Secretul cimentului roman. De ce rezistă clădirile din Roma Antică și acum

Secretul cimentului roman. De ce rezistă clădirile din Roma Antică și acum

Experții susțin că au descoperit secretul cimentului roman, un ingredient cheie care a permis clădirilor din Roma Antică să reziste mii de ani. Durabilitatea clădirilor impresionante din Roma Antică a fost atribuită calităților unice ale cimentului roman.

Spre deosebire de cimentul modern, care se poate deteriora în câțiva ani, cimentul roman s-a dovedit a fi mai rezistent. Oamenii de știință cred acum că au găsit ingredientul care a făcut ca cimentul roman să fie atât de rezistent.

Într-un studiu recent publicat în revista Science Advances, cercetătorii s-au concentrat pe studierea prezenței unor mici fragmente albe găsite în var, unul dintre ingredientele folosite în betonul roman. Aceste fragmente, care nu erau prezente în betonul modern, i-au intrigat pe oamenii de știință.

Folosind tehnici avansate de imagistică, aceștia au descoperit că fragmentele erau de fapt carbonat de calciu, format la temperaturi ridicate. Studiul sugerează că încorporarea varului viu în amestecul de beton este cheia rezistenței remarcabile a cimentului roman.

Atunci când apar fisuri în betonul roman, apa de ploaie care se infiltrează în fisuri produce o soluție de calciu, care apoi se recristalizează în carbonat de calciu, acoperind eficient fisurile și reparând betonul. Pentru a testa această ipoteză, echipa de cercetare a creat mostre de beton folosind aceeași procedură ca și romanii.

Aceștia au fisurat în mod intenționat probele și au turnat apă peste ele. După două săptămâni, probele care conțineau var calcinat rapid au fost complet reparate, în timp ce probele fără varcinat rapid au rămas crăpate. Descoperirea secretului din spatele cimentului roman are implicații semnificative.

Prin înțelegerea compoziției cimentului roman, oamenii de știință speră să reducă impactul asupra mediului al producției de beton, care este o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră. Aceste cunoștințe nou descoperite ar putea duce la dezvoltarea unui tip de beton care să fie mai durabil și mai sustenabil.

În viitor, cercetătorii intenționează să exploreze comercializarea acestui tip de beton cu o compoziție modificată. Scopul este de a adapta rețeta străveche pentru a răspunde nevoilor moderne de construcție, minimizând în același timp efectele negative asupra mediului.

Descoperirea secretului cimentului roman servește ca o reamintire a înțelepciunii și ingeniozității experților din antichitate.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu