Soma, cheia șamanilor: Planta misterioasă menționată drept „zeu” în textele antice

„Poți folosi oricând soma să-ți potolești mânia, să te împaci cu dușmanii, să devii răbdător. În trecut, puteai face toate acestea numai cu un mare efort și după ani întregi de antrenament al minții. Acum, înghiți două sau trei tablete de jumătate de gram și ai reușit. Oricine poate fi virtuos acum.” – Aldous Huxley, „Minunata Lume Nouă”

Ai putea crede că Huxley, un prolific autor de ficțiune distopică, a inventat termenul „soma”, la fel cum a inventat și viitorul îndepărtat în care este folosită această substanță.

Experimentele lui Aldous Huxley cu drogurile au continuat chiar până la moartea sa, pe 22 noiembrie 1963. Bolnav de cancer, aflat pe patul de moarte, Huxley i-a cerut soției să-i injecteze 100 de micrograme de LSD. A murit în aceeași zi, la doar câteva ore după asasinarea lui J. F. Kennedy. Trei ani mai târziu, LSD a fost interzis în SUA. Foto: Wikimedia / Polirom

Însă drogul fictiv al lui Huxley, așa cum e descris în „Minunata Lume Nouă”, este inspirat din Rig Veda, una dintre scripturile vedice hinduse antice, unde o plantă cunoscută drept soma este venerată ca un zeu.

Rig Veda este unul dintre cele patru texte sacre care alcătuiesc vedele hinduse. În sanscrită, Rig Veda înseamnă „Înțelepciunea versurilor (sau a mantrelor)”.

A fost așternută într-un text scris abia în jurul anului 1.100 î.e.n., însă are o tradiție orală cu mult mai veche (în trecutul îndepărtat, indienii nu aveau literatură scrisă, toate învățăturile erau transmise prin viu grai, de la maestru la discipol, care petrecea ani întregi memorând tot ce i se transmitea).

Un saddhu (pustnic) indian care folosește canabisul în meditație, pentru a intra în transă. Această practică a fost studiată, experimentată și descrisă de Mircea Eliade. Foto: Getty

Rig Veda este folosită și în ziua de astăzi în ceremoniile hinduse, ceea ce înseamnă că este cel mai vechi text religios care a fost folosit continuu până în prezent. Rig Veda este compusă din peste 1.000 de poeme, care sunt împărțite în zece cărți, numite mandale.

Una dintre acestea se numește „Mandala Soma” și este alcătuită din 114 poeme, toate dedicate venerării, ritualului și experienței cu soma, descrisă drept „zeul inspirației, al extazului și al apelor curgătoare”.

Soma era folosită de șamanii hinduși în cadrul ceremoniilor religioase pentru a-i aduce în stări extatice, în care aveau experiențe religioase profunde.

Amanita muscaria (stânga) și Papaver somniferum, macul din care se produc opiul și heroina. Foto: Wikimedia

Soma era atât de revelatoare, încât a devenit esențială pentru întreaga experiență religioasă vedică. Rig Veda ne spune că soma are puterea unui zeu și poate oferi puteri divine celui ce o bea:

„Am băut soma, am devenit nemuritori, am ajuns la lumină, am găsit zeii.”

În Rig Veda nu se specifică exact despre ce plantă este vorba și, de când textul antic a ajuns în Europa, în secolul al XVIII-lea, oameni de toate confesiunile religioase au încercat să afle din ce era compusă soma și cum puteau să experimenteze cu ea.

Unele teorii spun că soma este o singură plantă sau rădăcină de plantă, altele spun că este un amestec de mai multe ingrediente.

Canabis, cicoare, opiu, ghimbir, rubarbă, toate acestea au fost considerate de-a lungul timpului ca fiind componente esențiale ale soma, însă acum cei mai mulți cercetători sunt de acord că soma era psihoactivă prin însăși natura ei.

O femeie șaman din Siberia folosind muscăriță și purtând o cămașă în culorile ciupercii. Foto: Wikimedia

Gordon Wassen a fost primul cercetător care a sugerat (în cartea „Soma: Ciuperca divină a nemuririi”) că ciuperca psihoactivă Amanita muscaria (muscăriță, cum este cunoscută în România) era principala componentă a soma.

Potrivit lui Wassen, înainte de apariția scrisului, când a fost compusă Rig Veda, prestigiul acestei ciuperci miraculoase s-a răspândit prin viu grai în întreaga Eurasie, la mare distanță de regiunile în care creștea și era venerată.

Există dovezi în sprijinul acestor afirmații. Arheologii și antropologii au arătat că, în această perioadă, ciuperca era folosită de șamanii din Siberia și Iran în cadrul ritualurilor religioase.

În religia iraniană zoroastriană există o substanță similară, hoama, iar descoperirile recente arată că hoama și soma erau preparate în temple din diverse regiuni.

Pe măsură ce strămoșii noștri se extindeau în Eurasia în căutare de pajiști mai verzi și mai mult spațiu, au adus cu ei ritualuri și practici religioase.

Este posibil ca natura soma să se fi schimbat pe baza disponibilității geografice a elementelor psihoactive, iar printre ingrediente s-ar fi putut număra oricare dintre plantele și ciupercile enumerate mai sus.

Probabil că psilocibina era folosită masiv pentru a prepara această licoare, deoarece Rig Veda spune că substanța avea proprietăți care modificau starea mentală.

Ca să știi mai mult, citește „Minunata lume nouă”

Aldous Huxley a scris „Minunata lume nouă” în 1932, în urmă cu aproape 90 de ani, dar cartea pare că a fost scrisă ieri. Excelentul roman distopic descrie un stat mondial futurist, populat cu oameni modificați genetic și cu o ierarhie socială bazată pe informații.

Cartea anticipează uriașele progrese științifice în materie de tehnologia reproducerii și manipulare psihologică și prin medicamente, elemente care sunt combinate pentru a crea o societate care „amintește” oarecum de lumea prezentului și pe care o contestă un singur individ: eroul principal al cărții.

„Minunata lume nouă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu