Cel mai mare baraj construit de castori. Lucrează la el din anii ’70

În Parcul Național Wood Buffalo, într-o zonă îndepărtată din provincia canadiană Alberta, un vast proiect de inginerie este încă în curs de desfășurare.

Constructori: castorii. Lucrarea: întreținerea și extinderea unui baraj început de strămoșii actualilor constructori, în urmă cu zeci de ani. Structura, care astăzi atinge circa 850 de metri lungime, este cel mai mare baraj construit de castori descoperit vreodată.

Castorii sunt constructori formidabili. Foto: Getty Images

Barajul este atât de mare, încât apare chiar și pe imaginile din satelit. De fapt, cu ajutorul sateliților a și fost descoperit. A rămas ascuns în sălbăticia din Alberta până în 2007, când o cercetătoare l-a observat în timp ce studia zona cu Google Earth.

În prezent, castorii construiesc noi baraje, care atunci când se vor uni cu structura principală ar putea adăuga încă 300 de metri în lungime.

Jean Thie, ecolog, a descoperit acest „Babilon al castorilor” în timp ce analiza imagini din satelit pentru a studia evoluția permafrostului.

Parcul Național Wood Buffalo este aproape cât Elveția. Foto: Parks Canada

„Este zona metropolitană a castorilor”, explică ea, amintind că populația și-a revenit complet după ce a fost amenințată cu dispariția din cauza comerțului cu piei de castor.

Dar întregul habitat, situată pe teren plat, beneficiază de pe urma muncii acestor animale ce repară necontenit barajul, fără a se teme de creșterea apelor sau de prezența omului.

Castorii sunt una dintre puținele specii capabile să creeze structuri atât de mari, încât să fie văzute din spațiu. „Dințoșii” sunt ingineri de mediu excepționali. Barajele lor schimbă cursurile râurilor și chiar modifică ecosisteme întregi.

Iazul principal este înconjurat de altele, mai mici, care au apărut tot datorită castorilor. Foto: Parks Canada

Aceste creații trainice sunt bariere care formează iazuri, ochiuri de apă care acționează ca niște gropi de apărare pentru castori în fața prădătorilor precum lupii și urșii.

Nimeni nu știe de câți castori a fost nevoie pentru a construi acest baraj, dar colonia este uriașă și întreprinzătoare. Judecând după mărimea structurii și după vechi fotografii aeriene, animalele au început să lucreze la barajul din Alberta cândva în anii ’70.

Ca o adevărată civilizație, s-au înhămat la un efort de construcție gigantic, întins pe mai multe generații. Construcția din noroi, trunchiuri de copaci, pietre și crenguțe este învelită într-un strat de iarbă, crescută acolo de câteva decenii.

Barajul impresionant a fost ridicat prin eforturile mai multor generații de castori. Foto: Getty Images

Barajul se întinde pe o zonă umedă care le asigură castorilor atât apă proaspătă, cât și materiale de construcție din abundență. Fiind atât de izolat, barajul este ferit de privirile indiscrete ale oamenilor.

Astfel, castorii duc mai departe un proiect care nu pare să aibă termen de finalizare…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Cel mai mare baraj construit de castori. Lucrează la el din anii ’70”

Lasă un comentariu