Animale inteligente care fură premiul întâi la testele IQ

Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea mai inteligentă specie din lume? Ați putea fi foarte tentați să spuneți că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată.

În cartea Suntem suficient de deștepți încât să ne dăm seama cât de deștepte sunt animalele?, Franz de Waal, un cercetător care studiază primatele la Universitatea Emory, ne dă sute de exemple de inteligență a speciilor non-umane.

La finalul articolului puteți urmări un videoclip în care un animal dintr-o specie de nevertebrate dă dovadă de inteligență și aptitudini pe care noi, oamenii, nu le avem. Ne face asta mai puțin inteligenți?

Situațiile cele mai interesante prezentate în carte – și care ar trebui să ne dea de gândit cel mai mult – sunt cele în care animalele par mai inteligente decât noi. Cimpanzeii, de exemplu, bat ușor oamenii la memorarea unor seturi de numere afișate doar o fracțiune de secundă.

Animale inteligente sau ființe cu talente?

Caracatițele pot învăța să deschidă cutii cu încuietori care previn accesul copiilor, un lucru pe care oamenii nu îl pot dibui pe cont propriu. Câinii și caii, printre alte specii care se află permanent în preajma oamenilor, pot recunoaște anumite gesturi din limbajul corpului, care pentru noi nu au niciun sens.

Multe specii pot face lucruri pe care nici nu ni le putem imagina și care demonstrează clar că avem de-a face cu animale inteligente. Liliecii se orientează în spațiu prin ecolocație, iar păsările controlează și folosesc mecanica foarte complexă a zborului și aterizării.

Iar căpușele pot depista mamiferele după mirosul acidului butiric. De fapt, sistemul de operare al fiecărei specii este foarte bine adaptat la acțiunile specifice ale membrilor săi, ceea ce face inutilă orice comparație a inteligenței între specii.

animale inteligente
În testele de inteligență efectuate pe câini, pisici, porci și ciori, cele din urma au ieșit învingătoare fără probleme

„Este total incorect să te întrebi dacă o veveriță poate număra până la 10, din moment ce viața unei veverițe nu are nimic de-a face cu număratul. Veverița este foarte bună la culesul alunelor, iar unele păsări sunt experte desăvârșite la asta.

Că nu putem concura cu veverițele și spărgătoarele de nuci la sarcina asta este irelevant. Specia noastră nu are nevoie de astfel de memorie pentru supraviețuire, așa cum au speciile care îndură iernile geroase în pădure” scrie De Waall.

Confundăm aptitudinea cu inteligența

De fiecare dată când oamenii au încercat să analizeze ce înseamnă animale inteligente, au avut tendința să se concentreze strict pe definiția inteligenței la om. Acest fapt a stricat experimentele de cele mai multe ori.

De Waal vorbește pe larg despre istoria pestriță a acestui domeniu și descrie experimente în care cercetătorii au tras concluzia greșită că primatele nu recunosc fețele și că elefanții nu folosesc unelte sau nu recunosc reflexiile.

animale inteligente
Foto: Peter Trimming/Flickr

Autorul a descoperit un număr foarte mare de teste de cogniție desfășurate incorect, care au pus bebelușii umani în avantaj față de puii de gorilă.

De asemenea, De Waal critică așa-zisele teste de măsurare a inteligenței câinilor bazate exclusiv pe capacitatea lor de a executa comenzile primite și nenumărate alte experimente complet irelevante care s-au desfășurat de-a lungul secolelor.

În unele cazuri, ceea ce este uimitor este cât de asemănătoare ne sunt celelalte specii. De exemplu, cimpanzeii, care au 99% ADN uman. De Waal amintește cazul unei femele numite Kuif, care a învățat să alăpteze cu biberonul un pui adoptat și știa că trebuie să retragă biberonul atunci când puiul elimina gazele.

Dar și mai impresionant a fost că, de fiecare dată când Kuif era chemată într-o altă încăpere pentru alăptare, mai întâi trecea pe la masculul alfa, femela alfa și alți câțiva prieteni, trezindu-i dacă dormeau și dându-le câte un sărut de la revedere.

Dany, o altă femelă tânără al cărei caz este descris de De Waal, era atât de inteligentă, încât, aflată în compania unor masculi mai mari, nu scotea la iveală fructele găsite îngropate într-un loc. Câteva ore mai târziu, se întocea neînsoțită la locul descoperirii, pentru a se bucura singură de fructe.

Grande, un alt cimpanzeu, stătea liniștit atunci când nu putea ajunge de unul singur la banana atârnată din tavan, dar câteva minute mai târziu izbucnea pentru a pune în aplicare o tehnică tocmai inventată: lega mai multe bețe pentru a face unul mai lung sau așeza cutii una peste alta, pentru a ajunge la fruct.

Cimpanzeii și memoria lor superioară

Cimpanzeii, așadar, dau dovadă de un nivel de complexitate cognitivă aproape umană pentru astfel de acțiuni. Dar sunt și domenii unde gândirea cimpanzeilor ne este superioară.

Printre acestea, memoria pe termen scurt și, probabil, zona de abilități sociale. De Waal spune că ne aflăm la începutul unei noi ere științifice, care recunoaște complexitatea cogniției animalelor.

„Începem să înțelegem că șobolanii regretă uneori deciziile luate, că ciorile fac și folosesc unelte și că un anumit tip de neuroni le permite maimuțelor să învețe din greșelile semenilor lor.

Vorbim deja deschis despre animale inteligente și depre empatie și prietenie la alte specii. Nimic nu mai pare exagerat, nici măcar rațiunea, pe care o consideram până acum un atribut exclusiv uman”, scrie De Waal.

animale inteligente
Foto: Andrew Bernard

Dar aceste descoperiri revoluționare nu duc doar la o mai bună înțelegere a lumii în care trăim, ci sunt și sămânța unei întregi polemici despre drepturile celorlalte specii și despre cum ar trebui să ne raportăm noi, oamenii, la aceste animale inteligente.

Unele organizații au propus acordarea de drepturi legale cimpanzeilor. În Argentina, de exemplu, un judecător a dispus eliberarea unei femele cimpanzeu numite Cecilia.

De Waal afirmă că susține ideea unor tratamente mai bune aplicate animalelor, dar evidențiază și problema acordării de drepturi legale doar unui număr limitat de specii.

„Cred că e o problemă să spui că un elefant sau un cimpanzeu merită anumite drepturi, dar un șoarece sau un câine, nu. Nu știu unde trebuie trase aceste linii sau dacă trebuie trase linii”, a declarat De Waal pentru BBC.

Animale inteligente: o caracatiță este închisă într-un borcan cu capac cu filet. În mod surprinzător,  acest obiect venit din altă lume nu reprezintă o problemă pentru nevertebrată.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>