii. Este compusă din 2.900 de bariere mai mici și 900 de insule și se întinde pe aproximativ 2.500 de kilometri.

Marea Barieră de Corali este una dintre cele mai remarcabile creații ale naturii. Este cea mai mare structură construită de o colonie de organisme vii, fiind mai mare decât Marele Zid Chinezesc.

Este singura structură de pe Pământ care se vede din spațiul cosmic. Marea Barieră este compusă din miliarde de organisme minuscule, cunoscute drept polipi de corali. Reciful adăpostește o faună spectaculoasă și o multitudine de specii pe cale de dispariție.

5

Mușuroaiele termitelor

Musuroaie termite
Foto: Wikimedia

Aceste „temple” ale termitelor pot depăși 10 metri înălțime și 15 metri lățime la bază. Termitele sunt experții în arhitectură ai naturii, fiind capabile să realizeze construcții sofisticate și inovatoare.

Și mai interesant este faptul că insectele nu locuiesc în aceste structuri masive pe care le construiesc. De fapt, își construiesc cuiburile în pământ, sub movile. Structurile au doar un rol de protecție în fața pericolelor.

Oamenii de știință au emis o teorie conform căreia scopul movilelor este de a controla temperatura cuibului. Dar, într-un studiu recent, s-a descoperit că una dintre funcțiile de bază ale movilei este să faciliteze schimbul de dioxid de carbon și oxigen.

În 2015, oamenii de știință au descoperit un mușuroi abandonat de termite, care are o vechime de peste 2.200 de ani. Un alt mușuroi studiat avea cel puțin 750 de ani. Acest lucru arată că termitele folosesc același mușuroi timp de sute de ani.

6

Copacii din pânză de păianjen

Copaci panza
Foto: Wikimedia

În 2010, inundațiile din Pakistan au determinat mii de păianjeni să se urce în copaci pentru a-și găsi adăpost. Încet, încet ei au îmbrăcat copacii cu pânzele lor, dându-le un aspect ireal.

În 2010, musonul a adus ploi abundente în Pakistan, cauzând inundații severe. Inundațiile au forțat milioane de păianjeni și alte insecte să se refugieze în copaci, singurii rămași deasupra nivelului apelor.

Acolo, păianjenii și-au construit celebrele pânze, ajungând să învelească arborii în pânze cu aspect fantomatic. Din cauza densității pânzelor, care nu permitea luminii să treacă, mulți copaci au murit.4

7

Cuiburile păsării-țesător

Cuiburi pasare tesator
Foto: Wikimedia

Coloniile de cuiburi ale păsărilor-țesător pot număra până la 300 de camere (una pentru fiecare pereche). Ele pot ajunge până la 7.6 metri în lățime și 1.5 metri în înălțime. Păsările-țesător sunt faimoase pentru cuiburile lor complicate, construite de masculi.

Aceștia realizează cuiburile din fibre vegetale și crenguțe, pe care le țes. Design-ul ideal este un tub lung, care comunică cu o cameră. Probabil că aceasta servește drept loc de creștere a puilor.

Odată ce cuibul este gata, masculul începe să fluture din aripi. Dacă unei femele îi place ceea ce vede, ouăle apar în cuib după doar câteva zile.

8

Barajele castorilor

Baraj castor
Foto: Animal Pros Online

Castorii sunt alți constructori de seamă ai lumii animale. Construiesc baraje pentru a se apăra de prădători. Barajele variază în lungime. Unele pot avea câțiva metri și altele pot ajunge la 450 de metri. Dar există un baraj care i-a surprins pe biologii din lumea întreagă.

Acest baraj este situat în Parcul Național Wood Buffalo din Alberta, Canada, și are lungimea de 850 de metri. După cum se poate vedea în fotografiile făcute publice de NASA World Wind, barajul nu exista în 1975 și a fost construit imediat după aceea.

9

„Capsulele” viespii de noroi

Capsula viespe
Foto: Wikimedia

Viespile de noroi construiesc cuiburi de forma unor tuburi cilindrice, unele semănând cu niște urne. Apoi, prind zeci de păianjeni de mici dimensiuni, pe care îi îndeasă în tuburi.

Peste păianjeni, viespile își depun ouăle și sigilează tuburile cu noroi. După o vreme, din ouă ies larve, care se hrănesc cu păianjenii depozitați acolo, trecând astfel iarna.

10

„Sandvișuri” de flori

Sandvis flori
Foto: Wikimedia

În poza de mai sus puteți admira coconul unei specii rare de albină solitară, Osmia avosetta. Aceste minunății florale sunt compuse din două straturi de petale, care au la mijloc un strat de noroi.

În miezul sandvișului, bine protejată, se află larva albinei. Larva supraviețuiește cu nectarul și polenul care sunt depozitate înăuntru de către albină înainte de a depune ouăle.

Fiecare structură are loc pentru o singură larvă. Acești coconi au fost descoperiți în aceeași perioadă de două echipe diferite, în Turcia și Iran. Ulterior, cercetătorii au observat că există variații între coconi, în funcție de regiune.

Albinele din Turcia tind să aleagă petalele galbene, roz, albastre și purpurii. Albinele iraniene își fac cuiburile doar din petale purpurii.


În continuare, citește despre Tirbușoanele diavolului – Misterul natural care le-a jucat feste savanților în urmă cu un secol, apoi descoperă 7 tehnologii moderne pe care oamenii le-au „copiat” de la animale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

5 comentarii la „10 structuri uimitoare construite de animale”

  1. Omul in ignoranta lui distruge minunata si inteleapta natura dar omul va plati pentru asta . Educarea insistenta si persistenta a maselor ignorante ar mai putea salva ceva. Dumneavoastra contribuiti cu adevarat la aceasta educare .Chiar daca nu aveti puterea unei educari la scara mare noi ce avem fericirea de a va cunoaste aportul , va multumim.

    Răspunde

Lasă un comentariu