Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei

Thermopolia erau standuri de fast-food pentru locuitorii din Pompei din clasele mai sărace, care nu aveau unelte pentru gătit sau facilități unde să mănânce, să bea și să socializeze.

Am crede că aprecierea pentru standuri pe roți și mașini care transportă produse fast-food este un fenomen în întregime contemporan. Dar se pare că până și locuitorii din Pompei luau pe fugă câte o gustare.

Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei
Un thermopolium cu locuri pentru vasele în care era ținută carnea uscată. Foto: Wikimedia

Arheologii au descoperit recent în jur de 150 de thermopolia, adică standuri pentru gustări, răspândite în întregul oraș antic Pompei. Se presupune că aceste standuri erau frecventate de locuitorii mai săraci, care nu aveau propriile lor unelte de gătit.

Descoperite în Regio V – un sit de aproximativ 200 metri pătrați, aflat la nord de parcul arheologic Pompeii -, aceste relicve vechi de 2.000 de ani erau cândva afaceri înfloritoare, unde oamenii vindeau pâine cu pește sărat, linte, brânză coaptă și vin cu mirodenii.

„Un thermopolium tocmai a fost scos la lumină și are o tejghea frumos decorată cu fresce”, a scris pe contul său de Instagram Massimo Ossana, supraveghetorul sitului arheologic.

Primele imagini au fost făcute publice în februarie 2019. De atunci, locul este supus investigațiilor arheologice. Totuși, Regio V nu este încă deschisă pentru public.

Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei
Pompeii, Regio V. Un thermopolium cu fresce frumoase, perfect conservate. Foto: Massimo Ossana

Ultimele săpături au fost și cele mai extinse desfășurate în sit de la săpăturile din anii ’60. În luna februarie 2019, arheologii au descoperit o frescă înfățișându-l pe Narcis privindu-și propria reflexie în apă.

În ultimele luni, au mai fost descoperite rămășițele a două femei și trei copii, precum și cai cu tot cu harnașament și șa, însă aceste thermopolia sunt niște descoperiri de o importanță semnificativă.

Mulțumită lor, putem înțelege și mai bine viața cotidiana din Pompei. Potrivit The Vintage News, unele dintre standuri au încorporate dolia, adică recipiente în care se depozitau diverse mâncăruri, cum ar fi carnea uscată.

Thermopolia era un fel de centru al vieții de stradă și loc de socializare. La fel ca noi, locuitorii din Pompei apreciau servirea rapidă, iar thermopolia se traduce literalmente ca „locuri în care se vinde ceva fierbinte”.

Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei
Un thermopolium pe Via Stabiana, lângă ruinele orașului Pompeii. Foto: Wikimedia

Tejghelele decorate cu fresce aparțineau de obicei standurilor mai populare, ai căror proprietari aveau bani de investit într-o estetică primitoare. Totuși, clasele superioare din oraș evitau aceste locuri.

Socializarea și mâncatul la thermopolia erau considerate apanajul claselor de jos. Însă cei care frecventau aceste locuri se bucurau de ele așa cum noi ne bucurăm astăzi când ne adunăm în baruri sau în pub-uri. Se crede că în aceste locații se încheiau frecvent afaceri.

Astfel de descoperiri arheologice continuă să aducă la lumină amănunte din viața din Pompei dinainte de erupția vulcanică devastatoare din anul 79.

Peste 2.000 de oameni au murit în urma erupției și o mare parte din orașul antic a fost distrusă pentru totdeauna sau a rămas captivă în timp, parcă așteptând ca noi să o descoperim.

fast food pompei
Un thermopolium din Pompei. Foto: Wikimedia

Aceste ruine antice au fost descoperite în secolul XVI, iar primele excavări au început în 1748. Pompei rămâne unul dintre cele mai populare situri arheologice de pe planetă, ceea ce explică motivul pentru care astfel de descoperiri continuă să iasă la lumina zilei și să impresioneze o lume întreagă.


În continuare, vezi 15 imagini ale agoniei încremenite în timp pe victimele de la Pompei și citește despre caii descoperiți sub cenușa din orașul devastat de erupția vulcanului Vezuviu.

Ca să știi mai mult

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

Comandă cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți” pe Diverta.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu