10 curiozități despre Australia, țara cu mai multe oi decât oameni

Când spui Australia, te gândești la canguri, la celebra clădire a Operei din Sydney, la plaje spectaculoase sau la urșii koala. Dar, pe lângă  aceste simboluri, există o mulțime de lucruri fascinante despre acest continent în mare parte sălbatic și nelocuit.

În acest articol îți prezentăm zece lucruri interesante despre Australia, detalii pe care probabil că nu le știai.

1

De trei ori mai multe oi decât oameni

Oi
Foto: Pinterest

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre Australia este faptul că, deși are o suprafață foarte mare (aproximativ 7.7 milioane de kilometri pătrați), populația este de doar 25 de milioane de locuitori.

Comparativ, România are o suprafață de aproximativ 32 de ori mai mică (238.397 de kilometri pătrați) și 19.41 milioane de locuitori. Mai mult, în Australia trăiesc de trei ori mai multe oi decât oameni.

2

Dacă nu votezi, primești amendă

În Australia, votul este obligatoriu pentru orice persoană de peste 18 ani. Cei care nu se prezintă la vot trebuie să plătească o amendă de până la 79 de dolari australieni.

De la introducerea obligativității votului, în 1984, prezența la vot nu a scăzut niciodată sub 90%.

3

Primii polițiști din Australia au fost 12 deținuți

Cum Australia a fost o colonie penitenciară a Marii Britanii, prima forță de poliție de pe continent era formată din deținuții care aveau cel mai bun comportament.

Grupul de polițiști se numea Garda de Noapte și a fost înființat de guvernatorul provinciei New South Wales. Garda de Noapte avea 12 membri, a căror misiune era protejarea proprietății publice și private.

4

Cel mai lung gard din lume

Gardul dingo
Foto: Gardul menit să țină câinii dingo departe. Foto: Atlas Obscura

Când vine vorba de curiozități despre Australia, nu putem lăsa deoparte faptul că această țară are cel mai lung gard din lume.

„Gardul dingo” are lungimea de 5.614 kilometri și a fost construit în anii 1880 pentru a ține câinii dingo departe de zona fertilă din sud-estul țării și de turmele de oi și de vite din sudul statului Queensland.

Întreținerea gardului costă autoritățile aproximativ 10 milioane de dolari anual.

5

Capitala țării, înființată pentru a soluționa o dispută

Canberra, capitala țării, a fost creată pentru a pune capăt rivalității dintre Melbourne și Sydney, orașele care aspirau la statutul de capitală. Canberra a fost înființată pe 12 martie 1913 și este situată la distanțe aproximativ egale de fiecare dintre cele două rivale.

6

Animale unice în lume

Quokka
Quokka este unul dintre cele mai simpatice animale care trăiesc pe continentul australian. Foto: Mental Floss

Deoarece a fost izolată de restul lumii timp de mii de ani, Australia are o faună unică. Printre animalele care pot fi găsite doar pe acest continent se numără cangurii, quokka și koala.

De asemenea, pe continentul australian trăiesc aproximativ 9.800 de specii de păianjeni, unii dintre ei extrem de veninoși. Tot aici trăiesc 4.000 de specii de furnici și 350 de specii de termite.

7

Ornitorincul, mamiferul veninos

Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Australia. Ornitorincul, un alt animal care poate fi găsit doar pe acest continent, este veninos. Gleznele animalului sunt dotate cu niște pinteni veninoși.

Veninul este suficient de puternic pentru a ucide animale mici, însă nu pune în pericol viața oamenilor.

Totuși, cei înțepați de pintenii ornitorincului suferă de dureri cumplite. După ce efectele imediate trec, victimele pot rămâne cu o sensibilitate crescută la durere, care poate dura câteva luni.

8

Cel mai mic cangur are 42 de centimetri

Curiozitati despre Australia - cangur
Foto: Lorraine Harris via Flickr

Cangurul, animalul-emblemă al Australiei, măsoară doar un centimetru lungime la naștere. Cea mai mare specie de cangur, cangurul roșu, măsoară 2.7 metri de la cap până în vârful cozii.

Cea mai mică specie de cangur, Hypsiprymnodon moschatus, are lungimea maximă de 42 de centimetri de la cap până în vârful cozii.

9

Cea mai mare insulă de nisip din lume

În Australia se găsește și cea mai mare insulă de nisip din lume. Situată în apropierea coastei de vest a țării, insula Fraser are o lungime de 123 de kilometri.

Aici se află plaje de o frumusețe aparte, o pădure tropicală densă, precum și cel mai pur soi de câini dingo din întreaga Australie.

10

Pasărea care imită la perfecție orice sunet

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Australia. Pasărea liră poate imita cântecele altor 20 păsări.

Dar această pasăre extrem de talentată nu se limitează la sunetele emise de alte animale. Ea imită la perfecție sunetele făcute de camerele foto, de drujbe sau de alarmele mașinilor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu