5 închisori mai luxoase decât hotelurile

Când spui „închisoare”, te gândești la un loc periculos, cu condiții restrictive, gratii, încuietori și gardieni severi. În majoritatea cazurilor chiar așa și este, dar există în lume câteva penitenciare în care deținuții se simt aproape ca în vacanță.

Închisorile prezentate în acest articol oferă aceleași condiții pe care le găsești într-un hotel: mobilier modern, spații de relaxare și gardieni prietenoși.

1

Închisoarea Halden din Norvegia

Cotidianul britanic The Guardian a clasificat închisoarea Halden drept „cea mai umană închisoare din lume”.

Construit în 2010, penitenciarul are o capacitate de 252 de persoane și oferă condiții care rivalizează cu cele oferite de hoteluri: celulele individuale sunt dotate cu televizor, frigider și mobilier modern, iar geamurile – de dimensiuni generoase – nu au gratii.

inchisoarea-halden
Foto: Getty Images

Practic, singurul lucru care diferențiază celulele deținuților de o cameră de hotel este încuietoarea montată pe ușă.

Majoritatea gardienilor sunt neînarmați deoarece, spune conducerea închisorii, „armele creează o atmosferă nenecesară de intimidare și distanțare socială”.

Pentru a nu se plictisi, deținuții beneficiază de o bibliotecă, o zonă de distracție dotată inclusiv cu un panou de cățărare, iar cei care doresc pot face sport afară, la aer curat.

2

Centrul Leoben din Austria

inchisoarea-leoben
Foto: Getty Images

Atunci când pășești înăuntrul penitenciarului austriac, îți face impresia că ai intrat într-un tribunal sau în clădirea unei facultăți.

Pereții închisorii sunt din lemn și sticlă securizată, iar unele celule au chiar și balcon. Celulele individuale au baie privată, iar la fiecare 15 celule există o bucătărie comună.

inchisoarea-leoben-interior
Foto: Getty Images

Deținuții au voie să-și poarte propriile haine, iar în timpul zilei pot participa la diverse activități, se pot relaxa în spații special amenajate sau pot face mișcare afară sau în sala de sport a penitenciarului.

3

Închisoarea Qincheng, China

Situată în apropierea Beijingului, închisoarea Qincheng este locul unde sunt trimiși majoritatea deținuților „de lux”, precum foștii lideri politici chinezi.

Penitenciarul are camere imense, dotate cu birouri, canapele și dușuri individuale.

În curtea penitenciarului au fost amenajate livezi și lacuri cu pești, iar mâncarea primită de deținuți rivalizează cu cea oferită de hotelurile de lux.

Din cauză că majoritatea deținuților sunt persoane care au deținut funcții importante în stat nu există foarte multe fotografii din interiorul închisorii.

4

Închisoarea Bastoy, Norvegia

inchisoarea-bastoy
Foto: Getty Images

Penitenciarul Bastoy se află pe insula norvegiană cu același nume și se străduiește să devină prima închisoare ecologică din lume. Deținuții nu trăiesc în celule, ci în căsuțe de lemn, și lucrează în fiecare zi la ferma închisorii.

În timpul liber, ei au acces la activități de recreere, precum călăria, pescuitul, tenisul și schiul. Probabil că mulți oameni ar plăti pentru a-și petrece vacanța într-un loc precum acesta.

5

Închisoarea Suomenlinna, Finlanda

inchisoarea-suomenlinna
Foto: Getty Images

În apropierea coastei Finlandei, pe o mică insulă, se află închisoarea Suomenlinna. Este de departe cel mai curios penitenciar din lume, iar deținuții își ispășesc pedepsele în cabane construite pe întreaga suprafață a insulei.

Cabanele sunt dotate cu mobilier modern, televizoare cu ecran plat, iar bucătăriile sunt la comun. Mai mult, deținuții își pot vizita familiile aproape oricând.

Practic, aproape că nu simți că te afli într-o închisoare: nu există încuietori, gratii, telefoanele mobile sunt permise, îți poți face cumpărăturile în oraș și poți avea chiar și animale de companie.

Nu e de mirare, deci, că nimeni nu vrea să evadeze de aici.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu