10 secrete pe care restaurantele fast-food nu vor să le știi

Cândva o raritate, restaurantele fast-food au invadat piața din România. Din ce în ce mai grăbiți și mai stresați, oamenii se îndreaptă spre locuri unde pot mânca repede și ieftin. Dar nu întotdeauna „repede și ieftin” este și bun.

De la textura mâncării la culorile siglei, totul în aceste restaurante este conceput în așa fel încât să stimuleze consumul. De asemenea, fiind vorba de volume mari de mâncare, lanțurile fast-food fac adesea rabat la ingredientele naturale.

Iată câteva trucuri pe care restaurantele fast-food le folosesc în defavoarea noastră, pentru a ne face să cumpărăm mai mult.

1

Toate felurile de mâncare fast-food au același gust

fast-food
Foto: Pinterest

Ai remarcat, probabil, că între gusturile diverselor mâncăruri fast-food nu e o mare diferență. Asta, pentru că marile lanțuri de restaurante dețin studii amănunțite despre gusturile preferate de majoritatea oamenilor.

Astfel, restaurantele fast-food servesc mâncăruri diferite, dar cu gusturi foarte asemănătoare, pentru a se adresa unui segment de public cât mai larg.

2

La fast-food, burgerii se prepară pe loc

fast-food
Foto: Pinterest

Prepararea unei chiftele (burger) într-un restaurant fast-food durează doar 30 de secunde, deoarece carnea de burger vine gata fiartă și congelată.

În restaurant, produsul este doar încălzit și pus rapid între două chifle.

3

Mâncarea fast-food este făcută pentru a fi mâncată repede

Un alt truc care ne face să mâncăm des la fast-food este faptul că mâncarea e preparată în așa fel încât să nu fie nevoie să mesteci prea mult. Potrivit studiilor, persoanele care mănâncă în restaurantele normale mestecă de aproximativ 15 ori înainte de a înghiți.

fast-food
Foto: Pinterest

Comparativ, cei care mănâncă la fast-food mestecă alimentele de 12 ori înainte de a înghiți. Atunci când mestecăm mai puțin ne simțim mai puțin sătui și mâncăm mai mult.

4

Culorile din jur stimulează apetitul

Roșul și galbenul sunt culorile cel mai des folosite de restaurantele fast-food. Acestea se combină perfect și stârnesc dorința inconștientă de a intra în restaurant.

Utilizarea repetată a acestor culori, denumită „Teoria ketchup-ului și a muștarului”, are o bază simplă. Potrivit studiilor, roșul stimulează apetitul și ne face să ne simțim confortabil și iubiți.

fast-food
Foto: Pinterest

Pe de altă parte, galbenul este o culoare care sare în ochi și poate fi observată mai ușor de la distanță.

5

Salatele nu sunt opțiunea cea mai sănătoasă

fast-food
Foto: iStock

În meniurile restaurantelor fast-food au apărut de mult salatele, ca opțiune pentru cei care vor un meniu sănătos. Însă, de multe ori, salatele conțin mai multe calorii decât mâncărurile clasice.

Mai mult, frunzele de salată sunt tratate uneori cu propilen glicol (E1520 – un aditiv extras din petrol), pentru a le menține aspectul proaspăt. Acest aditiv este considerat inofensiv, însă e clar că salatele nu conțin doar ingrediente naturale.

6

Alege întotdeauna cafeaua la pahar de carton

fast-food
Foto: Pinterest

Multe restaurante fast-food pun cafeaua în pahare de polistiren, nu în pahare de carton. Problema e că polistirenul conține stiren, un compus chimic eliberat atunci când intră în contact cu un lichid cald.

Stirenul afectează sistemul nervos și poate provoca depresii și tulburări de concentrare. Așadar, optează întotdeauna pentru cafeaua servită în pahare de carton.

7

Mâncare fast-food de evitat: ouăle

fast-food
Foto: Pinterest

Omleta este prezentă în special în meniurile de mic-dejun sau ca supliment la felurile principale. Deși pare naturală, ea conține, pe lângă ouă, un „amestec de ouă Premium”.

Acest amestec conține glicerină, dimetilpolisiloxan și aditivul alimentar E552 (silicat de calciu). De ce e nevoie de atâția aditivi într-o omletă? Nu știm, însă un lucru e cert: dacă vrei o omletă, mai bine o prepari la tine acasă.

8

Evită să iei mâncare la pachet

Dacă vrei să mănânci cartofi prăjiți sau hamburgeri, nu îi lua la pachet. Majoritatea mâncărurilor fast-food sunt făcute pentru a fi mâncate imediat.

fast-food
Foto: Pinterest

De exemplu, cartofii rămân proaspeți aproximativ 5 minute, după care încep să-și piardă savoarea. Un hamburger cald „rezistă” puțin mai mult, dar, în orice caz, nu va mai fi la fel de bun atunci când vei ajunge acasă.

9

Carnea făcută pe grătar e o iluzie

fast-food
Foto: Pinterest

Urmele de grătar de pe chifteaua burgerilor o fac, fără îndoială, mai atrăgătoare. Cu toate acestea, respectivele dungi nu au nimic de-a face cu un grătar autentic.

Ele sunt create în fabrică, înainte de congelare. În plus, aromele cu gust de fum contribuie la iluzia că burgerul tocmai a fost scos de pe grill.

10

Obiectivul principal? Vânzări cât mai mari

fast-food
Foto: Pinterest

Oamenii de știință au descoperit că este mult mai dificil să refuzi ceva ce ți se oferă direct. Spre exemplu, 85% din clienți comandă mai mult decât intenționau dacă angajații restaurantelor fast-food le propun să-și completeze comanda cu încă ceva.

De asemenea, angajații nu utilizează niciodată formulări negative atunci când pun întrebarea („Doriți și cartofi la burger?” în loc de „Nu doriți și cartofi la burger?”).


Te interesează subiectul? Descoperă și:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu