Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei

Conceptul de fast-food nu este o invenție modernă, așa cum am putea crede, ci își are originile în Antichitate, în vremea romanilor, după cum arată dovezile arheologice descoperite în orașul Pompei.

Thermopolia erau standuri de fast-food pentru locuitorii din Pompei din clasele mai sărace, care nu aveau unelte pentru gătit sau facilități unde să mănânce, să bea și să socializeze.

Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei
Un thermopolium cu locuri pentru vasele în care era ținută carnea uscată. Foto: Wikimedia

Arheologii au descoperit în ruinele fostului oraș antic în jur de 150 de thermopolia, adică standuri pentru gustări, răspândite în întreaga așezare. Se presupune că aceste standuri erau frecventate de locuitorii mai săraci, care nu aveau propriile unelte de gătit.

Descoperite în Regio V – un sit de aproximativ 200 metri pătrați, aflat la nord de parcul arheologic Pompei -, aceste relicve vechi de 2.000 de ani erau cândva afaceri înfloritoare, unde oamenii vindeau pâine cu pește sărat, linte, brânză coaptă și vin cu mirodenii.

„Un thermopolium scos la lumină are o tejghea frumos decorată cu fresce”, a scris pe contul său de Instagram Massimo Ossana, supraveghetorul sitului arheologic.

Primele imagini au fost făcute publice în februarie 2019. Însă Regio V nu este încă deschis pentru public, deoarece săpăturile arheologice continuă.

Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei
Pompeii, Regio V. Un thermopolium cu fresce frumoase, perfect conservate. Foto: Massimo Ossana

Ultimele săpături au fost și cele mai extinse desfășurate în sit de la cele desfășurate anii ’60. În luna februarie a anului 2019, arheologii au descoperit o frescă înfățișându-l pe Narcis privindu-și propria reflexie în apă.

Apoi, au mai fost descoperite rămășițele a două femei și trei copii, precum și cai cu tot cu harnașament și șa, însă aceste thermopolia sunt descoperiri de o importanță semnificativă.

Mulțumită lor, putem înțelege și mai bine viața cotidiană a oamenilor din Pompei. Potrivit The Vintage News, unele dintre standuri au încorporate dolia, adică recipiente în care erau depozitate diverse mâncăruri, precum carnea uscată.

Thermopolia: Standurile de fast-food de 2.000 de ani descoperite în Pompei
Un thermopolium pe Via Stabiana, lângă ruinele orașului Pompeii. Foto: Wikimedia

Thermopolia era un fel de centru al vieții de stradă și loc de socializare. La fel ca noi, locuitorii din Pompei apreciau servirea rapidă, iar thermopolia se traduce literalmente ca „locuri în care se vinde ceva fierbinte”.

Tejghelele decorate cu fresce aparțineau de obicei standurilor mai populare, ai căror proprietari aveau bani de investit într-o estetică primitoare. Totuși, clasele superioare din oraș evitau aceste locuri.

Socializarea și mâncatul la thermopolia erau considerate apanajul claselor de jos. Însă cei care frecventau aceste locuri se bucurau de ele așa cum noi ne bucurăm astăzi când ne adunăm în baruri sau în pub-uri. Se crede că în aceste locații se încheiau frecvent afaceri.

fast food pompei
Un thermopolium din Pompei. Foto: Wikimedia

Astfel de descoperiri arheologice continuă să aducă la lumină amănunte din viața din Pompei dinainte de erupția vulcanică devastatoare din anul 79.

Peste 2.000 de oameni au murit în urma erupției și o mare parte din orașul antic a fost distrusă pentru totdeauna sau a rămas captivă în timp, parcă așteptând ca noi să o descoperim.

Aceste ruine antice au fost descoperite în secolul XVI, iar primele excavări au început în 1748. Pompei rămâne unul dintre cele mai populare situri arheologice de pe planetă, iar orașul are încă multe secrete care așteaptă să fie scoase la lumină de arheologi.


În continuare, vezi 15 imagini ale agoniei încremenite în timp pe victimele de la Pompei și citește despre caii descoperiți sub cenușa din orașul devastat de erupția vulcanului Vezuviu.

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu